U bevindt zich hier: Home | Nierfalen en nierproblemen bij hond en kat

Inloggen?

Behandelmethoden

Wilt u meer weten over een bepaalde behandelmethode? Maak dan hieronder uw keuze!

Houd mij op de hoogte

Vul uw emailadres in en wij houden u via onze nieuwsbrief op de hoogte van het laatste nieuws.
Nierproblemen bij hond en katNierproblemen bij hond en kat
De gemiddelde dierenbezitter gaat niet met een gezond dier naar de dierenarts. En soms is dat jammer. Nierproblemen zijn een goed voorbeeld van zo’n ‘jammer geval’; want de meeste dieren vertonen pas symptomen van nierfalen als deze al voor 70% zijn aangetast.

Het is onmogelijk om nierproblemen te bestrijden. Wel is het mogelijk om deze met medicatie en aangepaste voeding dragelijk te houden voor het dier. De reguliere behandeling van nierproblemen beperkt zich voornamelijk tot een symptomatische aanpak. De prognose van nierfalen blijft echter sterk afhankelijk van het tijdstip waarop het wordt ontdekt. Suppletie van een aantal natuurlijke (voedings)stoffen kan de kans op het ontstaan van nierproblemen verminderen, maar ook in het geval van bestaande nierproblemen verder verval helpen tegen te gaan. Hoe, dat leest u hieronder.


De symptomen
De symptomen van nierproblemen zijn divers. Over het algemeen wordt waargenomen dat dieren minder gaan eten. Hierdoor vallen ze vaak behoorlijk af, drinken ze veel en plassen ze ook veel (pu/pd). Vaak wordt de vacht dof, ziet een dier er minder fit uit en in sommige gevallen braakt een dier regelmatig.


Therapie bij nierproblemen
De nieren zijn de zuiveringsinstallatie van het bloed. Ongeveer een miljoen nefronen filteren het bloed en scheiden afvalstoffen uit via de urine. Het membraan van deze nefronen kan beschadigd raken, bijvoorbeeld door een te hoge bloeddruk. Hierdoor worden er stoffen  uitgescheiden aan de urine die eigenlijk niet uitgescheiden mogen worden. Eiwitten zijn hier het belangrijkste voorbeeld van. Zoals eerder gezegd gaan dieren met nierproblemen pas symptomen vertonen als deze nefronen al voor zo’n 70% zijn aangetast, dan is er al geen weg meer terug.

Doordat de afvoer van afvalstoffen niet meer goed verloopt kunnen deze zich ophopen in het lichaam, denk hierbij aan fosfor en ureum. Ook kan de vochtbalans in het lichaam, die geregeld wordt door de nieren, door nierfalen verstoord raken. Hierdoor kan een dier uitdrogingsverschijnselen laat zien.

Het belangrijkste doel van therapie is om de nieren zoveel mogelijk te ontlasten door:

 

  • de voeding aan te passen
  • het eiwitverlies via de nieren tegen te gaan
  • de afvoer van fosfaat te versnellen cq de opname van fosfaat te beperken

 

Om dit te doen wordt het percentage eiwit en fosfor (veelal uit granen) in de voeding verlaagd. Ook  wordt er gebruik gemaakt van kwalitatief hoogwaardige, goed opneembare eiwitten om de vorming van afvalstoffen te voorkomen. Er wordt vaak een poeder door het eten gegeven om de opname van fosfaat te beperken. Bloeddrukverlagende medicatie kan de druk op de nieren verminderen waardoor de conditie hiervan minder snel achteruit gaat.Natuurlijke ondersteuning van dieren met nierproblemen


Puur Nier
Puur Nier is een natuurlijk gezondheidsproduct dat kan worden ingezet ter ondersteuning bij beginnend nierfalen, chronische interstitiële nefritis, schrompelnier en nierstenen. Puur Nier bevat een verdund extract van Lespedeza sieboldi en Solidago virga aurea.

