Hondenprofessionals met passie... Norina Pauletta

Hondenprofessionals met passie Norina Pauletta blog NML health

Trimsalon Norina Pauletta is een begrip in Santpoort en omstreken. Hier gebeurt veel meer dan alleen het trimmen van honden: Norina en Monique merken het direct op als er iets niet klopt aan jouw viervoeter en staan altijd klaar voor het geven van deskundig advies. De hoogste tijd om eens te gaan praten met Norina, die inmiddels al 36 jaar een eigen salon runt.

Wat was jouw vroegste ervaring met dieren?

“Toen ik geboren werd, had ons gezin al een boxer Cotja en een kat Micky. De boxer is 12 jaar geworden en de kat 14. Ik kan ze nog heel goed herinneren. Sindsdien heb ik altijd boxers gehad en een hoop katten en tot op heden heb ik nog steeds een boxer. Bien is nu 4 jaar."

Norina, jouw trimsalon bestaat al een tijdje… wat was jouw reden om ervoor te kiezen?

“Toen ik een jaar of 7 was, woonde er in mijn straat een hondentrimster die paarden, honden en een ‘lelijke eend’ als auto had. Dat wilde ik dus ook!  Het enige wat ik niet had was een paard, maar verder had ik alles. Inclusief die ‘lelijke eend’ haha. Na school, op mijn 17e, ben ik stage gaan lopen bij Ina de Graaf, zij was mijn grote voorbeeld. Daarnaast heb ik een cursus gevolgd. In 1983 ben ik voor me zelf begonnen en tot op heden hou ik nog steeds heel veel van mijn werk.”

Wat vind jij het leukste, wat drijft je, wat is jouw passie?

“Het leuke van mijn werk is met viervoeters omgaan! Natuurlijk is het fijn om ze er netjes uit te laten zien, maar soms verlos je ze van haren die zo in de klit zitten, dat ze er last van hebben. Als trimsters kunnen wij dat niet voorkomen, de verzorging begint bij het baasje. Buiten het knippen hou ik me ook erg bezig met voeding en met allergieën, en geef ik regelmatig adviezen aan eigenaren.”

Wat is het ergste dat je ooit gezien hebt of wat maakte de meeste indruk op je?

“Ooit hadden we een Bobtail - Old English Sheepsdog - in de salon. Die hond was zo vervilt dat hij amper kon bewegen! Het is lang geleden maar ik zie het nog steeds voor me, zo zielig!”

Wat is het grootste misverstand volgens jou over de hondenvacht?

“Dat honden met een dubbele vacht geschoren worden. Zoals de Golden Retriever, Spaniël en de Berner Sennen. Soms wordt zelfs een Pomerian geschoren!!! Door te scheren doorbreek je de haarstructuur en krijgt de hond tien keer zoveel haar terug! Mensen willen dit voor hun hond vooral in de zomer, als het warm is. Maar zij vergeten dat een vacht ook de functie heeft om uv- stralen tegen te houden!”

Jij werkt veel samen met praktijk Andere Dierenarts van Viviane Miellet en Dierenshop van de Berg. Wat maakt dat je specifiek daarvoor kiest?

Viviane Miellet was altijd al mijn reguliere dierenarts. Toen zij zich steeds meer ging specialiseren in Oosterse geneeskunde, acupunctuur, homeopathie en nog veel meer, ben ik met haar daarin meegegroeid. Mijn vorige boxer, die kampte met hypoglykemie, is door Viviane gered van de dood. Zij gaf haar een acupunctuurbehandeling en stelde een dieet voor haar samen. Mijn hond heeft nog twee jaar geleefd zonder medicatie. Mijn huidige boxer wordt alleen door haar behandeld op basis van homeopathie en wordt getiterd met de VacciCheck. Daarnaast gebruikt Viviane de producten van PUUR. Helemaal in mijn straatje, het zijn producten die ik in mijn salon ook altijd aan hondeneigenaren adviseer. Viviane heeft mij een hoop geleerd! Ik stuur graag mensen naar haar door.”

Dierenshop van de Berg in Haarlem verkoopt onder meer PUUR en Vetramil, producten waar ik achter sta. Omdat ik deze producten zelf in mijn trimsalon niet verkoop, stuur ik hondeneigenaren graag daarheen, ook omdat zij veel kennis hebben over deze producten.”