Aflevering 5. Fun voorop bij Canicross!

Ook Hedwig Slabbekoorn is zondag 30 september aanwezig bij de Canicrosswedstrijd in Boschoord. Jarenlang was zij zelf een enthousiaste canicrosser, maar de laatste jaren deelt zij als ervaren dierenfysiotherapeut liever haar kennis over deze intensieve sport. In haar eigen stand – vermoedelijk bij de parkeerplaats - kunnen de sporters bij Hedwig terecht voor een ganganalyse van hun hond en vrijblijvend advies. Haar motto: zorg dat je allebei plezier hebt in de sport, fun staat voorop!

Wat tof dat je deze service aanbiedt bij Canicross Boschoord!

“Ik wil mensen op deze manier laten kennismaken met dierenfysiotherapie. En waarom? Omdat ik elk mens en elk dier een fit en vitaal lijf gun. Als je goed voor je lijf en voor dat van je hond zorgt heb je zoveel meer plezier. Bewegen is voor mij de basis. Ik heb ontdekt dat veel mensen zoveel feiten niet weten, en dat je met kleine veranderingen zoveel meer bereikt en pijnklachten kan voorkomen.”

Wat kunnen de mensen verwachten in jouw stand?

“Ik kan een bewegingsanalyse doen bij de hond en eventuele blokkades in de rug opsporen. Helaas is het op een dag als deze niet mogelijk om te behandelen, daar moeten mensen dan voor naar mijn praktijk Animoo komen. Maar ik kan ze natuurlijk wel  adviezen meegeven en ze de signalen van hun hond dat er iets niet goed gaat, leren herkennen.”

Waarom ben jezelf gestopt met Canicross?

“Heel simpel: Duke, mijn Ridgeback vond het niet leuk meer. Hij liep tijdens de wedstrijden meer achter me aan, dan voor mij uit. Toen hij ook de auto niet meer uitwilde was dat een eyeopener voor mij. Waar was ik mee bezig? En vond ik het zelf nog wel leuk? Met mijn lange lijf was ik eigenlijk zelf ook helemaal niet goed gebouwd voor deze sport. Stoppen dus! “

Wat maakt Canicross zo zwaar?

“Canicross is een continu samenspel tussen crosser en hond. De hond moet niet te hard trekken en de crosser niet te hard of te zacht rennen. Baas en hond moeten met elkaar in cadans lopen. Dat betekent voor allebei dat er bij het remmend belasten en het trekkend rennen er veel excentrische krachten op de pezen komen te staan. En dat op oneffen terrein.”

Welke honden zijn geschikt voor deze sport?

“Het belangrijkste is ‘de hond moet willen!’ Ik ken een dame die loopt met een chihuahua en natuurlijk zullen zij die wedstrijd niet winnen, maar als je ziet wat voor een lol ze samen hebben. Dan zeg ik: doen! Maar de ideale combi is de hond die ongeveer de helft weegt van de crosser, dat zijn meestal dus de grotere, kortharige, atletische honden als de Ridgeback en de Duitse staander. Honden die sterk zijn in de achterhand.“

Wanneer gaat het mis?

“Mijn stelregel is: blijf kijken naar je hond. Heeft hij of zij er nog plezier in? Let op bij temperaturen boven de 20 graden, dan wordt je hond snel te warm. En als een hond slungelig, dus niet meer compact, loopt is dat ook een reden om te stoppen met het crossen. Het gaat ook mis als je een hond op een te jonge leeftijd laat canicrossen. Zes maanden is het absolute minimum. ”

Jouw advies aan (startende) canicrossers?

“Neem een jaar de tijd om het lopen op te bouwen en ga dan pas wedstrijdjes doen. Deze tijd heb je nodig om de pezen aan deze belasting te laten wennen. Ga je te snel aan de bak, dan loop je echt groot risico op hardnekkige peesblessures. Geduld dus. Als je al een hardloper was, dan gaat het wel wat sneller, maar dan nog moet je omschakelen naar remmend belasten. En je hond heeft deze tijd ook nodig om aan de belasting van trekkend rennen te wennen.”

Hoe kun je je hond ondersteunen?

“Ook in deze sport geldt de 24-uursregel, dus minimaal een dag rust tussen de trainingen. Zorg er verder voor dat je hond voldoende vetten en eiwitten binnen krijgt om een sterke achterhand te ontwikkelen. Ik heb zelf goede ervaring met een supplement op basis van Wierookboom (Boswellia serrata), Damiana (Turnera diffusa), Echte guldenroede (Solidago virgaurea), Schietwilg (Salix alba), Zwarte bes (Ribes nigrum), MSM (Methylsulfonylmethaan), Glucosamine sulfaat, Chondroïtinesulfaat, Magnesium citraat, Kaliumchloride, Fosfor (calciumfosfaat) als ondersteunend supplement.”

En na de inspanning?

“Volgt de ontspanning. Eerst lekker rustig uitlopen, water drinken en dan rust. Liggen en slapen dus en net als bij mensen: rekken en strekken. Een hond doet dat meestal uit zichzelf maar je kunt het je hond ook aanleren. Daar heeft hij echt baat bij.”

Nog een tip aan canicrossers?

“Laat je hond eens preventief checken bij een dierenfysiotherapeut: wat zijn de sterke punten van je hond en op welke punten moet je alert zijn zodat je hond zich goed ontwikkelt in de Canicross. Maar ik zeg het nog maar eens: blijf kijken naar je hond…de funfactor is het allerbelangrijkst!”