De favoriet van Dieneke van Hond en kat aan de Zaan... PUUR Tranquil

Hond en kat aan de Zaan

Vraag Dieneke Lasschuit van Hond en Kat aan de Zaan in vuurwerktijd naar haar favoriete product dan ligt haar antwoord voor de hand: PUUR Tranquil natuurlijk! Dat is een prachtige natuurlijke rustgever, die niet suf maakt. En dan niet als DE oplossing, maar als middel om het de hond mogelijk te maken te leren dat hij bij zijn baasje veiligheid kan vinden. Laat je hond niet in de kou staan, is haar boodschap.

Hoe past PUUR Tranquil binnen jullie vuurwerkprotocol?

“Als gedragstherapeute kijk ik altijd naar de individuele hond als wij in de winkel advies geven. Ik ben ook Bach Bloesemtherapeute, dus logisch dat ik als eerste kies voor bloesems. Ik heb een mooie vuurwerkmix – Rescue, Walnut, Mimulus en Aspen – samengesteld, waar de meeste honden goed de laatste maanden van het jaar mee doorkomen. PUUR Tranquil adviseer ik om er bij te geven bij honden die van zichzelf al onzeker zijn. PUUR Tranquil biedt hun de mogelijkheid om samen met het baasje aan vertrouwen te werken. Zijn honden specifiek gevoelig voor luchtdrukverschillen zoals knallen en onweer, dan adviseer ik om aan de basis PUUR Nervo toe te voegen. Voor honden die normaal relaxt zijn maar de tijd rond de jaarwisseling echt niet fijn vinden, adviseer ik Phytonics Strezz. Soms laat ik eigenaars al in november met deze producten te starten.”

Wat is je verhaal bij deze middelen?

“Mensen denken wel eens, ik ondersteun mijn hond met een rustgevend middel en klaar is Kees. Niets is minder waar. Tranquil schept onder meer door de L-Tryptofaan erin, de voorwaarde binnen de hond om zich op het baasje te focussen. Hij hoeft zich niet de hele tijd bezig te houden met zijn omgeving. Is er gevaar? Is het wel veilig. Doordat hij innerlijke rust ervaart, is hij beter aanspreekbaar. De ideale situatie om met leuke spelletjes als speuren en balansoefeningen, de band tussen baas en hond te versterken. Ook om hem op een positieve manier te laten wennen aan knallen. Maar vooral dat als er iets onaangenaams is, hij voor zijn veiligheid naar jou toekomt. En niet in blinde paniek wegrent. Daarom is Tranquil ook zo’n fijn middel bij zwerfhonden uit het buitenland. Zo nodig combineer je het met Strezz en Nervo. Maar het doel is om het vertrouwen van de hond in de baas te laten groeien.”

Hoe bepaal je de dosering van Tranquil?

“Begin met de maximale dosering passend bij het gewicht. Zodra je ziet dat het werkt kun je de dosering afbouwen. Heel langzaam, een half schepje minder en dat dan ook weer een week zo houden. Totdat je aan het minimum zit om effect te hebben. Bij heftige honden mag je de Tranquil gerust langere tijd gebruiken. Maar ook hier wil ik weer benadrukken dat het supplement een middel is en geen oplossing. Als mensen zien dat de hond weer rustiger is, stellen ze hem vaak te snel weer bloot aan onprettige situaties. ‘Nu moet hij het maar aankunnen’ zeggen ze dan, maar dat is natuurlijk niet het geval. Je moet samen aan het gevoel van veiligheid werken.”

Je weet er veel van! 

“Na mijn opleidingen dierverzorging en gedragstherapie kwam ik via dierenarts Eric Laarakker in contact met PUUR en Phytonics. Ik heb zelfs nog een paar jaren bij NML health toen het nog Puur Natuur heette, gewerkt. Het zijn prachtige producten, ook als aanvulling op bloesems. Ik heb er niet voor niets mijn hele winkel mee volstaan.”

Vertel eens over ‘Hond en kat aan de Zaan?

“Vijftien jaar geleden startte ik met een winkeltje met natuurlijke voeding – rauw vlees en brokken zonder chemische toevoegingen -, preparaten en supplementen, vanuit een klein houten huisje in mijn tuin. Letterlijk aan de Zaan. Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in honden en katten, vanwege hun zo zichtbare emoties. Vandaar de gedragstherapie en de Bach bloesem, die ik samen met Gerda Dobbenberg heb omgezet naar Bach Bloesem voor dieren. Vijf jaar geleden heb ik de stap gemaakt naar het huidige pand van 300m2 en is het in de wijde omtrek de plek waar je deze middelen en het bijbehorende advies kunt krijgen. We werken nauw samen met holistisch dierenarts Caspar Broekman en aan aantal therapeuten. Onze missie? Mensen zo te informeren dat ze op een diervriendelijke en natuurlijke manier kunnen bijdragen aan het welzijn van hun huisdier. Dat heeft ook een positieve uitwerking op de eigenaar, waardoor ze veel meer plezier beleven aan hun hond of kat.”