Wist je dat… Psyllium en Plantago ovata hetzelfde werken, maar toch anders?

Verwarrend is het wel een beetje, de verschillende namen die gebruikt worden voor de afzonderlijke onderdelen van het plantje Plantago ovata. Deze Weegbreesoort staat bekend om haar krachtige werking in darmen. Het zaad van het plantje heet Psylliumzaad. Het vliesje – de bolster of het omhulsel van het zaad – noemen we Psylliumvezel. In de volksmond wordt vaak gesproken over Psyllium, Psyllium Husk en Vlozaad. Maar waar hebben we het dan over? En wanneer kies je voor alleen de Psylliumvezels en wanneer voor de combinatie?

Psylliumvezel

Het vliesje wat om het zaad heen zit dus. De kracht van de Psyllium(husk)vezel is dat het tot vijf maal haar gewicht aan water kan opnemen. Hierdoor dikt de darminhoud in. Het ondersteunt zowel bij te dunne ontlasting als bij obstipatie. In het laatste geval wordt de dikke inhoud soepel, mits er voldoende water bij wordt gedronken. Doordat de ontlasting wat slijmerig wordt, gaat de stoelgang gemakkelijker. Daarnaast hebben de Psylliumvezels een gunstige werking op de darmflora en bevorderen ze de darmperistaltiek. 

Psylliumzaad

Door fermentatie van de polysachariden uit de Psylliumzaden in de darmen, worden korte-keten vetzuren als acetaat, propionaat en butyraat (boterzuur) gevormd. Het zaad bevat een grotere hoeveelheid vezels die gefermenteerd kunnen worden dan de vliesjes. Door deze grotere hoeveelheid vezels vervalt Psylliumzaad minder snel dan pectine, een andere veel gebruikte voedingsvezel. Psylliumzaad leidt dus tot een grotere productie van boterzuur en acetaat. Boterzuur is een goede voedingsstof voor de darmwand, heeft een antineoplastische activiteit  - gaat de vorming van kanker tegen - en kan nuttig zijn bij de ondersteuning van de behandeling van ontstekingen in het colon.

Eén en één is drie!

Je kunt bedenken dat de combinatie van vezel en zaad dus de meest krachtige en brede werking heeft op de darmen. En dat is ook zo. Ze versterken elkaar. Plantago ovata bezit deze combinatie en is daarom een goede keuze bij darmproblemen. Bij toevoeging over het voer zie je al heel snel verbetering in de stoelgang en herstel van de darmen. Omdat de ontlasting door de vezels en zaadjes een dikke bulk vormt, worden voedingsstoffen in de darmen vertraagd opgenomen. Dit ondersteunt een gezonde glucosebalans. 

Psylliumvezels alleen vaak al voldoende

Laten we duidelijk zijn. In veel gevallen is het niet nodig om de beste combinatie van vezels en zaadjes te adviseren. Gaat het je vooral om het soepel maken van de ontlasting of het reinigen van de darmen – denk aan ophoping van zand in de darmen bij paarden! – dan is Psyllium een voordeligere keuze en net zo goed. Een kuur van zeven dagen volstaat.