Achtentwintig word je niet zomaar

Paard Ike_nmlhealth

Dit is Ike. Ike is inmiddels al 28 jaar oud. Een prachtige leeftijd, die helaas niet voor alle paarden is weggelegd. 

We weten dat paarden boven de 18 jaar toch echt al wat ouder beginnen te worden, hoewel sommige zich tot op hele hoge leeftijd gedragen als een jong dier. Zo zag ik eens een 32-jarige pony die een beetje ingedut was, ineens enorm opbloeien toen een 2-jarige Shetlander hengstje bij hem in de kudde kwam… Hij is uren met die kleine aan het spelen! 

Wat je niet kan zien, is wat er in jouw oude paard veranderd. Het begint al in de eerste plaats door een slechter wordend gebit. Je merkt het als jouw oudere paard wat meer kwijlt, afvalt, langer over zijn ruwvoer doet, als hij proppen maakt van zijn hooi of als je zelfs neusuitvloeiing ziet. Gras is veel makkelijker te verteren voor oudere paarden dan hooi, dus je ziet vooral in de winterperiode vaak vermagering optreden, zoals ook bij Ike. 

Langstengelig ruwvoer is ideaal voor paarden in de winter, maar helaas kan dat voor de senioren juist extra problemen geven bij kauwen en de spijsvertering. Voor deze paarden kun je speciaal gehakseld ruwvoer kopen. Twee keer per jaar het gebit laten controleren door een goede paardentandarts is aan te raden. Daarnaast verandert ook de spijsvertering, die wordt trager. Hierdoor is het opnemen van voedingsstoffen lastiger en kunnen er tekorten ontstaan. In mineralen bijvoorbeeld, zoals zink, koper, magnesium en selenium. Maar ook de vitamines C, B en K. Deze worden gewoonlijk door het paard zelf gemaakt, maar bij een ouder paard kunnen toch tekorten ontstaan doordat zij dit onvoldoende zelf aan kunnen maken. 

Wat zeker ook extra ondersteuning biedt bij oudere dieren die afvallen in de wintermaanden zijn goede vetten in de vorm van een Omega-olie. Zo krijgt Ike tijdens de verhaarperiodes een goede omega-3 olie en het hele jaar door een goed vitaminen en mineralen supplement over zijn voer. Misschien wel net zo belangrijk is aandacht voor de sterk verhoogde eiwitbehoefte van oudere paarden. Eiwitten zijn de belangrijkste bouwstof voor de spieren. Eiwittekort kan zelfs tot spierafbraak leiden. Let op, de kwaliteit van de eiwitten in een supplement is heel belangrijk. 

Geef liever geen sportbrok, maar een speciaal seniorenvoer, met goed verteerbare eiwitten. Het beste is natuurlijk om dit in meerdere porties over de dag te verdelen. Bij de Paardenkamp in Soest hebben ze goede ervaringen met toevoegen van probiotica aan het voer van de oudjes. Deze stimuleren de fermentatie in de darmen. Omdat Ike in het verleden wel eens problemen heeft gehad met zandkoliek krijgt hij regelmatig psyllium over zijn voer. 

Blijven bewegen is een van de meest belangrijke dingen voor zijn spijsvertering, zijn spieren, en natuurlijk vooral om vrolijk en fit te blijven. Daarom staat hij op een grote paddock paradise, waar hij altijd een schuilstal tot zijn beschikking heeft, in een kleine groep paarden. Gezellig, maar niet te druk. In de winter kan Ike altijd lekker warm binnen staan, en dat komt goed uit. Als echte senior heeft Ike wat last van artrose. Rondom de gewrichten liggen veel acupunctuurpunten. Op die punten kan energie uitgewisseld worden. Met name het naar binnendringen van energie is hier van belang. Kou en wind kunnen een gewricht binnendringen en een koud en stug gewricht veroorzaken. Daarom hebben paarden vaak in de winter meer gewrichtsklachten. Ze hebben meer moeite met opstaan en het duurt langer voordat ze soepel zijn. De nieren, die in het gebied van de onderrug liggen, zijn ook erg gevoelig voor kou en dat versterkt nog meer de klachten die we zien in natte en koude periodes. Daarom is het belangrijk om paarden met stramme gewrichten goed warm te houden tijdens koude periodes met behulp van bijvoorbeeld een deken. Bovendien kost het een oud paard veel energie om zich warm te houden. Het is dus verstandig om oudere paarden die erg invallen vanaf het najaar en in de winter tijdens regen te beschermen met een (ongevoerde) regendeken.

Bron

https://www.paardenkamp.nl/tips/voeding-oudere-paarden/
https://www.holistischdierenarts.nl/artrose-spondylose-en-kissing-spines...