U bevindt zich hier: Home | Spondylose bij de hond

Inloggen?

Behandelmethoden

Wilt u meer weten over een bepaalde behandelmethode? Maak dan hieronder uw keuze!

Houd mij op de hoogte

Vul uw emailadres in en wij houden u via onze nieuwsbrief op de hoogte van het laatste nieuws.


Spondylose bij de hond

Oorzaken, symptomen en behandeling

De wervelkolom van een hond bestaat uit harde wervels die kunnen bewegen ten opzichte van elkaar door de gewrichten en de tussenwervel-
schijven. Deze tussenwervelschijven vormen de verbinding tussen twee harde wervels en bestaan uit een buitenste ring van kraakbeen (de annulus fibrosus) met daarin een zachte kern (de nucleus pulposus).Klik hier voor meer aandoeningen bij hond en kat.
 

Deze tussenwervelschijven werken als stootkussen en voorkomen dat de wervels hard tegen elkaar aan botsen en zo slijten. Wanneer de stootkussens, die in ieder gewricht zitten, beschadigd raken en er botwoekeringen ontstaan, spreken we van artrose. Wanneer het specifiek de stootkussens tussen de wervels betreft en er botwoekeringen tussen de ruggenwervels ontstaan, dan spreken we van spondylose.


Hoe ontstaat spondylose?Wanneer de tussenwervels slijtage gaan vertonen en minder soepel en flexibel worden, probeert het lichaam dit te compenseren door nieuw botweefsel aan te maken. Dit weefsel wordt echter nooit zo als het oude weefsel, en gaat woekeren rond het gewricht. Bij spondylose vormen deze botwoekeringen als het ware ‘bruggetjes’ tussen de wervels in de rug of de nek; ze zorgen ervoor dat de gewrichten met elkaar vergroeien. Door deze starre bruggen verliest de rug zijn elasticiteit en flexibiliteit: bewegen wordt lastig.

Des te meer bruggen er ontstaan, des te stijver een dier is. De botuitsteeksels die ontstaan, kunnen bovendien zorgen voor druk op omliggende weefsels, zoals het ruggenmerg. Dit kan leiden tot erge pijn en heel soms tot verlamming.


De oorzaken van spondylose


Spondylose is een aandoening die voornamelijk bij honden op leeftijd voorkomt. Bij sommige rassen komt spondylose echter ook voor op jonge leeftijd. Grote rassen ontwikkelen relatief vaker spondylose dan kleine rassen. Ook beweging kan van invloed zijn op het ontstaan van spondylose. Denk aan pups die op jonge leeftijd teveel (moeten) bewegen of sporthonden die van geen ophouden weten en teveel van hun lichaam vragen. Een goede, gedoseerde beweging is van groot belang bij het voorkomen van spondylose.


Symptomen van spondylose


De rug en/of nek wordt stijf en pijnlijk. Dit resulteert vaak in een stijve, stramme of zwabberende gang. Vaak wordt hierdoor de bespiering in de achterhand minder (‘ingevallen billen’). Ook liggen, opstaan en ‘opstarten’ gaat moeilijk, als de hond eenmaal op gang is versoepelt de beweging vaak weer iets.

Honden met spondylose willen en kunnen vaak geen bewegingen maken waarbij ze hun rug belasten, zoals traplopen of in en uit de auto springen. Ook kunnen ze last krijgen van problemen met de ontlasting en urineren (incontinentie).


De diagnose van spondylose


Spondylose kan worden vastgesteld door röntgenologisch onderzoek, hierop zijn de bruggen en haken in de wervelkolom vaak duidelijk te zien.


De behandeling van spondylose


De botwoekeringen die ontstaan door spondylose gaan niet meer weg, ze zijn ook niet operatief te verwijderen. Het is van belang om nieuwe artrosevorming zo veel mogelijk tegen te gaan, de rug soepel te houden en de bespiering in de achterhand te optimaliseren waardoor het ongemak voor de hond zo min mogelijk is. Dat kan met verschillende middelen:Soepel houden van de rug/artrosevorming tegengaan:


Glucosamine Compleet van Puur NatuurGlucosamine compleet
De belangrijkste eigenschap van Glucosamine Compleet is dat het product in staat is om proteoglycanen aan te maken. Proteoglycanen vormen, samen met water, de belangrijkste onderdelen van de gewrichtsvloeistof. Het bewegen op zich wordt makkelijker en de stofwisseling in de gewrichten neemt toe. Ook bevat Glucosamine compleet stoffen met een pijnstillende en ontstekingsremmende werking.


