Judith Adriaansens: ik bedrijf en promoot integrale natuurgeneeskunde

Leestijd 4 minuten

‘Zoek een vak met passie, zodat je nooit ’s morgens je bed uitkomt en denkt: ik móet naar mijn werk.’ Deze wijze les van haar vader bracht Judith Adriaansens van J&A Natuurlijke Gezondheidszorg naar wat ze nu is: een hartstochtelijke paraveterinaire natuurgeneeskundige met de missie om kennis te delen. Naast anamnese, afstemming en onderzoek is de Lecher antenne voor haar een onmisbaar instrument. Haar overtuiging is dat meer professionals samen, meer weten dan één. Daarom initieerde zij het Centrum voor Natuurlijke Diergezondheidszorg (CNG) O’lijf.

Als kind was Judith Adriaansens al niet weg te slaan bij de dieren op de boerderij van haar oom en tante. Het boerenleven trok haar enorm. Ze overwoog zelfs de landbouw Hogeschool om de boerderij later over te kunnen nemen. Het liep anders. De boerderij werd al verkocht voordat Judith oud genoeg was om de stap te nemen. Toen zij later voor een studiekeuze stond werd het eerst de HTS en vervolgens HEAO met als richting commerciële economie en bedrijfseconomie. Judith: “Hiermee belandde ik jaren later op een afdeling marketing en verkoop van een groot bedrijf. Allemaal leuk en aardig, maar was dit het wat ik wilde in het leven? Toen ik een keer met het paard van mijn vader bij Margriet Cremers van de Silverlinde kwam viel het kwartje: oh, dit is de bedoeling. Op een natuurlijke manier omgaan met diergezondheid. Dit is wat ik wil. Als een van de eerste leerlingen van Silverlinde heb ik toen mijn werk in de marketing en de opleiding tot veterinair natuurgeneeskundige gecombineerd. En tussendoor ook nog mijn kinderen mogen krijgen. Het was een druk bestaan. Maar als het aankwam op leren was het een makkie: als iets je passie is, kost het je geen moeite. Na vijf jaar mocht ik mij zelf veterinair natuurgeneeskundig therapeut noemen. Ik had mijn passie gevonden!”

Je bent al heel wat jaren met dit vak bezig, waar wil je naar toe?

“Zoveel dingen. Als eerste wil ik een kwalitatief goed overdraagbaar natuurgeneeskundig systeem achterlaten. Met de Lecher antenne bereik je dat. Ik vind het een beangstigend idee dat men geneigd is om alles alleen maar langs de wetenschappelijke meetlat te leggen. Uit zogenaamd objectieve overwegingen te bepalen of iets werkt of niet. En ons te onthouden van kennis die we opdoen uit van klinische resultaten.”

Hoe werk je met de Lecher antenne?

“Er is niet één manier waarop je de Lecher kunt gebruiken. Lecher is een manier waarmee je tot op cel en zelfs op zielsniveau vragen kunt stellen aan een lijf. Waar begin je met 3000 frequenties tot je beschikking, het complexe systeem van een lijf in alle lagen en het familiesysteem waarin het dier zich bevindt? Daarom heb ik het Zheng meetsysteem ontwikkeld, wat alle therapeuten binnen O’lijf gebruiken. Deze werkwijze stelt een therapeut in staat om met overschrijdend inzicht in complementaire disciplines, een hulpvraag van een diereigenaar, op systematische wijze te vertalen in een integraal behandelplan. In termen van tijd, middel en maatregel, hoeveelheden en het te verwachten resultaat. In een integraal behandelplan is er plaats voor alle disciplines (regulier en natuurgeneeskundig) die nodig zijn voor een goed resultaat in de voor elke patiënt unieke volgorde en snelheid van behandelen.”

Uit welke kennis put jij bij je behandeling?

