Blog van Dierenarts Evelien van der Waa

Uit de praktijk: hond met hooikoorts

In deze aflevering bespreekt dierenarts Evelien van der Waa haar ervaring met honden met hooikoorts. Hoe herken je het? En hoe kun je je hond ondersteunen en voorbereiden op het hooikoortsseizoen? Door desensibilisatie, ofwel ongevoelig maken, help je het immuunsysteem om niet meer overmatig op pollen te reageren. Zeker als je op tijd begint. Maar ook met de juiste maatregelen kun je je allergische dier helpen om deze periode beter door te komen.

Uit de praktijk: de oude kat en hond

Solidago (Guldenroede)

Deze keer bespreekt dierenarts Evelien van der Waa twee aandoeningen die veel voorkomen bij oudere dieren: chronisch nierfalen bij de kat en gewrichtsslijtage/artrose bij de hond. Beide zijn aandoeningen die nooit meer overgaan en in de loop van de tijd alleen maar slechter worden. Maar met de juiste aanpassingen in de dagelijkse verzorging en ondersteuning met natuurlijke middelen kun je echter nog heel veel doen voor je oude dier.

Uit de praktijk: reu op drift door hormonen

Rashmir de reu op drift door hormonen_NML health

In tegenstelling tot paarden en schapen die vooral in de lente hun jongen krijgen, speelt bij honden het seizoen niet echt een rol in de hormoonhuishouding. Teven kunnen het hele jaar door loops worden en pups kunnen het hele jaar geboren worden. Dat betekent ook dat reuen het hele jaar door geconfronteerd kunnen worden met de voor hen heerlijke geur van een loopse teef. Zeker intacte reuen gaan letterlijk hun neus achterna. Soms leidt dat tot onhoudbare situaties en is (chemische) castratie de enige oplossing. Dat je met natuurlijke middelen ook de rust in de reu kunt laten terugkeren bewijst het verhaal van Rashmir.

Abonneren op RSS - Blog van Dierenarts Evelien van der Waa