Solidago virga aurea (Guldenroede) heeft een diuretische werking en stimuleert hierdoor een gezonde vochthuishouding. Ook wordt Solidago ingezet bij blaas- en nierstenen en werkt het ontstekingsremmend. Lespedeza sieboldi gaat de bij nierproblemen optredende verschijnselen van uraemie tegen. Puur Nier kan goed worden gecombineerd met andere medicatie en een aangepast nierdieet. De kleine tabletjes zijn ook bij katten makkelijk in te geven.

Lees hier meer over Puur Nier.Visolie bij nierproblemen? 

De meeste nierdiëten richten zich er zogezegd op om het fosfor- en eiwitgehalte terug te dringen. Onverzadigd vet is echter wel van groot belang. Een gezonde hond of kat heeft behoefte aan Omega-3 en -6 en de juiste verhouding. Deze verhouding is 4:1.
 
In de moderne diervoeding zit, net als in de moderne mensenvoeding, relatief teveel Omega-6. Een teveel aan Omega-6 werkt  ontstekingsbevorderend. Dit wordt dan ook afgeraden voor dieren met nierproblemen. Onderzoek heeft wel aangetoond dat Omega-3, verkregen uit visolie, juist een nierbeschermend effect heeft, met name op langere termijn.


Een van de belangrijkste uitwerkingen die Omega-3 heeft op het lichaam is dat het bloeddrukverlagend werkt. Dit komt onder andere doordat Omega-3 de celwanden in het lichaam versoepelt waardoor verwijding van de bloedvaten optreedt en de bloeddruk afneemt.

Ook werkt Omega-3 bloedverdunnend, wat de druk op de niercellen vermindert doordat het bloed makkelijker doorstroomt. Des te hoger de (bloed)druk die op deze nefronen staat, des te sneller deze kapot gaan en des te meer eiwitten ze doorlaten. Het verlagen van de bloeddruk heeft een beschermd effect op de nieren; het voorkomt verder verval.

Naast bloeddrukverlagend, werkt Omega-3 sterk ontstekingsremmend. Hierdoor raken minder nefronen ontstoken en gaan deze minder snel verloren. Omega-3 verlaagt de concentratie van triglyceriden in het bloed wat cholesterolvorming tegengaat. (zie bijv. Brown SA, et al. Beneficial effects of chronic administration of dietary Omega-3 polyunsaturated fatty acids in dogs with renal insufficiency. J Lab Clin Med. 1998 May;131(5):447-55).


Goed gezuiverd
Het is belangrijk om een visolie te geven die goed is gezuiverd. De schappen liggen vol met visolies die reststoffen, zware metalen en andere voor het lichaam belastende afvalstoffen bevatten doordat ze niet voldoende zijn gezuiverd. Met name voor dieren met een verminderde nierwerking kan dit juist een extra belasting opleveren.  

Doils en catoils
Doils Omega-3 en Catoils Heart & Kidney zijn twee zuivere, zeer geconcentreerde visoliën voor hond en kat.


Nieraandoeningen zijn helaas onomkeerbaar. Maar met een goede, natuurlijke ondersteuning kan het verdere verval van de nieren wél worden tegengegaan om zo een dier zo lang en gelukkig mogelijk door het leven te laten gaan!


© Deze tekst of delen uit deze tekst mogen uitsluitend worden gebruikt voor andere doeleinden na toestemming van NML health. Bij overname van (delen uit) deze tekst moet NML health daarbij als bron worden vermeld met directe link naar de website http://www.nmlhealth.com. Het aanpassen van (delen) van teksten is eveneens niet toegestaan zonder overleg.

 

Zoeken

Houd mij op de hoogte

Type hieronder uw zoekwoorden in

Zoeken op verkooppunt

Zoeken op verkooppunt

U kunt hier zoeken naar dierenartsen, therapeuten en andere verkoopadressen.

Klik hier voor een overzicht van alle verkooppunten

Zoeken naar producten

Zoeken naar producten


U zoekt een product? Maak
hieronder uw keuze!

Veterinaire Bibliotheek

Zoeken op klacht/aandoening

Meest voorkomende klacht/aandoening:

    Klik hier voor het totale overzicht

    Realisatie: Juice B.V.