Aevi wel, maar Orri en Tyra niet. TetaCheck meet

TetaCheck IJslandse paarden NML health

Als exclusief distributeur van TetaCheck in Nederland wilden we bij NML health natuurlijk weten of onze drie IJslanders Aevi, Orri en Tyra ook goed beschermd zijn tegen Tetanus. Met de Fassisi TetaCheck is dat een klusje van niets en totaal niet belastend voor de paarden. Dus nam onze dierenarts Paulien Visser bij de dieren bloed af en waren we benieuwd naar de uitslag…

Tetanus is een ziekte waarvan je absoluut niet wilt dat jouw paard daar het slachtoffer van wordt. De verhalen over paarden die na besmetting met de bacterie Clostridium tetani zijn huiveringwekkend. De bacterie produceert een neurotoxine (gifstof) wat zenuwbanen aantast en waardoor spieren verkrampen. Met name de verkrampte kauwspieren - de kaakklem - zijn kenmerkend voor tetanus. Na een lijdensweg sterven de meesten een pijnlijke dood. De bacterie die tetanus veroorzaakt kan het lichaam binnendringen via een wond die in aanraking komt met straatvuil, aarde of mest. Omdat het gif van de bacterie snel werkt, heeft het afweersysteem na infectie niet de tijd om antistoffen tegen die gifstof aan te maken. De antistoffen moeten al kant-en-klaar aanwezig zijn in het bloed.  Een tweejaarlijkse vaccinatie beschermt. Voor mensen is het tetanusvaccin opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.

Paarden zijn extra gevoelig voor het besmet raken met de bacterie, die zich het beste vermenigvuldigd in een zuurstofarme omgeving. Daarom lopen paarden die een diepe wond hebben opgelopen een verhoogde kans op tetanus. Bij andere huisdieren is de kans op het krijgen van een infectie veel kleiner.

Vaccinatieprogramma

Hoewel bij paarden een effectieve vaccinatie tegen tetanus eenmaal per twee jaar in principe voldoende is, combineren de meeste dierenartsen het met de jaarlijkse vaccinatie tegen influenza. Dat is een keuze, het vaccin tegen tetanus kan ook apart worden gegeven. Of de vaccinatie tegen influenza zinvol is laten we hier buiten beschouwing, maar een paard krijgt op deze manier wel erg veel vaccinaties te verwerken. Met de bijbehorende belasting voor het lichaam door de hulpstoffen van het vaccin. 
Natuurlijk wil je dat je paard beschermd is tegen tetanus. Maar tegelijkertijd wil je voorkomen dat het dier onnodig belast wordt met een overbodige vaccinatie met mogelijke ongewenste vaccinreacties. 

Met TetaCheck meten hoe je paard ervoor staat  

In het geval van een ernstig letsel of vieze wond is snel handelen heel belangrijk. Met de TetaCheck kun je ter plaatse bepalen of het paard beschermd is tegen de tetanusbacterie. De uitslag is binnen enkele minuten bekend. Ook het klakkeloos (twee) jaarlijks vaccineren kan veel gerichter worden uitgevoerd. Door de titerbepaling met de TetaCheck weet je of het al dan niet nodig is. Door op deze manier de werkelijke bescherming te meten, bespaar je het paard een onnodige vaccinatie.

Aevi, Orri en Tyra

Onder toeziend oog van het halve NML team – zo geïnteresseerd waren we! - nam dierenarts Paulien de bloedtiters van Aevi, Orri en Tyra. De paarden hadden het niet eens in de gaten, zo vlug was het gedaan. Voor Orri en Tyra was de laatste vaccinatie alweer tien jaar geleden. Aevi had haar laatste injectie vier jaar terug gehad, na een stap in een gemene roestige spijker. Zouden ze nog steeds voldoende beschermd zijn?

Een druppeltje bloed op de testkit vertoonde voor elk paard binnen luttele minuten de uitslag. En wat bleek? Voor Orri en Tyra was het echt weer de hoogste tijd voor een vaccinatie, maar Aevi bleek nog over voldoende antistoffen tegen tetanus te beschikken.  Ondanks dat haar enting alweer vier jaar geleden was, bleek zij nog goed beschermd. Een mooie uitslag!

De afspraak voor de vaccinatie van Orri en Tyra is inmiddels gemaakt. Wat dacht je. Maar we weten nu wel zeker dat het in hun geval ook echt nodig is!