Antwoorden van WSAVA op vragen over corona, dieren en diereigenaren

Leestijd 5 minuten

Hoewel het coronavirus nu alleen nog mensen lijkt te treffen, leven er onder dierenartsen en andere dierprofessionals veel vragen over het virus en de overdracht tussen mens en dier. De WSAVA (World Small Animal Veterinary Association) is een wereldwijde dierorganisatie die richtlijnen opstelt ten aanzien van gezondheid en vaccinaties van gezelschapsdieren. Nu in deze coronacrisis gaven zij op 20 maart een extra bulletin uit met hun antwoorden op veel gestelde vragen. Zo kunnen dierenartsen een eensluidend antwoord geven aan ongeruste diereigenaren. Hun standpunt? Er zijn geen besmettingen tussen mens en dier bekend. Je kunt dus gerust je hond of kat blijven verzorgen, maar neem de hygiënemaatregelen in acht.

De WSAVA benadrukt dat hun adviezen berusten op de kennis die er op 20 maart was omtrent het coronavirus in relatie tot dieren. Mochten er verandering in de adviezen dan zullen ze zorgen voor een update.

Een greep uit de veel gestelde vragen: 

Hoe kan ik mijzelf en mijn medewerkers in de kliniek beschermen?

Het virus verspreid zich van persoon tot persoon. Neem daarom de inmiddels bekende maatregelen in acht: Was vaker je handen met water en zeep of met een desinfectiemiddel. Vermijd het aanraken van je gezicht, neus, mond en ogen. Houd 1,5 meter afstand. Blijf thuis als je tekenen van verkoudheid hebt. Nies en hoest in je elleboog of gebruik papieren zakdoek en gooi deze meteen weg.

Kan SARS-Cov-2  (COVID-19) huisdieren infecteren?

Tot op heden is er beperkt bewijs dat gezelschapsdieren kunnen worden geïnfecteerd met SARS-Cov-2. En er zijn geen aanwijzingen dat honden of katten een bron van infectie kunnen zijn voor andere dieren of voor mensen, wat resulteert in COVID-19. Zodra er meer informatie is zal deze worden bekend gemaakt, maar tot nu toe zijn er geen bewijzen van besmetting tussen mens en dier gevonden.

Update 7 april 2020: Op dit moment zijn er enkele meldingen van honden en katten in Hongkong en België, en een tijger in een New Yorkse dierentuin die positief getest zijn op het virus. Beide honden en de kat uit Hongkong hadden geen klinische verschijnselen; de kat uit België had wel klachten, maar of het virus de oorzaak van de klachten was, is niet onderzocht.De positief geteste tijger in de Bronx Zoo is waarschijnlijk besmet geraakt door een verzorger die het virus bij zich droeg.

Mag ik mijn huisdier of andere dieren nog wel aanraken als ik besmet ben met Covid-19?

Hoewel er geen meldingen zijn dat dieren ziek zijn geworden door Covid-19 adviseren we wel het contact tussen coronavirusdragers en hun huisdieren te beperken. Laat indien mogelijk een ander lid van uw huishouden voor uw dieren zorgen terwijl u ziek bent. Als je ziek bent van Covid-19, beperk dan de hoeveelheid direct contact zoveel mogelijk, inclusief aaien, knuffelen, worden gekust of gelikt en eten delen. Als je voor je huisdier moet zorgen of in de buurt van dieren moet zijn terwijl je ziek bent, zorg er dan voor dat je de goede hygiënemaatregelen blijft toepassen.

Als mijn huisdier contact heeft gehad met een besmet persoon kan hij het virus dan verspreiden naar andere mensen?

Dat is nog niet met zekerheid te zeggen, er is beperkt bewijs dat gezelschapsdieren geïnfecteerd kunnen worden met SARS-Cov-2 of deze kunnen verspreiden. We weten ook niet of ze ziek kunnen worden van dit nieuwe coronavirus. Bovendien is er momenteel geen bewijs dat gezelschapsdieren een bron van infectie voor mensen kunnen zijn. Zodra er meer informatie is zal deze worden bekend gemaakt, maar tot nu toe zijn er geen bewijzen van besmetting tussen dier en mens gevonden.

Wat moet ik doen als mijn dier onverklaarbaar ziek wordt nadat hij in de buurt is geweest met een besmet persoon?

Consulteer een dierenarts, maar vertel wel dat je een vermoeden hebt dat het Covid-19 virus een rol speelt. Zij kunnen dan speciale maatregelen nemen. Neem nooit je dier zomaar mee naar de dierenarts in dit geval.

Moeten dierenartsen beginnen honden te vaccineren tegen coronavirus bij honden vanwege het risico op SARS-Cov-2?

De vaccins voor hondencoronavirus die op sommige wereldwijde markten verkrijgbaar zijn, zijn bedoeld om te beschermen tegen enterische coronavirusinfectie en hebben GEEN vergunning voor bescherming tegen luchtweginfecties. Dierenartsen mogen dergelijke vaccins níét gebruiken in het licht van de huidige uitbraak, omdat ze denken dat er een vorm van kruisbescherming tegen SARS-Cov-2 bestaat. Er is absoluut geen bewijs dat het vaccineren van honden met in de handel verkrijgbare vaccins kruisbescherming biedt tegen infectie door COVID-19, aangezien de enterische en respiratoire virussen duidelijk verschillende varianten van coronavirus zijn. Er zijn momenteel geen vaccins beschikbaar op enige markt voor coronavirusinfectie van de luchtwegen bij de hond. [Informatie van de WSAVA Vaccination Guidelines Group].

Lees hier alle vragen en het hele artikel van de WSAVA: Advisory document updated as of march 20, 2020