Biloute de Leonberger geteisterd door een hotspot

Biloute uit Frankrijk geteisterd door hotspots_NML health

Miranda Kelders woont in Frankrijk en stuurde ons haar ervaringsverhaal over hotspots bij Leonberger Biloute.  

"Biloute, onze Leonberger, is over het algemeen een leuke, blije, zelfstandige, lieve hond. Behalve wanneer bij hem de zoveelste hotspots weer de kop op steken. Deze kosten hem veel energie, waardoor hij zichtbaar niet vooruit te branden is en het liefst de hele dag slaapt. Biloute heeft al zijn hele leven last van deze vieze, natte, stinkende plekken, die altijd vrijwel op dezelfde plek op zijn rug terug komen. Naarmate Biloute ouder wordt, duren de periodes dat hij er last van heeft ook langer, soms wel vier tot zes weken. 

In zijn jonge jaren, hij is inmiddels 8 jaar, behandelde ik de plekken met cortisonezalf, op advies van de reguliere dierenarts. Tot mijn grote frustratie, kwamen de hotspots steeds terug. Mijn dierenarts adviseerde om Biloute een prednisonkuur te geven en deze kuur daarna preventief te blijven herhalen. Biloute was op dat moment 2 jaar. Dit was voor mij de reden om verder te gaan kijken, omdat ik een heel hondenleven met prednison echt niet zag zitten. Bovendien had ik, na al die regelmatige bezoeken aan de dierenarts, nog steeds geen antwoord op de vraag wat de oorzaak zou kunnen zijn van deze hotspots. 

De eerste stap was ander voer. Biloute kreeg brokken van een bekend merk, maar liet deze ook met regelmaat staan. Dus de overstap naar vers vlees gemaakt. Vervolgens wisselde ik onze reguliere dierenarts in voor een holistische dierenarts. Bij haar kwamen wij er als snel achter dat Biloute het Lymevirus in zijn lijf heeft zitten en daarnaast ook nog enkele infecties. Biloute is een échte reu, groot en donker van kleur. Maar zo groot als hij is, zo klein bleek hij van binnen, want ook chronische stress, die hij met de jaren had opgebouwd, bleek een grote factor te zijn voor  het ontstaan van de hotspots. 

Het lijstje met alle onderliggende factoren die hotspots kunnen activeren en zo’n beetje te tackelen, heb ik met hem afgewerkt, maar nog steeds blijven die vreselijke hotspots terug komen. Ze komen vooral bij de wisselingen van de seizoenen, dus zeker vier keer per jaar. Het gedrag van Biloute verandert dan ook meestal: hij ‘schuurt’ vaker met zijn rug onder de tafel (voordeel dat hij zo groot is) en hij wordt onrustiger, met name gedurende de nacht. Ook verandert de structuur van zijn haren op de plek waar de hotspots steeds terug keren.

Natuurlijk blijf ik steeds kijken naar wat er in zijn lijf afspeelt, maar de behandeling van de hotspots is toch iedere dag echt wel een grote zorg. Ook hierbij heb ik inmiddels al veel middelen geprobeerd. Steeds lijkt het in het begin aan te slaan, maar uiteindelijk is er niet één middel waar ik écht tevreden over ben. Een Leonberger heeft een lange vacht en vaak een dikke ondervacht. Veel zalfjes en crèmes zorgen ervoor dat de haren in de vacht aan elkaar plakken, waardoor de vochtige plekken nog meer gaan irriteren. 

Op advies van onze dierenarts (één van de vele overigens) gebruik ik nu Hotspot Foam in combinatie met de druppels van PUUR, waarin onder andere extracten van Brandnetel (Urtica) en Moerasrozemarijn (Ledum) zitten. Wat mij al direct opvalt is dat de foam op de vacht erg goed en makkelijk aan te brengen is. Dus ook als het nog maar net een rood plekje is, kan ik het goed en makkelijk op de huid aanbrengen. Het droogt vrij snel op en het lucht Biloute zichtbaar op. Het lukt hem dan ook om een langere tijd van de plek af te blijven. Hij vindt het vaak lastig zich in te houden en kijkt ons dan weer met een enorme zielige blik aan: ‘het jeukt ook zo baas!’ Een kap geeft hem te veel stress, dus meestal krijgt hij een T-shirt aan, wat ook niet altijd even comfortabel zit. Maar met de foam is dat niet nodig en hoef ik, in ieder geval overdag, Biloute geen T-shirt meer aan te doen. 

Als de hotspot op zijn hevigst is, gebruik ik de foam wel vaker dan de aanbevolen keren die op de verpakking staat. Zeker om de drie tot vier uur, zorg ik dat de hotspot behandeld wordt. Dit alles om ervoor te zorgen dat Biloute er van af blijft. 

Het valt mij op dat de haren ook sneller terug groeien op de kale plekken. Lastig voor nu is nog wel te zeggen hoe hij reageert op de druppels van PUUR. Aangezien Biloute al zijn hele leven last heeft van de hotspots, ga ik (in overleg met mijn dierenarts) de druppels de komende tijd preventief geven om te kijken of ik op die manier de het met regelmaat terugkeren van de hotspots kan uitstellen.

Ik heb de hoop al opgegeven dat ik de hotspots ooit helemaal onder controle zal krijgen. Maar het zou, zeker voor Biloute, een hele vooruitgang zijn als ik de plekken effectiever kan behandelen en dat ze ook minder snel terug komen.

Zodat Biloute vaker als leuke, blije, zelfstandige, lieve hond door het leven kan wandelen. Met deze producten heb ik goede hoop!