De Beste Belg Bokaal voor Ziva! Wat een seizoen!

Beste Belg lokaal voor Ziva van Blazing Amber_PUUR voor dieren

Ja, het is ze gelukt! Katja Slippens won op 26 mei, samen met haar Mechelse Herder Ziva, de Clubmatch van de Nederlandse Vereniging Belgische Herders. Katja: “Ik ben zo ongelooflijk trots op mijn meisje. We hadden dit jaar zo’n zware start, ook met onze gezondheid en nu hebben we zomaar gewonnen. Ziva is met recht de beste Belgische Herder in Agility van Nederland!” Bij NML health lopen we net als Katja naast onze schoenen van trots! En het Agility-seizoen is nog lang niet afgelopen… dit belooft wat!

Door Katja Slippens

De dag van de Clubmatch 

En zo meldden Ziva en ik ons op de bewuste dag in Bemmel. De keurmeester van de dag was Rob Balt. Het eerste parcours zag er pittig uit om mee te starten. Ziva, mijn 9-jarige Mechel was er helemaal klaar voor. Het werd een spannend rondje. Ik schatte namelijk de snelheid waarmee ze de tunnel uit zou komen verkeerd in en moest remmen om haar voor te laten gaan. Maar dat was dan ook het enige, verder ging alles perfect. Een eerste plaats in de eerste ronde. Die hadden we alvast!

De volgende ronde was open klasse. Weer foutloos. Ziva liep heel goed, mooie raakvlakken en geen gekke dingen. Weer eerste plaats. Er waren er nog maar twee teams met foutloze rondes. Konden Ziva en ik het volhouden?

De derde ronde was jumping. Het slechtste koppel mocht beginnen: wij startten dus als laatste…vermoeidheid en kou begon mij parten te spelen. In de ring raakte ik letterlijk in de war. Moesten we nog een keer langs bordje 13? Hoe dan? Ineens kwam ik weer bij zinnen. Snel riep ik Ziva bij me en kon net voorkomen dat ze verkeerd liep. De rest ging weer foutloos, de latjes bleven liggen. Zou mijn aarzeling gevolgen hebben voor de uitslag? Nee! Ziva was weer foutloos! Beste Belg Agility 2019, met 80 punten als bonus voor de WK van de FMBB 2020 in the pocket! Zo trots op mijn maatje!

Zware aanloop naar succes

Het seizoen ging dit jaar niet zo prettig van start. Team Blazing Amber had afscheid moeten nemen van Mechelaar Alice en onze tweejarige Manchester terriër BATty. Door deze verliezen had agility op een laag pitje gestaan: we waren niet happy en dat was te merken aan onze gezondheid. Rug, nek, maag, alles speelde op. De komst in maart van TOPsy - de liefste en vrolijkste pup ever en opnieuw een Manchester terriër – zorgde weer voor vrolijkheid. Bij mij trokken de klachten langzaam weg. Maar waren we nog op tijd met alle voorbereidingen voor het wedstrijdseizoen?

Kwakkelende Ziva

Ik ging met de honden aan het werk: fietsen, opbouwen en spieropbouw. Voor mezelf pakte ik de fitness weer op. Ziva bleef kwakkelen. Ze werd te snel moe en ik zag geen opbouw in herstel. Wat is er toch aan de hand? Naar holistische Dierenarts Jyoty voor hulp. Bloedtests, stoelgang, wormen, giardia, alles werd getest, maar leidde niet tot een antwoord. We gingen het zoeken in de voeding: vers vlees en letten op het energiegehalte in brokken. Bij NML health haalden we een kuurtje probiotica. Ik gaf haar al de Puur Gastri druppels ter ondersteuning van haar spijsvertering. Pas de laatste weken voor de WK op 11 en 12 mei kregen we vat op de spijsvertering en zagen we Ziva’s uithoudingsvermogen terugkomen…op het nippertje! 

Wereldkampioenschap FMBB Belgische Herders 2019

Net fit genoeg arriveerden we na een relaxte reis op 10 mei in Pisek in Tsjechië, de locatie van de WK dit jaar. We hadden onderweg al sneeuw(!) gehad, en ook nu was het koud en nat. De training en veterinaire controle ging goed, mooie parcoursen en de tribunes waren overdekt. Prima! 

