In gesprek met… Wendy Bleekemolen

In gesprek met Wendy Bleekemolen_NML health

Vandaag ben ik in gesprek met Wendy, een grote inspirator voor velen. Haar ideeën legde zij vast in haar boeken:

  1. Durf Anders (2012) over paard vriendelijke omgang en communicatie met paarden
  2. Vrijheid (2016) over vrij zijn om te worden wie je wil zijn

Haar levenswijsheden  verkreeg Wendy onder meer door haar werken met paarden. Ook het kinderboek 'Netjes in de rij' (2012), waarin kinderen worden meegenomen op ontdekkingstocht in de wereld van Horsemanship is van haar hand. Naast schrijven runt Wendy samen met haar man Steve Sevenhans de Two Lazy Seven Ranch. Hier in Kalmthout, net over de Belgische grens, is hun 'Academy for horse and human' gehuisvest, waar les wordt gegeven, paarden worden getraind en paardenkampen en horse agility activiteiten worden georganiseerd. Ook biedt de ranch een uitgebreide zadelpasservice, want zo zegt Wendy 'wij lopen zelf toch ook niet graag in te grote of te kleine schoenen?' Hun shop mag zich de grootste winkel in Natural Horsemanship artikelen in Europa noemen met onder andere een eigen productlijn. Kortom: Wendy en Steve zijn gedreven en gepassioneerd.

Wendy, jij schrijft boeken, geeft les, beheert een opleidingsinstituut, organiseert paardenkampen... Wat vind je het leukste, of waar haal  je de meeste voldoening uit?

"Het leukste vind ik het dat, wat voor mijn man en ik een levensvisie werd, wordt gedeeld met zoveel mensen. Ik ben enorm dankbaar dat er zoveel mensen met diverse achtergronden bij ons terecht komen. Het geeft mij de meeste voldoening om te zien dat er steeds meer mensen komen die instinctief voelen dat de gebruikelijke omgang met paarden niet altijd strookt met wat juist is voor het dier. De grootste voldoening is dat we een groot commercieel bedrijf hebben weten neer te zetten, dankzij al onze klanten. Een bedrijf dat laat zien dat onze filosofie geen geitenwollensokken-gedoe is."

Het is niet zweverig, het kan ook gewoon anders!

"Dankzij deze prestatie worden we tegenwoordig serieus genomen in de politiek en op grote evenementen. Onze visie brengt verandering teweeg." 

Wendy, wat waren jouw eerste ervaringen met paarden?

"Mijn vroegste herinneringen zijn dat ik al als klein meisje alleen mocht buitenrijden van mijn ouders. Dat was voor mij hetzelfde alsof je je autorijbewijs haalt! Zo’n vrijheid. Ik vond het zalig om alleen op pad te gaan met mijn maatje. Samen lekker van de natuur genieten. Ieder seizoen brengt ook iets bijzonders mee! Helaas ben ik die natuurlijke passie een stukje verloren door naar de paardenschool te gaan. Hier kreeg ik geleerd, dat wanneer je een paard hebt, je moet springen én je moet dressuur rijden. Dat je moet presteren. Tijdens deze periode werd mij geleerd om het paard meer als object te zien. Het moet maar dienen voor ons. Ik vind het een zegen, dat ik nu mijzelf terug én het paard heb teruggevonden en dit aan andere mensen kan meegeven."

Wat is het ergste dat je gezien hebt bij paarden, wat raakte jou het meest?

"Dat kan ik niet met een enkel voorbeeld vertellen. Ik vind het schrijnend om te zien dat een paard, of welk dier dan ook, compleet als gebruiksvoorwerp word gebruikt. Iedereen zou toch moeten weten dat als je een paard koopt, je een kuddedier aanschaft. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat een paard sociaal contact zo hard nodig heeft. Toch willen mensen dit niet horen en kom ik op plaatsen waar nog stands aanwezig zijn, of waar paarden dag en nacht op stal staan zonder sociale contacten. Je ziet paardenleed voor je neus gebeuren, maar het wordt getolereerd. Want het paard dient toch om te springen of om je dressuurproef mee te rijden? Of om toeristen rond te rijden in de stad…"

Kun je vertellen waar jouw passie vandaan komt, wat jou drijft, wat jouw doel is eigenlijk?

"Mijn passie voor paarden kan ik niet omschrijven, dat zit in geur, vrijheid, natuur… Mijn drijfveer is mijn levensvisie: als je goed naar paarden luistert dan weten ze je heel goed te vertellen hoe het leven eigenlijk in elkaar zit. Mijn doel is om deze filosofie te verspreiden. Iedereen kan iets neerzetten op de wereld wat bijdraagt. Voor mij betekent dat wat ik hier achterlaat mens en dier heeft geholpen. Onze ecologische voetafdruk is al zo groot qua afval etcetera. Het zou mooi zijn als wij met onze bijdrage het leven kunnen verduidelijken en beter kunnen maken. Nogmaals ik ben al onze klanten zeer dankbaar, zonder hen kunnen we deze opdracht niet volbrengen."

En als laatste de vraag: wat vind jij het grootste misverstand over paarden?

"Dat een paard dient om te rijden! De maatschappij vertelt ons wat we moeten doen met ons paard. Als je een kat koopt vraagt niemand aan je: "wat kan die allemaal?'. En verwondert niemand zich er over dat je gewoon geniet van het 'samen zijn' met je kat. Maar bij een paard ligt dit heel anders. Voor mij is een paard een levend wezen met een eigen persoonlijkheid. Het interesseert mij enorm wat een paard nodig heeft om gelukkig te zijn en te kunnen zijn wie hij is. De prestaties die hij levert zijn voor mij niet meer belangrijk.

Dank je wel Wendy, voor jouw tijd, inspiratie en vele mooie demo’s en boeken.

Wil je meer weten over Wendy Bleekemolen, Steve Sevenhans en hun werk op de Two lazy seven Ranch. 

Kijk op https://www.anders-paardrijden.be of volg ze op https://www.facebook.com/Twolazyseven/