Phytonics Joint compJoint Comp
Joint comp bevat de bouwstoffen glucosa-minesulfaat en chondroïtinesulfaat voor de vor-ming van de proteoglycanen. Het aanwezige Cetyl myristoleaat fungeert als smeermiddel. Daarnaast bevat Joint comp plantendelen met een ontstekingsremmende- en pijnstillende wer-king. Joint comp bevat Montmorilloniet, een katalysator van fytotherapeutica. Dit maakt Joint comp krachtig en zuinig in gebruik. Joint comp is alleen verkrijgbaar via uw dierenarts of –therapeut. Joint comp bevat geen calcium, de voeding van de opgroeiende hond bevat in de regel voldoende calcium. Een overmaat aan calcium verhoogt de renale uitscheiding van magnesium, waardoor een tekort hieraan kan ontstaan. Doordat Joint comp geen calcium bevat is het ook geschikt voor jonge dieren.

 


Doils Joint
of NML Omega-3NML Omega-3
De gewrichtsontstekingen die bij artrose kunnen onstaan, worden geremd door de onstekings-remmende stoffen uit Omega-3 vetzuren. Hier-door zullen de klinische klachten verminderen. Ervaring uit de praktijk laat zien dat na enkele weken toediening de dosering pijnstillers vaak verlaagd kan worden. Ook zijn er aanwijzingen dat de kraakbeenafbraak geremd kan worden.
 
Onverzadigde vetten zijn kromme, flexibele ketens terwijl verzadigde vetten juist stugge, rechte ketens zijn. In de cel nemen ze behoor-lijk wat ruimte in waardoor ze de celwand op-rekken. Hierdoor wordt deze zo elastisch dat de prikkeloverdracht tussen de cellen wordt verbeterd. NML health heeft twee soorten visolie; Doils Joint en NML Omega-3. Beide visoliën zijn bijzonder zuiver, Doils Joint bevat een hoger gehalte EPA en DHA.


 

Tegengaan van pijn en achterhandslapte, specifiek ontstaan door spondylose:


Puur Spondy Puur Spondy
Dit middel is specifiek ontwikkeld voor spondy-lose. De verdunde Harpagophytum heeft een gunstig effect in het geval van botaanwas bij spondylose in het deel van de rug dat vlak boven de borstholte en de buik ligt.

Ook heeft het een positieve uitwerking op de zich door de achterhandslapte versneld ontwikkelende artrose van heupen (heupdysplasie) en knieën. Plumbum metallicum wordt ingezet bij neurologische uitval en atrofie van de bespiering van de achterhand. Strychninum nitricum verlaagt de prikkeldrempel in het deel van het ruggenmerg boven de buikholte, zodat Puur Spondy mede daardoor in staat is beginnende klachten met de ontlasting en het urineren te verminderen.Opbouw van de bespiering in de achterhand


Fysiotherapie
Fysiotherapie kan uw hond helpen met bewegen. U leert hierbij welke bewegingen goed zijn voor uw hond en welke niet en hoelang uw hond mag bewegen. Rust roest is absoluut waar in het geval van spondylose, maar ook teveel beweging is niet goed. Een fysiotherapeut kan u handvaten geven om het leven/bewegen met uw hond voor beide zo leuk mogelijk te houden.

Muscle support van PhytonicsMuscle support
Wanneer er veel spierarbeid geleverd moet worden, hebben de spieren meer ATP nodig als energie-leverancier. Deze ATP wordt geleverd door creatine. Wanner de ATP door de spier gebruikt wordt, wordt deze gesplitst in ADP, P (fosfaat) en energie. Om deze ADP + P later weer terug te zetten naar ATP (waaruit weer energie vrijgemaakt kan worden), zijn er energiesystemen in het lichaam nodig die hiervoor kunnen zorgen. Dit zijn de fosfaatpoel, het melkzuur-systeem en het zuurstofsysteem.

Muscle support bevat ingrediënten die deze systemen ondersteunen waar- door de energievoorziening van de spieren verbetert wordt, er sneller herstel na spierarbeid optreedt en de groei van spiermassa wordt bevorderd. Ook bevat het stoffen welke de banden en pezen versterken. Door toevoeging van specifieke planten en kruiden werkt Muscle support ook ontstekingsremmend en pijnstillend.

Spier Support van de Groene Os
De basis van  Spier Support bevat alle voedings-stoffen - in kleine hoeveelheden - om de stofwisse-ling van de spieren te optimaliseren en tekorten te voorkomen. Spier Support zorgt voor toename van de spierkracht en de spiermassa, voor een ver-betering van de spierstofwisseling en een beter uithoudingsvermogen. Spier Support is een natuurlijk middel en bevat geen anabolen steroïden.

 

 

Zoeken

Houd mij op de hoogte

Type hieronder uw zoekwoorden in

Zoeken op verkooppunt

Zoeken op verkooppunt

U kunt hier zoeken naar dierenartsen, therapeuten en andere verkoopadressen.

Klik hier voor een overzicht van alle verkooppunten

Zoeken naar producten

Zoeken naar producten


U zoekt een product? Maak
hieronder uw keuze!

Veterinaire Bibliotheek

Zoeken op klacht/aandoening

Meest voorkomende klacht/aandoening:

    Klik hier voor het totale overzicht

    Realisatie: Juice B.V.