EK Sledehonden Zweden here we come!

Leestijd 4 minuten

Wat doe je als je een fanatiek Canicrosser en Bikejoringer bent en je ook in de rustmaanden van deze sporten actief wilt zijn met je honden? Juist, dan meld je je aan voor het EK Sledehonden 2020 in Zweden. Rennen voor de slee in de sneeuw of voor de kar als de sneeuw ontbreekt, het blijkt een prachtige uitdaging voor Ard van Dijk met zijn honden Blade en Fire. Na zorgvuldige voorbereiding en training is dit team PUUR zover. Op 21 en 22 februari melden zij zich aan de start in Asarna, in het hoge koude Zweden. 

Als beoefenaar van Bikejoring – mountainbiken met hond - was Ard van Dijk al eerder in aanraking gekomen met sledehondenwedstrijden. Het is niet ongebruikelijk dat deze twee disciplines in teamsport met honden samen optrekken in een parcours. In Nederland zijn het dan geen sledewedstrijden, maar wordt er gerend met een kar. Ard had al eerder met de gedachten gespeeld om in de rustmaanden januari, juni, juli en augustus, waarin er op het gebied van Canicross en Bikejoring weinig te beleven valt, zich te verdiepen in deze voor hem nieuwe sport. Ard: “De uitspraak van Pippi Langkous ‘ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan’ past helemaal bij mij. Ik dacht ik ga het eens proberen met een kar. En toen afgelopen oktober een kennis mij een slede aanbood, wist ik het zeker. Dit ga ik doen!”

Goed idee, maar eerst trainen. Waar is de sneeuw?

Dat Ard op z’n vijftigste zo fanatiek is in sporten met zijn honden, is de ‘schuld’ van zijn dochter Kaylee. Zij begon een aantal jaar geleden als eerste met Canicross en haar ouders, Ard en Jessica, brachten haar naar de wedstrijden door heel Nederland. Ard: “Ik vond het meteen geweldig om te zien hoe goed hond en baas als team konden samenwerken. Dus ging ik het ook doen met Jessica als vaste ondersteuner. Kaylee moest vanwege een blessure stoppen en ook ik moest vanwege problemen met mijn knie en enkel overstappen naar Bikejoring. Dat bleek ik net zo leuk te vinden. Ik krijg er geen genoeg van om bezig te zijn met sport en met mijn honden.”

Tweede kerstdag 2019. Met de net aangeschafte slede, het tuig en zijn twee honden Blade en Fire stapten Ard en Kaylee na de brunch in de camper. Op zoek naar sneeuw om alvast te ervaren hoe dat gaat met zo’n slee en honden. Fieberbrunn in Oostenrijk werd hun bestemming. Een prachtige loipe hun oefenterrein.

Al eerder had Ard al met zijn honden geoefend in Nederland. Met een speciale kar, een driewieler die net als een slee in de sneeuw driftend door de bochten gaat. Blade en Fire bleken het prachtig te vinden. Trekken waren ze al gewend met rennen voor de fiets, maar nu moesten de honden naast elkaar lopen. Ard: ‘Dat ging eigenlijk meteen goed. Nu was het kijken of we in de sneeuw ook als team uit de voeten konden.”

Met vallen en opstaan

Helm op en gaan. Met deze instelling stapte Ard vol vertrouwen op de slee. Kaylee en hij kregen al steeds meer handigheid in het inspannen van de honden, die dan staan te trappelen om los te gaan. De bochten zijn de grootste uitdaging in deze sport. Sturen doe je door naar links en rechts te bewegen met de beugel. “Dat valt niet mee hoor, kan ik je zeggen. Natuurlijk ben ik vaak gevallen. En ook dan is het zaak dat je de slee niet loslaat, want dan gaan de honden ermee vandoor. Wat dat betreft heb ik geluk met Blade en Fire. Ze hebben het meteen door als er iets aan de hand is en stoppen snel. Ikzelf word er steeds handiger in om na een val in volle vaart weer op te staan en de weg te vervolgen. Prachtig is het!

Na de eerste trainingsweek in Fieberbrunn volgde vele trainingen in Nederland met de kar. Eind januari zette Ard – nu samen met Jessica - de puntjes op de i. Tevreden kon hij na afloop constateren dat hij en de honden de sport onder de knie hebben en helemaal klaar zijn voor hun eerste EK.

Honden in conditie met PUUR

Gewend om te sporten, zijn de honden - Eurohound Blade van vier en de jonge Fire, mix Eurohound/Greyster van 1,5 jaar - al in goede conditie. Ard ondersteunt ze dagelijks met PUUR Muscle mass en Icelandpet Omega-3 door het voer. Na een training of wedstrijd krijgen de honden daar nog PUUR Magnesium en PUUR Myo bij. Dit bevordert het herstel. Om de poten te beschermen smeert hij Vetramil Paw wax op de voetkussentjes, dat is straks ook prettig in de sneeuw en houdt de kussens sterk en soepel. Een goed warming up en de tijd nemen om na een wedstrijd de honden uit te laten lopen, voorkomt blessures. 

Ard: “We hebben met z’n allen onwijs veel zin in dit avontuur. Ik ga voor een plaats in het midden, maar al word ik maar één na laatste dan is mijn missie geslaagd. Ik ben gek op sporten en dol op mijn honden. Om zo met elkaar actief te zijn en plezier te maken…ik geniet ervan.”

Het EK Sledehonden 2020 wordt van 19 tot 23 februari gehouden in Asarna in Zweden. 

Heel veel succes team PUUR! We volgen je op de voet!