Bibliotheek

Artrose is slijtage van de gewrichten. Het hondenlichaam bestaat uit enorm veel gewrichten. Deze gewichten zitten in het lichaam om beweging mogelijk te maken; ze vormen de scharnier tussen twee botten waardoor deze kunnen bewegen. Denk aan het kaakgewricht dat eten mogelijk maakt, maar ook de heupgewrichten, de schouder-gewrichten of de ellebooggewrichten.

Blaasontsteking is een veel voorkomende aandoening bij hond en kat. De meest voorkomende oorzaak van blaasontsteking is een bacteriële infectie: bacteriën dringen via de plasbuis de blaas binnen en vermenigvuldigen zich daar.

"Desensibiliseren” betekent ongevoelig maken voor bepaalde stoffen. Bij een allergie betekent ‘desensibiliseren’ dat we een dier ongevoelig maken voor de stof waar hij allergisch voor is. Het dier heeft al langer, soms jarenlang ernstig last van een geïrriteerde neus, jeukende ogen, jeuk aan de poten (tussen de tenen) en benauwdheid. (bij paarden soms de oorzaak van -seizoensgebonden- headshaken).

Draineren, wat is dat?

Droes is een bacteriële infectieziekte in de keel die wordt veroorzaakt door de streptococcus equi, een bacterie die ruim een jaar in leven kan blijven en waarvoor vooral jonge paarden en pony's vatbaar zijn. Droes is een besmettelijke ziekte die wordt overgebracht door direct contact tussen paarden, maar ook via mensen, dekens, emmers, enz. Een klein deel van de geïnfecteerde paarden blijft na herstel onzichtbaar drager van de bacterie en kan zo andere paarden besmetten.

Elleboogdysplasie is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen die problemen aan de elleboog kunnen geven, zoals LPC, OCD, LPA, een incongruentie in de elleboog of een trauma. Deze aandoeningen zorgen voor pijn van de ellebogen, wat resulteert in kreupelheid. Elleboogdysplasie kan in één of beide ellebogen voorkomen, wanneer beide ellebogen zijn aangedaan zie je vaak niet veel aan hond, omdat hij dan ‘synchroon’ kreupel loopt.

Wij bij NML health juigen het toe dat er in Utrecht steeds meer oog is voor de effecten van aanvullingen op de voeding. Tot op heden werd er steeds geroepen, alles zit al in een goede honden- of kattenbrok, ook vetzuren. Daar zijn wij het niet mee eens. Als je dier slecht beweegt ga je geen extra voer geven toch? Dan suppleer je naar behoefte met een scheutje goede visolie over het voer! Lees meer over de bewezen effecten van EPA en DHA bij osteoartritis (OA) bij katten, van R. J. Corbee:

Sommige merries drijven hun eigenaren tot wanhoop tijdens de hengstigheid. Merries zijn soms een stuk lastiger in de omgang, en gedragen zich vervelend onder het zadel. Dit leidt voor paard en ruiter regelmatig tot grote frustratie.

De wervelkolom van een hond bestaat uit harde wervels die kunnen bewegen ten opzichte van elkaar door de tussenwervelschijven en kleine wervelgewrichtjes. Door deze wervels loopt het ruggenmerg. De tussenwervelschijven vormen de verbinding tussen twee harde wervels en bestaan uit een buitenste ring van kraakbeen (de annulus fibrosus) met daarin een zachte kern (de nucleus polpolus). De annulus houdt de nucleus op zijn plaats.

Wanneer een hond of kat hoest of last heeft van de luchtwegen, kan dit verschillende onderliggende oorzaken hebben. Zo wordt kennelhoest bij de hond veroorzaakt door een virus of bacterie, kan een pollenallergie zorgen voor klachten van benauwdheid, maar ook een vreemd voorwerp of een tumor kunnen een hoestprikkel veroorzaken.  

Kennelhoest is een ontsteking van de keel en de luchtpijp van de hond. Kennelhoest kan veroorzaakt worden door verschillende virussen en bacteriën. De naam 'kennel-hoest' is niet voor niets zo gekozen. Kennelhoest verspreidt zich via de lucht en in situaties waar veel honden bij elkaar komen, zoals in een kennel, verspreiden virussen en bacteriën zich sneller.

In vele voedingssupplementen en paardenvoeding zit knoflook toegevoegd. Maar knoflook hoort niet in de voeding van het paard thuis. Knoflook kan zelfs in hoge dosis tot bloedarmoede leiden.

Koliek is buikpijn bij het paard. Er bestaan verschillende soorten koliek bij paarden zoals zandkoliek, gaskoliek of krampkoliek. Koliek kent verschillende oorzaken. Wanneer u vermoedt dat uw paard koliek heeft, raadpleeg dan altijd een dierenarts! Hier leest u alles over koliek bij paarden: de oorzaken, symptomen en de (natuurlijke) behandeling.

Het klinkt vaak zo makkelijk, ‘tweemaal daags een tabletje’ of, ‘1 maal daags druppels in-geven, minimaal een half uur voor of na het voeren’. In de praktijk blijkt echter dat het toedienen van medicatie aan een dier nog lang niet zo makkelijk is als het lijkt. Vooral katten zijn ware meesters in het ontduiken van hun therapie maar ook sommige honden maken het geven van supplementen tot een strijd.

Niesziekte is een besmettelijk virus bij katten. Geïnfecteerde katten gaan, de naam zegt het al, niezen, snotteren en krijgen vieze ogen. Niesziekte kan snel verergeren en er voor zorgen dat een kat doodziek wordt. Ook kan niesziekte chronisch worden. Snel ingrijpen is dus belangrijk! Op deze pagina leest u alles over de oorzaken van niesziekte, de symptomen van niesziekte en hoe u niesziekte bij uw kat kunt behandelen.

De beste bronnen van Omega-3 vetzuren zijn de vette vissoorten die in koud, diep water hebben gezwommen zoals sardienen, tonijn, haring en makreel.

De indicatiegebieden van onverzadigde vetzuren bij de kat zijn zeer divers. Het zijn met name de ontstekingsremmende en celversoepelende eigenschappen van de uit Omega 3 verkregen EPA en DHA die visolie tot een bekend therapeutisch product maken.

Orthos komt uit het Grieks en betekent ‘recht’, ‘gezond’ of ‘juist’. ‘Moleculair’ betekent zoveel als ‘het molecuul betreffende’. De term Orthomoleculair betekent dus ‘de juiste/gezonde moleculen betreffende’. Dat klinkt leuk, maar wat houdt het in?

Bleven ze maar voor altijd bij ons.. Maar helaas, ook honden hebben niet het eeuwige leven. Ouderdom komt met gebreken. Gelukkig kunnen we met PUUR supplementen dé juiste ondersteuning bieden. De middelen kunnen zowel preventief als curatief kunnen worden ingezet. Zoals bij problemen met bewegen of verwardheid in het koppie.

Pagina's