In gesprek met... Femke Dölle - Horsemanship & Freestyle

Leestijd 3 minuten

Femke, kun je een korte omschrijving geven van al jouw activiteiten?

Ik ben holistisch instructrice en welzijnsadviseur en begeleid paardeneigenaren in de training en het welzijn van hun paard. In mijn lessen besteed ik aandacht aan paardenlogica, het karakter van het paard, grondwerk, (bitloos) rijden, gedrags- en communicatie-issues en het opleiden van het jonge paard. 

Natuurlijk help ik de ruiter zelf ook met houding, zit en fitheid. Vanuit mijn holistische visie stimuleer ik paardeneigenaren om net dat stapje extra te zetten. Daarom adviseer ik ook op het gebied van voeding, natuurlijke huisvesting en Passive Physio®. 

Voldoen aan de belangrijkste basisbehoeften

Met mijn mini paddock paradise op slechts 1.600m2 inspireer ik veel paardenbezitters op het gebied van natuurlijke huisvesting en beweging. Eén van de belangrijkste basisbehoeften van het paard is namelijk 24/7 bewegingsvrijheid én sociaal contact. Ik ben enorm gedreven en begeleid paardeneigenaren in het proces van natuurlijke huisvesting en praktische toepassing van genoemd physio-programma en ook over het stressvrij inscharen van nieuwe paarden in een kudde. Samen met mijn partner Erwin Loomeyer hebben we een programma voor ruiterfitheid opgezet. Alles staat met elkaar in verbinding en als er één schakel verzwakt, is alles uit balans. Vanuit deze gedachte is mijn holistische visie ontstaan en de daarbij behorende diensten.

Wat drijft jou, waar komt jouw passie vandaan en wat is jouw doel?

Paarden leven van nature in een kudde waarin een onderlinge balans bestaat. Geen leidende merrie of drijvende hengst maar verschillende vormen van organische samenwerking. Veiligheid, comfort en spel zijn belangrijke basisbehoeften van de kudde en daarvoor is het heel belangrijk dat ieder paard zijn eigen plekje en rol vind. Elk paard is een individu met een eigen karakter en persoonlijke behoeften. Ik wil de beste partner voor mijn paard zijn en daarom zie ik het als mijn taak om het paard in deze behoeftes te voorzien.

Mijn missie

Een veilige en comfortabele mensenwereld voor het paard, die aansluit bij zijn natuur, dat is mijn missie voor alle paarden die op mijn pad komen. Het is onze verantwoordelijkheid als partner om het paard in al zijn basisbehoeften te voorzien en te werken aan onszelf. Wanneer één van deze behoeftes in onbalans is, zul je in de training en communicatie tegen een plafond aanlopen. Vanuit mijn holistische visie inspireer en stimuleer ik paardeneigenaren om altijd net dat stapje extra te zetten voor hun paard.

Wat is volgens jou het grootste misverstand over paarden?

Oef, dat is een moeilijke. Ik weet niet wat het grootste is, maar er zijn wel een aantal zaken die van mij meer aandacht zouden mogen hebben op het gebied van paardenwelzijn. En dat zijn de manier van huisvesten, het beleren op (te) jonge leeftijd en het leren begrijpen van de paardentaal. Door deze drie factoren ervaren paarden onnodig veel stress, wat een gigantische impact heeft op de fysieke én mentale gezondheid van het paard. Bewegingsvrijheid, uitdaging en sociaal contact in vorm van natuurlijke huisvesting, het paard pas berijden vanaf een jaar of zes en ons veel meer bewust zijn van en luisteren naar de stress- en kalmeringssignalen die paarden aan ons laten zien. Dat zou het leven van een paard zoveel veiliger en comfortabeler maken. 

Welke producten van NML zet je in, kun je er een paar noemen waar jij ervaring mee hebt?

Een gezond en gevarieerd rantoen is de basis voor mijn paarden. Ze hebben onbeperkt toegang tot ruwvoer, krijgen drie verschillende soorten hooi, eten diverse planten en bomen en hebben vrije keuze uit een zoutbuffet en mineralenbuffet. Voor het mineralenbuffet gebruik ik zes emmers die ik vul met water en verschillende natuurlijke ingrediënten zoals Keltisch zeezout, zeewier en diatomeeenaarde. Daarnaast ondersteun ik mijn paarden met homeopathie als het nodig is. Ik vind vooral de producten van Phytonics en PUUR Paard erg fijn. Mijn Haflinger Bowie heeft, net als ik, last van een pollenallergie. Ik kan de klok er op gelijk zetten dat we eind februari last krijgen van de eerste kriebels. Daarom start ik al begin februari met een kuur van PUUR druppels om te desensibileren. In deze druppel zit oa. Acacia, Berk (Betula alba), Bijvoet, Eik, Es, Ganzenvoet, Grassen, Doddegras, Engels raaigras, Haver (Avena sativa), Gerst, Echte guldenroede (Solidago virgaurea), Hazelaar (Corylus avellana), Hop (Humulus lupulus), Linde, Maïs, Madeliefje (Bellis perennis), Iep, Olijfboom, Populier, Rogge, Tarwe, Vlier, Wilg (Salix vitellina), Beuk (Fagus sylvatica) en Paardenbloem (Taraxacum officinale). Voor Bowie werkt dit verzachtend en daardoor heeft hij minder irritatie. Ik ben ook fan van de PUUR druppel met Echinacea en de Phytonics druppel op basis van Echte salie (Salvia officinalis), Gewone vlier (sambucus nigra), Groene thee (Camellia sinensis), Hokjespeul (Astragalus membranaceus), Kattenklauw (Uncaria tomentosa), Rode zonnehoed (Echinacea purpurea), Siberische ginseng (Eleutherococcus senticosus), Westerse karmozijnbes (Phytolacca americana), Bètacaroteen, Zink-L-Methionine en Bentonite-Montmorillonite. Deze zet ik in bij veranderende weersomstandigheden om de weerstand te verhogen.  

Wat zou je paardeneigenaren mee willen geven?

Bezuinig nooit op het welzijn van je paard. Wij zijn als eigenaar eindverantwoordelijke voor de mentale en fysieke gezondheid van ons paard. Denk in mogelijkheden en niet in beperkingen. Omdenken helpt daarbij. Er is veel mogelijk als je maar wilt én het vervolgens echt doet. Dus doe dat extra stapje voor je paard, hij is het waard!

Wil je meer weten over Femke Dölle en over Horsemanship & Freestyle?

Neem een kijkje op haar website 

Bezoek haar Facebookpagina

            

Bron foto's: femkedolle.nl/