Een ode aan (on)kruid

Sally Schoen

Oma’s huis tuin en keukentips bij kwaaltjes raken steeds verder vergeten. We weten allemaal dat dovenetel op onze brandnetelplekken smeren helpt, maar verder dan dit reikt onze kennis als modern mens eigenlijk niet. 

We halen dure zakken Rucola bij de supermarkt terwijl de even smakelijke akkerkers gewoon tussen de tuintegels groeit…

Als je naar de ingrediënten kijkt van de producten van NML health zie je opvallend veel ‘onkruid’ zoals bijvoorbeeld, de Weegbree, Heermoes en Echte guldenroede. Verdiep je eens in de werking van dit onkruid en je krijgt in ene ontzettend veel waardering voor ze. En misschien bespaar je jezelf rugklachten nu je niet meer uren op je knieën het kruid tussen de tegels vandaan hoeft te rukken.

Bij NML weten we al lang wat al dit onkruid voor waarde heeft, op ons kantoor staan hele kasten vol met boeken over geneeskruiden in Nederlandse bermen. We scholen onszelf bij door bij de Silverlinde nog meer te leren over fytotherapie. Dit houdt ons in contact met de wereld om ons heen en enthousiasmeert ons om tijdens de fietstocht naar kantoor, te kijken wat we vandaag weer uit de berm kunnen oogsten.

Voor ieder kwaaltje een plantje

Last van de darmen? Loop naar de dichtstbijzijnde berm en je kunt er zo een hele bos smalle weegbree oogsten.

Voorjaarsvermoeid? En behoefte aan extra elektrolyten? Tap een beetje Berkensap bij de dichtstbijzijnde berkenboom! Bij volle maan vloeit het sap extra hard.

Kun je moeilijk tot rust komen na een drukke werkdag? Pluk tijdens het uitlaten van de hond een bosje kamille en zet hier een heerlijke zoete thee van.

Iedere week wat anders in ‘t schap

De veranderingen van seizoenen zijn ontzettend leuk om te volgen, iedere week ligt er weer wat anders in de schappen klaar om geplukt te worden. In het voorjaar staat van de een op de andere dag tijdens mijn fietstocht naar het werk, het hele Naardermeer vol met Pinksterbloemen. Deze worden gevolgd door de Weegbree, Valeriaan, Echte koekoeksbloem, Duizendblad, Kamille en uiteindelijk mijn persoonlijke favoriet de Zwanenbloem. In het Spanderswoud pluk ik balancerend op één been nog even wat van die heerlijk geurende lindebloesem en dan is het echt tijd om naar huis te gaan en mijn kruidenkastje weer aan te vullen. 

Wat ruist daar door het struikgewas?

Kijk! Daar heb je haar weer met haar schaartje in het hoge gras. Vrees niet! En laat ze lekker wijzen en lachen. Uiteindelijk ben je ze allemaal te slim af met je zelf geplukte kamillethee waar zij die je gniffelend nawijzen, goudgeld voor betalen in de winkel.