Hypo balance - ervaring van Lucia en haar Fjord Niels

Lucia Boukes_review hypo balance

Lucia Boukes heeft voor Phytonics de Hypo balance getest bij haar 25-jarige Fjord Niels.

Ze deelt graag haar ervaring.

Precies 8 jaar geleden kochten wij onze toen 17 jarige Fjord ruin Niels.
Bij de oude eigenaar stond Niels altijd binnen op stal. Bij ons is hij langzaam overgegaan op buiten lopen in een kudde en op de weide.

Na een paar jaar kreeg Niels problemen bij de overgangen van weide naar ’s nachts weer op stal. Hij kreeg dan last van gaskoliek. Later kreeg hij dit ook tussen de seizoenen door. Omdat hij daarnaast ook slecht liep (aanvankelijk werd aan hoefbevangenheid gedacht), slecht verhaarde en krulvacht begon te ontwikkelen is er getest op PPID/ Cushing. Deze verdenking bleek correct, hij was positief. De bevangenheid bleek bij het maken van röntgenfoto’s niet correct, hij had last van dunne zolen. Dit komt vaker voor bij paarden met PPID.
Wij zijn toen gestart met de behandeling met Prascend, nu 3 jaar geleden. Eerst met ¾ tablet per dag. Na een jaar bleken de waardes wat gestegen en hebben we de dosering verhoogd naar 1 tablet. Daarnaast hebben we de weidegang beperkt en een paddock paradise met track van zand aangelegd. Hierop zijn diverse voerplaatsen aangelegd met slow feeders. Omdat hij ook matig insulineresistent was hebben we hem ondersteund met een supplement dat de suikerbalans reguleert en ook psyllium voor zijn darmen en minder schommelingen in de bloedsuikerspiegel.

Sinds vorig jaar zomer ging Niels achteruit. Hij werd slomer, had geen zin meer in zijn wandelingetje en ook het spelen met de andere pony’s werd steeds minder. Ook maakte hij geen mooie zomervacht meer aan. In het najaar zijn de waardes weer getest en bleken goed. Omdat er in februari steeds meer achteruitgang bleek zijn we gestopt met de Prascend. We zijn 1 week na het stoppen wel begonnen met een nieuwe supplement ter ondersteuning van de hypofyse.

De reactie was ongelofelijk: hij liet in een keer zijn wintervacht los, werd bijna kaal, en toen verscheen er een prachtige, donkere zomervacht. Maar het grootste verschil was zijn gedrag: hij begon weer te spelen en is zelfs weer aan het stoeien. Hij rent weer door het bos, zijn baasje achter zich aan slepend. Waar ik bang voor was, koliek, is tot nu toe niet gebeurd. Op advies van de dierenarts zijn wij met het suikerbalans supplement in dosering naar beneden gegaan, en de psyllium geven we wel gewoon door. Kortom: super blij!

Deze blog is eerder gepubliceerd op www.phytonicsmed.com/blog