In gesprek met… Viviane Miellet

In gesprek met Viviane Miellet_NML health

Viviane Miellet is sinds haar studie Diergeneeskunde nu ruim 16 jaar werkzaam als dierenarts voor gezelschapsdieren. Daarnaast is zij IVAS gediplomeerd acupuncturist en past zij een zachte vorm van osteopathie toe (normalisatietechniek) Ook heeft zij zich verdiept in yoga, mindfulness, verschillende massagetechnieken (o.a. Shiatsu en acupressuur), PPT (Patterns Of Physical Transformation), kinesiologie (TFH), Chinese kruiden en ontspanningstechnieken. Haar praktijk 'Andere Dierenarts' is in Schoorl.

Hoe waren jouw eerste contacten met dieren?

“Ik ben met dieren opgegroeid, lag vaak in de mand bij onze hond. Op jonge leeftijd kwamen dieren altijd al spontaan naar mij toe en inmiddels weer.

Wat was jouw eerste ervaring met manuele technieken?

Als mijn moeder vroeger thuis hoofdpijn had, masseerde ik haar nek en ging de spanning weg. Hoe ik wist waar ik moest zijn weet ik niet, dat deed ik gevoelsmatig, ik dacht dat iedereen dat kon voelen.”

Viviane, wat is jouw doel, passie in jouw werk?

“Met geduld en rust het zelfhelend vermogen van het lichaam van het dier aanspreken. Wat ik ook graag wil is een soort vertaalslag maken naar de eigenaren: wat wil jouw dier jou vertellen? Eigenaren bewust maken van wat zij kunnen doen of veranderen in hun omgang met hun dier. En ze ook leren om anders naar hun dier te kijken. Daarmee hoop ik ook het dierwelzijn te vergroten. Ik zie mensen wel eens een dier zo op hun kop tikken, dat zij dan aaien noemen, of grappig vinden. Ik heb een Franse achtergrond, waar aanraken en knuffelen veel gewoner is dan hier in Nederland. Zacht liefdevol aanraken is heel belangrijk, juist bij dieren. Hoe fijn is het als de eigenaar met de juiste intentie zijn dier masseert, echt huid/huid contact maakt.”

Waar haal je de meeste voldoening uit?

“Ik vind het fijn om iets voor dieren te doen. Na mijn opleiding ging ik aan het werk als dierenarts, en daar stond ik dan in een praktijk waar honden regelmatig naar binnen getrokken moesten worden en het liefst zo snel mogelijk weer weg wilden. Dat klopte niet met mijn idee, met wat ik voor ogen had. Nu ik mijn eigen praktijk en mijn eigen werkwijze heb, is het anders. Nu zijn het de honden die hun eigenaar naar binnen trekken! Het geeft mij voldoening als een angstige hond na de behandeling mij een teken van dankbaarheid geeft. Zo was er een hond die last had van zijn voorpoot en er was fysiek geen reden voor kreupelheid te vinden. De hond bleek heel verdrietig te zijn na het verlies van zijn maatje en de longmeridiaan stroomt precies daar op die poot. Dat hebben we behandeld en de klacht is verdwenen.”

Wat is het ergste dat je ooit gezien hebt, wat raakte je?

“Dat is een lastige vraag. De meest extreme dingen zet ik bewust weer uit mijn systeem. Wel zie ik het beeld voor me van een man die zijn hond aan zijn staart en nekvel oppakte om in de auto te tillen. Dat doe je toch niet!? Of mensen die bij extreem hoge temperaturen gaan joggen en hun hond meenemen. Als ze dan zeggen dat ze zelf toch ook lopen met die hitte denk ik: maar jij bent geen hond, jij kan gewoon zweten en daarna lekker douchen. Jouw hond loopt met zijn ‘blote’ zooltjes op het bloedhete asfalt en kan gewoon zijn warmte niet meer kwijt! Wat ik ook moeilijk vind zijn eigenaren die een dier hebben als een soort meubelstuk of voor de sier, zonder dat zij het als individu zien.”

Waarom werk jij met de producten van PUUR, Phytonics en Vetramil?

“Na de reguliere praktijk was ik op zoek naar meer natuurlijke producten en kwam bij deze merken uit. Ik heb ook wel andere honingzalven gehad en kom toch steeds terug bij de Vetramil producten. Ik zie nog wel eens mensen die weinig achtergrondkennis hebben en goed bedoeld, werken met allerlei producten voor dieren. Zo van: “het werkt voor de buurhond dus probeer het eens”. Helaas gaat dat niet altijd op. Het is de kennis van Westerse en Oosterse geneeskunde die mij helpen in mijn behandelingen en het kiezen van de juiste producten. Daarnaast pas ik regelmatig een testmethode toe om de beste keuze te maken voor een product. Dit geldt ook voor de dosering, deze varieert per dier of situatie. 

Meer informatie over Viviane

Viviane Miellet werkt als (holistisch) dierenarts en is eigenaresse van Andere Dierenarts. In haar praktijk werkt zij samen met Marieke Elhorst, hondentrimster, die ook angstige honden met geduld en respect trimt/knipt en helende handen heeft.
Tynke de Winkel is gedragsdeskundige voor kat, hond en konijn en praktijkmanager bij Andere Dierenarts. Samen met Viviane heeft zij de VIVITY academy opgericht en verzorgen zij workshops en opleidingen speciaal voor bewustwording van eigenaren. Vaak gaan ziekte of ongemak en (ongewenst) gedrag van huisdieren samen. Hoe mooi is het als je dit weet en vooral leert wat jij zelf kunt doen waardoor jij en je huisdier gezonder en gelukkiger kunnen worden. 

Viviane heeft in samenwerking met Michelle Vrolijk, hondengedragsdeskundige, het e-boek “Pijn bij honden” geschreven. Het e-boek is gratis te downloaden: anderedierenarts.nl/Pijn-bij-honden