Omega-3 vetzuren, hoe weet je dat je kwaliteit geeft?

Leestijd 2 minuten
NML health omega-3 vetzuren de beste kwaliteit

Veel vragen, groot aanbod!

Bij NML krijgen we heel veel vragen omtrent de juiste Omega-3 visolie. Én dat snappen wij heel goed! Er is namelijk zóveel keus op de markt, wij helpen graag het e.e.a. te verduidelijken.

Dat Omega vetzuren goed zijn voor hond en kat, -en inmiddels ook voor paarden- is inmiddels allang bekend. Het ondersteunt de algehele conditie, is goed voor huid en vacht, zorgt voor een soepele beweging bij bewegingsproblemen en pijn én zorgt voor helderheid in ’t koppie.

Wij adviseren om alleen Omega-3 visolie te geven als er iets aan de hand is. Omega-6 en -9 bevinden zich al voldoende in het dagelijkse voer en juist Omega-3 zorgt voor een positieve boost. 

Waarom Omega-3 uit vis en niet uit planten?

Een plantaardige olie kan je heel goed geven voor onderhoud van een gezonde huid en vacht en een soepele beweging, maar gebruik een visolie als een therapeutisch effect wenselijk is.

Waar je op moet letten?

Op een hoge concentratie EPA en DHA  én een goede afkomst! Dat wil zeggen van wildvang vis die komt uit diepe schone wateren. Hoe dieper hoe kouder, des te meer EPA en DHA in de vis. En de toevoeging van Vitamine E is van belang voor een goede opname. 

Kwaliteit 

De totoxwaarde is de waarde die aangeeft hoe snel een Omega-3 visolie zal oxideren als het in aanraking komt met lucht. Met tot gevolg een ranzig product. Visolie van onvoldoende kwaliteit is gemakkelijk te herkennen aan een sterke, niet prettig ruikende, vislucht. Ruik je die, dan weet je dat je beter voor een andere olie kunt kiezen. Lees hier meer over de totoxwaarde

Wat doet EPA en wat doet DHA?

EPA heeft een:

  • zeer positieve invloed op vacht en huid. Het werkt ontstekingsremmend en ondersteunt huid en vacht bij droogheid, doffe haren, schilfers en jeukende rode huid. 
  • gunstig effect bij allergieën.
  • ontstekingsremmend effect. Dit helpt daarom bij huidontstekingen, gebitsproblemen, bewegingsproblemen als artrose, artritis, spondylose etc.
  • beschermende werking bij nierziekten, epilepsie, hartaandoeningen en kanker.

DHA heeft een gunstig effect op de hersenen en is daarom met name van belang bij zwangere-, jonge- en oude dieren.

Er zijn veel oliën op de markt met een lage verhouding EPA en DHA. (Let maar eens goed op! Vaak staat het percentage DHA en EPA niet eens vermeld op het etiket, dan kan je je al afvragen wat de kwaliteit van de olie is). Lees hier meer over wanneer je essentiële vetzuren nog meer inzet. 

De afkomst van de vis is wat ons betreft net zo, al niet belangrijker.

Er is veel zalmolie in omloop. Niks mis met zalm op zich, maar dan moet het wel wildvang zijn. Helaas is de meeste zalmolie gemaakt van gekweekte zalm die onder zeer erbarmelijke omstandigheden leven. De zalmen krijgen groeihormonen, kleurstoffen, antibiotica en pesticiden toegediend. Dit is helaas ook terug te vinden in de olie. Deze onnodige en slechte stoffen leiden tot meer problemen bij hond en kat. En uiteindelijk is deze ‘goedkope’ olie ook niet goedkoper! De dosering is vaak hoog, waardoor de olie niet zuinig in gebruik is én geen resultaat op langere termijn laat zien.

Veel diereneigenaren geven extra olie over het voer. Olie bij het dagelijkse voer supplementeren is heel goed en vaak nodig! In voer is wel Omega-3 verwerkt, echter krijgen honden niet de juiste hoeveelheid binnen en meer voeren, zodat deze hoeveelheid wel behaald wordt, is natuurlijk geen optie! We willen de hond graag op een gezond gewicht houden.

Onze visolien zijn sterk geconcentreerd, van zuivere vis en hebben een lage totoxwaarde. Kwaliteit dus!  

NML health heeft verschillende Omega-3 olien in haar assortiment. Wil je meer weten over onze producten en 1 op 1 advies voor je dier? Mail ons via advies@nmlhealth.com