Optimistisch gingen we van start. In twee dagen heb je in vier parcoursen de kans om de finale te halen. Met vallen en opstaan is dat gelukt! Het eerste parcours liep Ziva haar vijfde plaats met 5.82 meter per seconde. Supersnel dus en had daarmee een directe plaatsing voor de finale. Opdracht 1 was gehaald. Super blij mee. Dit betekende dat Ziva al meteen de eerste ronde gekwalificeerd was voor de finale en we dus de luxe hadden om de volgende rondes niet te lopen. Een mazzeltje, want het regende pijpenstelen. Zo liepen we niet het risico dat ze zich zou blesseren.

Op de finaledag pakte Ziva bij het onderdeel Jumping de zesde plaats. De finale Agility pakte helaas minder goed uit: na de start moest de hond een scherpe bocht maken over een muur. Ze botste bijna tegen mij aan, waarna ik haar met een te groot gebaar naar het volgende toestel stuurde. Ze begreep het niet en nam de verkeerde. Diskwalificatie, het was over. Het was niet anders. Ik blijf evengoed trots op Ziva. Mijn lieve negenjarige meisje, die ondanks de slechte wintervoorbereiding toch zover is gekomen.

Goed seizoen

En zo trekken we met de camper ook deze zomer van wedstrijd naar wedstrijd. Voor het reizen nemen we alle tijd. We hebben heerlijke dagen beleefd in Tsjechië met prachtige wandelingen in die schitterende natuur. Op de World Agility Open op 17-19 mei in Ermelo mochten Ziva en ik voor de onderdelen Pentathlon en Biathlon, de eerste plaats op de Bonus Speedstake mee naar huis nemen. Best iets om trots op te zijn!

Op het Nederlands Kampioenschap Agility in het hete weekend 21 tm 23 juni was het zweten geblazen. De hittewerende en verkoelende vestjes voor- en na de inspanning waren een verademing. Ook deze wedstrijd was weer spannend. Een klein foutje, een weigering van Ziva omdat we elkaar verkeerd begrepen, maar uiteindelijk toch een mooi gelopen course. Dat hete weekend behaalden twee Belgische Herders op leeftijd de podiumplaats. Nummer drie was voor Ziva!  Een niet geringe prestatie! Zo zie je maar weer, je weet nooit hoe een toernooi af kan lopen als je er maar voor blijft gaan. Vooral doorgaan en niet opgeven ook niet bij een foutje. 

   

In conditie

Wat ben ik blij dat Ziva weer helemaal goed in haar vel zit en het zo lekker doet dit seizoen. Ze heeft er merkbaar plezier in, en ik ook. Natuurlijk blijf ik haar ondersteunen met goede voeding - tijdens de wedstrijddagen krijgt ze wat extra’s - en supplementen. Dagelijks een scheutje Omega-3 olie van Doils ondersteunt haar weerstand en herstelproces. PUUR Muscle mass houdt haar spieren in conditie. Na een training of wedstrijd helpt Traumeel ook bij het herstel en een pilletje Cholodin houdt mijn dame op leeftijd lekker gefocust en alert. 

Ziva is de meest geweldige hond, stabiel, lief, knuffelmeisje en sportief, mijn once-in-a-lifetime maatje. Ook zij geeft nooit op, ik hoop dat we nog lang, vrolijk en gezond samen door mogen gaan en koester elk moment die we samen hebben.

In beeld

Voor de echte wedstrijd vibe zeggen filmbeelden natuurlijk meer dan woorden. In onderstaande links kun je Ziva en Katja samen in actie zien. Wat een superteam!

Nederlandse Kampioenschappen Agility op 21 tm 23 juni 2019 
Beste Belg Bokaal 2019 van de Nederlandse Vereniging Belgische Herders NVBH op 26 mei 2019 
Bonus Speedstakes op World Open Agility WOA op 17 tm 19 mei 2019
Wereld Kampioenschappen Belgische Herders FMBB in Pisek, Tsjechië op 10 tm 12 mei 2019