“Nadat ik in 2007 mijn opleiding tot Veterinair Natuurgeneeskundig Therapeut had afgerond was het hek van de dam. Ik startte met J&A Natuurlijke Diergezondheidszorg. Maar ik wilde meer weten, meer leren, er is nog zoveel te ontdekken. Ik volgde de opleiding Homotoxicology, heb een orthomoleculaire opleiding afgerond en heb me verder verdiept in de TCM. Verder volg je natuurlijk bij- en nascholingen en doen we binnen CNG O’lijf veel aan intervisie binnen en buiten ons vakgebied. De Lecher antenne heb ik na zes jaar toegevoegd aan mijn pakket. Het is voor mij een onmisbaar instrument geworden, al blijft een goede anamnese, mijn lijf en afstemming op de klant het aller belangrijkste." 

Welke plek nemen supplementen en druppels in bij je behandeling? Zijn er favoriete producten?

"In onze werkwijze volgens het Zheng systeem werken we vooral constitutioneel. Dat wil zeggen dat je vooral middelen en maatregelen inzet op het herstel van de grote sturende mechanismen is ons lichaam, zodat symptomen beperkt worden. Van Phytonics ben ik vooral enthousiast over de middelen die op de organen werken, zoals de Kidney comp, Liver comp en de Detox comp. Die werken echt intensief. Van PUUR ben ik erg blij met de Herny, ongekend wat dit middel kan. De PUUR Hypersex, Spondy, Auris en Dorsal zet ik ook regelmatig in."

Naast behandelen wil je kennis delen en bundelen?

“Klopt. Dat is mijn andere passie. Dat was een belangrijke reden destijds om me aan te sluiten bij de oprichting van de BCND (Vereniging van Beroepsbeoefenaars van Complementaire en Natuurlijke geneeswijzen voor Dieren). Ik ben er jaren voorzitter van geweest en zat in de visitatie- en ballotagecommissie. Nog steeds ben ik lid van deze belangrijke club." 

"Drie jaar geleden vond ik het tijd worden om mijn kennis te gaan delen en mensen te gaan opleiden. Nu draai ik een IVT jaartraining en geef ik masterclasses aan therapeuten. Klanten bied ik ook regelmatig cursussen aan. Zodat ook zij integraal leren kijken naar hun dier, zien wat er gebeurt en verder leren kijken dan enkel het symptoom wat zich manifesteert.“

Wat wil je bereiken met O’Lijf?

“O’Lijf is sinds 2014 een samenwerkingsverband van een aantal complementair werkende therapeuten en dierenartsen. Ik ben er heel trots op dat dit zo goed van de grond is gekomen. Met elkaar spreken we een behandelplan af en leggen dat vast in een enkel dossier. Zo hoeven cliënten niet elke keer opnieuw hun verhaal te vertellen. Binnen Olijf werken we integraal met overschrijdend inzicht. Dus zowel op een natuurlijke als reguliere manier, vanuit de overtuiging dat er niet één heilige weg is tot herstel. Als professionals moeten we het samen doen. Geweldig toch dat steeds meer mensen dat inzicht hebben?”

Nog spijt dat je geen boerin bent geworden?

“Haha, nee. Maar de veehouderij heeft wel altijd mijn aandacht gehouden. Met drie collega’s heb ik in het verleden veel gedaan onder de onder de stichting VNG – Vee Natuurlijk Gezond. Op dit moment doe ik op dit gebied nog maar weinig. Maar wie weet in de toekomst…er is nog zoveel werk te verzetten!”

En daar hoort doceren ook bij?

“Vanzelfsprekend. Net als het ontwikkelen van lesmateriaal en het schrijven van boeken. Al is dat laatste nog een droom.  Iemand heeft ooit vergeleken met de Baobab boom: ‘Jouw ziel heeft ten doel om kennis te vergaren en te delen.’ Dat is nogal wat, vind je niet? Maar als ik diep van binnen kijk, is dat wel hetgeen waar ik heel erg gelukkig van wordt.”