Blog van Dierenarts Evelien van der Waa

Uit de praktijk van... Evelien van der Waa: 'Katten en homeopathie'

In dit blog bespreekt dierenarts Evelien van der Waa veel voorkomende aandoeningen bij katten en de mogelijkheden vanuit de complementaire diergeneeskunde. Regelmatig komen hierbij homeopathische complexpreparaten aan bod. Evelien heeft een boek geschreven over 'Katten en Homeopathie'. Ik heb dit boek geschreven voor katteneigenaren die met hun kat bij een homeopathische behandelaar zijn en meer willen lezen over het middel dat hun kat heeft gekregen. Het boek is niet bedoeld om als eigenaar zelf een middel voor je kat te kiezen. Daarvoor is de klassieke homeopathie te ingewikkeld en te diepgaand. Voor homeopathische behandelaars van dieren kan het boek interessant zijn om het beeld van de verschillende homeopathische middelen bij de kat beter te leren kennen en daardoor makkelijker te herkennen bij hun eigen kattenpatiënten. Met dit boek hoop ik een bijdrage te leveren aan de bekendheid van de homeopathie als mogelijkheid om toe te passen bij katten. Homeopathie is geen wondertherapie, maar wel een hele mooie aanvulling op de reguliere diergeneeskunde. Homeopathie kan prima samen worden toegepast met de reguliere diergeneeskunde. 

Uit de praktijk van... Evelien van der Waa: 'Katten met jeuk'

Van de katten die ik zie in mijn praktijk als homeopathisch werkend dierenarts zijn er veel katten met jeukklachten. En dat zijn vaak lastige patiënten om te behandelen. Jeuk is namelijk een aspecifieke klacht, dat wil zeggen dat het niets zegt over de oorzaak. Vaak spelen allergieën een rol bij jeuk, ook bij katten. De meest voorkomende vorm van allergie bij katten is een vlooienallergie, daarna komt een voedingsallergie en daarna pollenallergie.

Uit de praktijk van... Evelien van der Waa: 'Dementie bij katten'

Katten worden tegenwoordig makkelijk 16 jaar of ouder. En dat is natuurlijk heel fijn voor ons als baasjes, want dan kunnen we langer van ze genieten. Helaas heeft een hogere leeftijd wel tot gevolg dat katten nu ook met echte ouderdomsziekten te maken krijgen. Een van die ziekten is dementie. Dit is vergelijkbaar met dementie bij mensen en bij honden. Door de hoge leeftijd ontstaan er veranderingen in de hersenen en ontstaat er afwijkend gedrag. Bij de kat wordt officieel gesproken van het Cognitieve Dysfunctie Syndroom of wel een vermindering van de cognitie (=kennis, begrip). Er is sprake van dit syndroom als de leeftijd klopt (hoge leeftijd) en er geen andere medische oorzaken zijn, die de symptomen van de kat kunnen verklaren. Een syndroom is een ziektebeeld: een verzameling van verschijnselen die vaker in dezelfde combinatie optreedt.

Uit de praktijk van... Evelien van der Waa: Katten in de spotlight

De komende periode zal ik al mijn blogs, op deze plek, aan katten wijden. En dat heeft een reden. Katten zijn vaak nog het ondergeschoven kindje in de dierenbranche, vergeleken met honden. Kijk in de gemiddelde dierenwinkel en de hondenafdeling is minimaal twee keer zo groot als de kattenafdeling. Kijk naar de diergeneeskundige kennis over katten, die is veel minder dan over honden. Maar gelukkig komt daar verandering in. In mijn komende blogs wil ik de kat extra in het zonnetje zetten. 

Uit de praktijk van... Evelien van der Waa, VacciCheck bij katten

Uit de praktijk van.... Evelien van der Waa, VacciCheck bij katten

Bij honden is het inmiddels vrij gewoon om te titeren, maar veel katten eigenaren kennen het nog niet. En dat is jammer. Want het is inmiddels bekend dat de meeste vaccinaties bij honden en katten, veel langer bescherming bieden dan één jaar. Blijkt uit de titertest dat jouw kat nog voldoende afweerstoffen heeft, dan hoeft hij op dat moment niet gevaccineerd te worden. De uitslag van de titertest en het advies worden genoteerd in het dierenpaspoort. De meeste kattenpensions in Nederland accepteren een titertest als bewijs van voldoende bescherming (wel even checken of dat voor jouw pension ook geldt). Afhankelijk van de leeftijd van de kat moet er na een bepaalde tijd opnieuw getiterd worden. Bij volwassen katten is dat na 3 jaar.

