In gesprek met... Remco Sikkel

In gesprek met Remco Sikkel_NML health

In gesprek met Remco Sikkel, auteur van het boek 'Hoefbevangenheid: begrijpen, genezen, voorkomen'. Onlangs bracht hij zijn nieuwste boek uit: 'Hoefkatrolontsteking: begrijpen, behandelen, voorkomen', weer net zo informatief als zijn eerste boek.

Met name de eerste uitgave van zijn boek over hoefbevangenheid deed veel stof opwaaien. Waar men dacht dat hoefbevangenheid alleen te maken had met voeding, gaf Remco al aan dat er veel meer factoren een grote(re) rol spelen, zoals hormonale problemen. Remco benadrukt ook dat we de omstandigheden rond de paarden moeten aanpassen: huisvesting, voeding, beweging en hoefverzorging. Kortom: het totale management. Inmiddels woont Remco in Frankrijk, maar vorig jaar oktober gaf hij nog een college bij PaardEerlijk. De mensen stonden ervoor in de rij!

Wat waren jouw eerste ervaringen met en herinneringen aan paarden?

"Grappig genoeg was dat ook in Frankrijk. Ik was 6 jaar oud en het regende de hele zomervakantie. Mijn ouders waren de regen zat en besloten iets te gaan doen waar we droog zouden blijven. Zonder enige paardenachtergrond kwamen we terecht in de lokale manege. Ik werd op een enorm paard gehesen dat ‘Le Duc’ heette. Ik was gelijk gegrepen door het paardenvirus."

Wat is het ergste dat je ooit gezien hebt, dat wat de meeste indruk op je maakte?

"Ik was 14 jaar oud en had twee mooie veulens onder mijn hoede. Ik hed ze allebei geboren zien worden. En als ze groter zouden zijn, zouden zij de paarden worden waarmee ik op wedstrijden zou gaan uitkomen. Het ene was op papier 'van mij', het andere was van de handelscompagnon van mijn vader. Wat was ik gek op die dieren, dag en nacht bracht ik met ze door. Tijdens een vakantie werd het veulen dat op papier niet van mij was, door de bliksem gedood. Met uitzondering van mijn ouders, was de mening van alle zogenoemde paardenmensen om mij heen: ‘gelukkig was het niet jouw paard dat geraakt is’. Dat heeft een enorme en onherstelbare kras gemaakt in mijn visie op mensen uit de traditionele paardensportwereld in die jaren. Ik durf zelfs te beweren dat daar mijn progressieve blik op niet-menselijke dieren begonnen is: een paard is geen object, maar een individu dat in zijn behoeften gerespecteerd en voorzien moet worden. Net zoals je dat zelf ook zoekt."

Waar komt jouw passie vandaan, wat drijft je en wat is jouw doel?

"De mogelijkheid om het leven van zoveel mogelijk niet-menselijke individuen beter te maken. Weten dat ik door kennis te verzamelen, te analyseren en in begrijpelijke vorm te verspreiden, steeds meer mensen kan ondersteunen om anders met paarden om te gaan. En de sterke hoop dat dit zich uitstrekt naar andere levende wezens."

Wat is volgens jou het grootste misverstand over paarden en ezels?

"Dat zij minder recht zouden hebben op een waardig, gelukkig en op hun behoeften afgestemd leven hebben dan andere levende wezens. 

Wat vind je het leukste om te doen: behandelen, schrijven of lezingen geven?

"Haha, het draagt allemaal bij aan wat ik twee vragen geleden antwoordde. Ik vind het allemaal geweldig om te doen. Het is ook de afwisseling. De ene dag werk ik me in het zweet en vuil, onder de brandende zon, om 13 paarden goede voeten te bieden en geniet daar met volle teugen van. De volgende dag bestudeer ik 13 wetenschappelijke artikelen om uiteindelijk één paragraafje helder op papier te krijgen, dat uiteindelijk letterlijk het verschil tussen leven en dood kan maken voor een paard aan de andere kant van de wereld. Mijn eerste boek is ook in het Frans en Engels vertaald, om een zo groot mogelijk bereik te hebben."

Adviseer jij weleens supplementen?

"Met name fytotherapeutische middelen die de bloedsuikerbalans positief beïnvloeden (Psyllium, Kaneel, Fenegriek)  of waarvan de werkzame stoffen invloed hebben op de doorbloeding (zoals Ginkgo biloba, Boekweit, Rozemarijn, Kleefkruid, Zwarte bes), ontstekingsremmend zijn (Teunisbloem, Wierookhars, Kurkuma, Palmlelie, Duivelsklauw) of pijnstillend zijn (Wilg, Gember, Rozenbottel). Zij kunnen een goede aanvulling zijn."

Interesse in de boeken van Remco Sikkel?

De boeken 'Hoefbevangenheid: begrijpen, genezen, voorkomen' (2e geheel herziene druk, mei 2018 ISBN 9789082519174) en het onlangs uitgekomen boek “Hoefkatrolontsteking: begrijpen, behandelen, voorkomen' (ISBN 9789493034020) zijn te bestellen via http://hoefbevangen.info/bestellen/ en http://www.hoefkatrolontsteking.nl/bestellen/