Kater Rits wil niet eten..

Leestijd 2 minuten

Het lijkt of hij moeite heeft met kauwen, normaal springt hij op tafel en moeten we ons bakje yoghurt met man en macht bewaken, maar nu taalt hij er niet naar. Dat kan en mag 1 dag gebeuren, maar na dag twee gaan de alarmbellen rinkelen. 

Verbrande keel

Dus vorige week maandag een afspraak gemaakt bij een Catfriendly dierenarts, Annemieke Calis in Uithoorn. Rits wordt uitvoerig gecheckt, heeft een rode gevoelige keel en wordt verdacht van contact met slakkenslijm of misschien heeft hij een pad willen opeten.. Kan ook een verkeerd plantje zijn geweest met etsende, verbrandende werking. Rits oogt niet sloom en krijgt tegen de keelpijn een pijnstiller voor een paar dagen. Dan zou het beter moeten gaan. 

Verder zoeken

Maar helaas, de situatie verandert niet, en daarom gaan we op vrijdag weer naar de praktijk. Rits krijgt een roesje om goed het gebit en de keel te kunnen bekijken. Wat opvalt achterin bij de kiezen is een behoorlijke ontsteking van het tandvlees wat kan komen door euremie, een teveel aan ureum, dit irriteert de haarvaatjes in het tandvlees.

Acuut nierfalen  

Annemiek besluit een SDMA test te doen om te kijken hoe het staat met de nierfunctie van Rits.    Het resultaat laat ons allemaal heftig schrikken: een SDMA van 52 µg/dL (normaalwaarde tussen 0-14) ook de CREA 921 μmol/L (71 - 212) is veel te hoog evenals de UREA 42,3 mmol/L (5.7 - 12.9). Kalium is te laag. Rits heeft dus iets giftigs gegeten en gaat direct aan een IV-infuus om zijn nieren te spoelen. 

Mee naar huis

Vrijdagavond krijgen we les in subcutaan spoelen en mogen we hem mee naar huis nemen. Rits is heel duidelijk dat hij zo’n naaldje tussen zijn schouderbladen niet zo’n succes vindt, maar de 2e keer lukt het al beter en zo spoelen we hem het weekend vier keer met 200 ml vloeistof verdeeld over 10 spuiten. Hij begint al een klein beetje te eten, maar fingers crossed wat er maandag uit zal komen.

Nieuwe SDMA op maandag

Weer even bloed afnemen voor een nieuwe test en HOERA, de waarden zijn een stuk beter, SDMA gedaald naar 21, Crea naar 726 en Urea naar 34,3. Kalium is weer normaal. Naast de spoelingen hebben we Rits verwend met vers vlees, 3 x daags een spuitje met Kidney van PUUR én Phytonics, die vullen elkaar heel goed aan. Hij slaapt nu iedere nacht gezellig bij ons op bed en lijkt te waarderen dat hij zich beter voelt door de spoelingen. We gaan er nog minimaal een week mee door en kijken dan weer hoe het met hem gaat!