In gesprek met... Eric Laarakker van Den Hoek

Praktijk Den Hoek, holistisch dierenarts Eric Laarakker

Eric Laarakker van Den Hoek Holistische Praktijk voor dier en mens in de Bilt heeft meer dan zijn sporen verdiend in de diergezondheidszorg.  

Naast dierenarts en erkend Paardenarts, specialiseerde hij zich in verschillende manuele therapieën, fytotherapie, klassieke homeopathie, acupunctuur, TCM en energetische behandelmethoden. In 2011 startte hij met Healthcare-Academy Den Hoek met scholingen voor medische dierprofessionals. In het binnen- en buitenland wordt Eric veel gevraagd om lezingen te geven. Parallel hieraan ontwikkelt de dierenarts producten vanuit een systemische visie op gezondheid en het zelf herstellend vermogen van een lichaam. De 100% natuurlijke gezondheidsproductenlijn Phytonics is daar het resultaat van.  

Wat waren jouw eerste ervaringen met/ herinneringen aan paarden? 

“Als klein kind was ik altijd al gefascineerd door paarden: wat een bijzondere wezens. Ik was dan ook piepjong - nog maar 4 jaar – toen ik begon met paardrijden. Ik ben er nooit meer mee gestopt.” 

Wat is het ergste dat je ooit gezien hebt, wat maakte de meeste indruk?

“Een voorbeeld van wat ik persoonlijk heel erg vond, is een paard dat bij ons in Den Hoek kwam met aan alle vier de benen, chronisch progressief lymfoedeem (CPL). Toen ik aangaf dat behandelen bij dit paard geen zin meer had, bleef de eigenaar maar aandringen. De man wilde niet stoppen met dit paard, terwijl het dier echt aan het lijden was. Uiteindelijk heb ik zelfs de dierenbescherming in laten schakelen, omdat de eigenaar het paard niet los kon laten. Hoever ga je met behandelen? Er is een grens, hoe moeilijk die beslissing ook is.”

Waar komt jouw passie vandaan, wat drijft je en wat is jouw doel?

“Mijn passie is, denk ik, aangeboren. Wat mij drijft is het nodeloos lijden van paarden. We weten in de paardengeneeskunde nog veel te weinig. Alles draait om geld en paarden worden nog vaak gezien als een ding. Daarnaast vermenselijken we paarden veel te veel. Ik hoop door mijn handelswijze bewustwording te creëren en therapieën te (her)ontwikkelen, waardoor we verder komen. Door open te blijven staan voor elkaars ideeën en meningen en door altijd te blijven zoeken naar nieuwe mogelijkheden. We zijn namelijk nooit uitgeleerd.”

Vandaar dat je eigen receptuur onder naam Phytonics ontwikkelt?

“Klopt. Daar ben ik al sinds 1996 mee bezig. Aanvankelijk in samenwerking met Menno van Os, die net als ik ook ontevreden was met de bestaande middelen. Nu doe ik het alleen, maar altijd laat ik me inspireren door de ervaringen van anderen. De basis van de producten bestaat uit kwalitatieve kruiden. De samenstelling is gebaseerd op het systemisch denken vanuit een combinatie van de Chinese en Westerse gezondheidsleer. Aangevuld met mijn eigen inzichten en ervaringen. Testen of het middel goed is of moet worden aangepast in samenstelling en verhoudingen, doe ik door metingen. De Lecher antenne is hierin letterlijk mijn kompas.”

Altijd op zoek naar de bron van de kwaal?

“Klopt. Als je die niet aanpakt heeft je behandeling in feite geen zin. Een mooie ontwikkeling is de aandacht voor het microbioom. Schimmels in de darmen zijn voor veel ziekten de oorzaak. Dat weten we bij Den Hoek al heel lang, het is de gedachte achter Phytonics Micro comp. Het is goed dat dit denken ook in de reguliere benadering van ziekte en gezondheid is doorgedrongen.”

Wat is volgens jou het grootste misverstand over paarden?

“Wat ik al eerder zei: Paarden worden veel te veel ‘vermenselijkt’. We bekijken die dieren vanuit ons standpunt in plaats van dat we vanuit hun gezichtspunt onderzoeken wat ze nodig hebben. Met andere woorden: we denken als mens voor een paard, maar we moeten veel meer als paard voor een paard gaan denken.”

Diereigenaren komen uit het hele land naar Den Hoek… wat is jouw kracht?

“Heel simpel. Ik hou van mijn patiënten. Met alle intentie die ik heb, wil ik dat ze beter worden. Dat voelen de dieren, maar dat voelen ook de eigenaren. Tot aanvaardbaar niveau zal ik me altijd blijven inzetten voor een dier.” 

Lesgeven, behandelen, medicijnen ontwikkelen... wat vind je het leukste?

“Daar zit heel erg weinig verschil in, ik heb in alles wat ik doe veel plezier. Maar als ik een volgorde zou moeten kiezen dan is het ontwikkelen, lesgeven en dan behandelen.”

“Ik denk in energieën. Alles is energie, dat floreert door te stromen. Dat is waarom ik geen genoegen neem met slechts een specifieke behandelmethode. Elke therapie heeft zijn beperking. Als holist put ik uit alle mogelijkheden die er zijn. En zijn die niet voldoende, dan zoek ik verder. Zo blijf je continu in ontwikkeling en in beweging. Dat is ook de reden waarom ik zo gemakkelijk mijn kennis weggeef. Met plezier. Ook kennis moet stromen en door zoveel mogelijk mensen te bereiken kan de stroom alleen maar groeien. Met als uiteindelijk doel dat we goed kunnen zorgen voor de dieren. Op een verantwoordelijke kwalitatieve manier, die ook goed voor de aarde is.”

Wat is jouw relatie met NML health?

“NML health helpt mij de producten in de markt te zetten. Ik ken Irene Rol al heel lang en samen hebben we ook recepten ontwikkeld. We zijn een goed team. Voor mij is NML health de ideale partner.”

Hoe houd je de balans? Je doet zo ontzettend veel?

“Ten eerste vind ik het ontzettend leuk wat ik doe. Dat helpt enorm in het volhouden ervan. Maar ik kan het alleen allemaal behappen dankzij het geweldige team van Den Hoek. Ik delegeer veel. Moet ik een lezing geven, dan kan ik erop vertrouwen dat mijn mensen precies weten wat ik wil vertellen. Zij maken de presentatie, ik hoef het alleen maar te vertellen. Dat scheelt veel tijd. Zonder mijn team zou ik nooit zoveel bereikt hebben. Mensen vragen wel eens of ik trots ben. Met zo’n vraag kan ik eigenlijk niets. Trots associeer ik met stilstand, alsof je klaar bent en terugkijkt. Dat is niet het geval. Wel ben ik trots wat we als team met elkaar met Den Hoek hebben neergezet. We doen het goed… het is de basis om alleen nog maar verder te groeien en te ontwikkelen. Ik ben voorlopig nog lang niet klaar.”

Nog meer lezen over het gedachtengoed van Eric laarakker? Klik hier voor ‘Wie is dierenarts Eric Laarakker’