Uit de praktijk van... Evelien van der Waa. Ondersteuning van angstige dieren

Cody, Evelien van der Waa

Deze keer wil ik graag mijn ervaringen delen van angstige of gestreste dieren, honden en katten, die ik heel goed heb kunnen helpen met bloesemremedies. Het verhaal gaat over Cody. Een gladharige zwarte kruising van 4 maanden oud. Geboren in Roemenie en op 3 maanden oude leeftijd naar Nederland gekomen. Deze hond had al het heel wat meegemaakt in zijn korte leventje. Lees verder om te zien hoe het met Cody verder ging.

Uit de praktijk van... Evelien van der Waa: rugklachten bij de hond

uitrekkende hond

Honden zijn net mensen. Ook bij honden komen regelmatig rugklachten voor. Bij jonge honden is het vaak omdat ze te wild of te onstuimig hebben gespeeld of tegen een boom of andere hond zijn opgebotst. Vaak weet je dit wel als eigenaar, omdat je het gezien hebt of een schreeuw hebt gehoord. Bij oudere honden kunnen rugklachten ontstaan door artrose in de rug. De meest bekende vorm daarvan is spondylose, waarbij de laatste lendenwervels aan elkaar gaan groeien. Dit geeft eerst heel veel pijn, maar als ze eenmaal aan elkaar vastzitten vooral stijfheid. Ook door artrose in de poten, met name in de heupen en de ellebogen, kunnen rugklachten ontstaan, omdat de hond zijn rug anders gaat belasten. Tot slot kunnen oudere honden ook last krijgen van “oude trauma’s “ van eerdere botsingen of verstappingen in het verleden. Als er eenmaal artrose is, gaat dat niet meer weg, maar er zijn wel verschillende mogelijkheden om een hond hierbij te ondersteunen, zodat hij zo goed mogelijk met zijn artrose kan blijven bewegen.

Uit de praktijk van...Evelien van der Waa: niezende katten met snot

niezende kat

In haar homeopathie praktijk krijgt Evelien regelmatig katten op consult met klachten van snot en niezen. En dan zoveel dat de kat er echt last van heeft in het dagelijks leven. Deze katten zijn vaak ook benauwd, doordat hun hele neus en -holten verstopt zit met snot. Daardoor hebben ze ook moeite met eten, omdat je niet tegelijk kunt ademhalen en slikken. Bij het niezen, vaak in de vorm van niesbuien, vliegen de spetters snot in het rond. In heftige gevallen heeft zo’n kat ook duidelijk last van “hangerigheid”, net zoals bij mensen die verkouden zijn.  Welke oorzaken kunnen er zijn voor deze klachten? En hoe ondersteunen en behandelen we ze? Evelien vertelt...

Uit de praktijk van... Evelien van der Waa. Rouw bij huisdieren

golden retriever rouwt

Mensen kunnen lange tijd rouwen na het verlies van een geliefd huisdier. Voor dit rouwproces is tegenwoordig steeds meer begrip. Maar ook dieren kunnen langdurig rouwen na het verlies van een dierenmaatje. Het gaat dan meestal om dieren die een hele hechte band met elkaar hadden. Het kan gaan om twee dieren van dezelfde diersoort, dus bijvoorbeeld twee katten. Maar het kan ook gaan om verschillende diersoorten, zoals een kat en een hond. Heel vaak is het ene dier als jong dier in huis gekomen, terwijl er al een ouder dier was. Het oudere dier heeft vaak een soort “moeder/vader rol” op zich genomen en daardoor is er een hele sterkte band ontstaan. Het kan ook zijn dat twee dieren van ongeveer gelijke leeftijd een hele geode match hebben en zo een sterke band opbouwen. Deze sterke band uit zich meestal in samen slapen, samen spelen, elkaar begroeten, elkaar missen als ze gescheiden zijn en bij katten elkaar veel wassen.  

Uit de praktijk van Evelien... Natuurlijke ondersteuning bij oorproblemen bij hond en kat

Oorproblemen. En dat is heel vervelend voor het dier en voor jou als baasje. Een dier met een oorprobleem heeft daar last van. In de vorm van jeuk en ontsteking en als het heel erg is ook pijn. Oren zijn echt gevoelige organen bij onze huisdieren. Is een dier eenmaal bekend met oorproblemen, dan komt het vaak met enige regelmaat weer terug. Zeker als er geen duidelijke oorzaak voor is gevonden, die aangepakt kan worden. Er zijn wel duidelijke verschillen in oorzaken tussen honden en katten, waardoor zij een oorontsteking krijgen.

Pagina's

Abonneren op RSS - Blog van Dierenarts Evelien van der Waa