Blog van Dierenarts Evelien van der Waa

Uit de praktijk... blaasproblemen bij de kat

In deze 'Uit de praktijk ...' deelt dierenarts Evelien van der Waa haar ervaring met katten met blaasontsteking. Bij de kat komt blaasontsteking redelijk veel voor. En bij 60-70% van de katten is de oorzaak van de blaasontsteking stress! De overige 20-30 % van de blaasontstekingen wordt veroorzaakt door blaasgruis. En slechts 5% wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie. Ongeacht de oorzaak van een blaasontsteking kan het prettig zijn om met natuurlijke middelen de blaas te ondersteunen. Planten die vaak in dit soort producten voorkomen zijn Solidago, Hydrastis en Berberis. 

Uit de praktijk… vuurwerkangst bij honden

Vuurwerkangst bij hond dierenarts Evelien van der Waa NML health

Dierenarts Evelien van der Waa heeft veel ervaring met begeleiden van honden met vuurwerkangst. Ze geeft er zelfs lezingen over. Pak vuurwerkangst op tijd aan, is haar boodschap in deze aflevering van 'Uit de praktijk'. Met de juiste maatregelen en door al vroeg, echt al begin december, te beginnen met het inzetten van natuurlijke middelen kun je angst voor harde knallen aanzienlijk verminderen. En dieren worden er niet suf van. Hond Buda is er een prachtig voorbeeld van.

Uit de praktijk: Zonnedauw ontspant de luchtwegen

Deze keer vertelt dierenarts Evelien van der Waa over hoesten bij katten. En dan niet hoesten vanwege een ‘verkoudheid- of griepvirus’, maar hoesten vanwege een chronische ontsteking van de luchtwegen. Een kat die hoest is een serieuze zaak. Ga dus altijd naar je dierenarts om je kat te laten onderzoeken. Soms ontkom je niet aan reguliere medicijnen, maar wil je ook natuurlijk ondersteunen dan heeft onder meer Drosera rotundifolia (Ronde zonnedauw) een positieve werking. Het hoort binnen de homeopathie tot de grote hoestmiddelen.

Uit de praktijk: poes Pien weer weerbaar met Echinacea

Echinacea purpurea, Rode zonnehoed, weerstand

Wie kent niet het bekende homeopathische middel met de Echinacea plant voor het verhogen van de weerstand? Veel mensen zweren hierbij in het najaar en de winter om geen griep of verkoudheid op te lopen. Maar ook bij dieren kan Echinacea purpurea (Rode zonnehoed) helpen bij het verhogen van de weerstand. In de rubriek "Uit de praktijk..." beschrijft dierenarts Evelien van der Waa casussen uit haar praktijk. 

Uit de praktijk… oud trauma zat teckel Okkie dwars

Teckel Okkie van Dierenarts Evelien van der Waa_NML health_PUUR Trauma

‘Een ongeluk zit in een klein hoekje.’ Deze uitdrukking geldt niet alleen voor mensen maar ook voor dieren. Het hangt wel een beetje van het karakter van je dier af en wat voor activiteiten je allemaal met je dier onderneemt. Maar soms gebeurt er iets waar je niet bij bent. Zoals bij Teckel Okkie. Hij had ineens forse klachten en zijn gedrag veranderde compleet. Arnica montana bleek de oplossing.

Uit de praktijk: hond met hooikoorts

In deze aflevering bespreekt dierenarts Evelien van der Waa haar ervaring met honden met hooikoorts. Hoe herken je het? En hoe kun je je hond ondersteunen en voorbereiden op het hooikoortsseizoen? Door desensibilisatie, ofwel ongevoelig maken, help je het immuunsysteem om niet meer overmatig op pollen te reageren. Zeker als je op tijd begint. Maar ook met de juiste maatregelen kun je je allergische dier helpen om deze periode beter door te komen.

Uit de praktijk: de oude kat en hond

Solidago (Guldenroede)

Deze keer bespreekt dierenarts Evelien van der Waa twee aandoeningen die veel voorkomen bij oudere dieren: chronisch nierfalen bij de kat en gewrichtsslijtage/artrose bij de hond. Beide zijn aandoeningen die nooit meer overgaan en in de loop van de tijd alleen maar slechter worden. Maar met de juiste aanpassingen in de dagelijkse verzorging en ondersteuning met natuurlijke middelen kun je echter nog heel veel doen voor je oude dier.

Uit de praktijk: reu op drift door hormonen

Rashmir de reu op drift door hormonen_NML health

In tegenstelling tot paarden en schapen die vooral in de lente hun jongen krijgen, speelt bij honden het seizoen niet echt een rol in de hormoonhuishouding. Teven kunnen het hele jaar door loops worden en pups kunnen het hele jaar geboren worden. Dat betekent ook dat reuen het hele jaar door geconfronteerd kunnen worden met de voor hen heerlijke geur van een loopse teef. Zeker intacte reuen gaan letterlijk hun neus achterna. Soms leidt dat tot onhoudbare situaties en is (chemische) castratie de enige oplossing. Dat je met natuurlijke middelen ook de rust in de reu kunt laten terugkeren bewijst het verhaal van Rashmir.

Abonneren op RSS - Blog van Dierenarts Evelien van der Waa