De favoriet van Jill van Paard & Voeding… Phytonics Strezz

“Wat dacht je?! De Strezz-druppels van Phytonics zijn absoluut mijn favoriet!” Aan het woord is Jill Smit van Paard & Voeding in Wormer. Haar winkel en webshop richt zich op voeding, supplementen, kruiden en verzorgingsproducten zonder toevoegingen. “Zodra ik ook maar een klein vermoeden heb dat spanning een rol speelt bij de klacht van een paard, adviseer ik dit prachtige product. Mijn eigen paard reageert er direct op en van mijn klanten krijg ik alleen maar goede reacties.”

Zijn paarden zulke stresskippen?

“Een paard is een vluchtdier. Altijd alert en op zijn hoede. Je hoeft ze maar buiten te zetten of het weer verandert en ploep … daar zie je ze weer over-alert reageren. Hoe goed je ook je best doet om dingen rustig te laten verlopen. Bij mijn eigen paard herkende ik de spanning voor een clinic aan overmatig mesten. Waar haalde hij het vandaan? Na het geven van de Strezz-druppels is dat verleden tijd en zie ik hem ontspannen.”

Hoe ziet die ontspanning eruit?

“Het is een wereld van verschil. Dat mesten wordt dus minder, maar vooral opvallend is dat het paard rustig om zich heen kijkt en zijn nieuwe omgeving lijkt te aanvaarden. De beste eigenschap van Strezz is, dat een dier er niet sloom van wordt. Integendeel. Je krijgt een gefocust en relaxt paard, waar je juist heel goed mee kunt werken.”

Fijn! Waar komt jouw voorkeur voor natuurlijk vandaan?

“Door de ervaringen met mijn paard Mano, een prachtige Duitse ruin. Kort nadat hij bij mij kwam zijn we samen volop gaan trainen. Maar op de een of andere manier voelde ik dat er iets niet klopte: Mano werd steeds slomer. Als reactie ging ik hem alleen maar meer supplementen en sportvoer bijvoeren. Dat hielp niet, hij bleef sloom. Van de trainers hoorde ik dat ze me te lief vonden. Aanpakken dat dier! Bloedonderzoeken gaven ook geen aanwijzing dat er iets mis was met hem.”

“Op een buitenrit zakte Mano ineens in elkaar. We dachten aan een koliek. Op de operatietafel bleek er niets met de darmen aan de hand te zijn, maar was het zijn maag… een verstopping zo groot als een voetbal. Mano bleek een gluten/granen allergie te hebben. In combinatie met maagzweren - door de stress van pijn - ontwikkelde zich in de ontstekingen een verkleving van voer. Het werd een grote voerbal, die de doorstroming van de maaginhoud naar de darm volledig blokkeerde. Het liep goed af, maar als ik meteen naar mijn gevoel had geluisterd en de signalen van mijn paard beter had opgepikt, was dit nooit gebeurd.”

Het werd de start van Paard & Voeding?

“Klopt. Ik ben me sindsdien nog meer gaan verdiepen in voeding en fytotherapie. Ik ben ervan overtuigd dat je met goed voedingsmanagement je een paard in balans houdt en dus gezond. In mijn winkel en webshop verkoop ik hoogwaardige producten zonder onnodige toevoegingen. Maar het belangrijkste vind ik het adviseren van klanten wat voor hun paard het beste is. Gericht advies op maat. Kennis en ervaring deel ik inmiddels ook graag met lezingen en clinics met bekende trainers. Onze paarden verdienen het dat er goed voor ze wordt gezorgd!”