Koude natte winter: ook TOPsy was de klos

Leestijd 4 minuten

Winter en natte weersomstandigheden, bah. De uitgesproken tijd voor veel honden om een kuchje op te lopen. Net als dat er om ons heen mensen beginnen te snotteren en te proesten, kunnen de honden dit ook gaan doen en ook zij steken elkaar aan. Het kan door een virus komen of een bacterie. 

Op plaatsen waar veel honden bij elkaar komen, zoals in kennels, zijn infecties van de voorste luchtwegen berucht. Net als bij mensen kan je hond besmet raken door proesten en speekselcontact. De klachten kunnen hardnekkig zijn. En zeker als er koorts in het spel is het goed om een dierenarts te raadplegen. Maar meestal verloopt het net als bij mensen en zal het lichaam er zelf overheen moeten komen.

Hoe kun je je hond ondersteunen? Zorg ervoor dat de voorste luchtwegen niet verder geïrriteerd raken. Dus laat je hond niet trekken aan een halsband, probeer hem niet te laten blaffen en zorg voor rust. Een siroop kan net als bij mensen verlichting geven aan het keelgebied.

Arme TOPsy

Ik zag bij TOPsy de bui al aankomen. Er was al veel geproest van honden om ons heen en dan houd ik mijn hondenmeiden extra goed in de gaten. Om de jonge TOPsy alvast te helpen met het opbouwen van haar weerstand was ik in het najaar al begonnen met het dagelijks geven van PUUR Vita-Min. Zo zou ze al meteen wat weerbaarder zijn in de winter. Helaas was zij toch de klos.

Om de keel te verzachten gaf ik haar steeds een theelepeltje tijmsiroop (let op: zonder zoetstoffen!). Omdat ze de tijmsiroop in het begin helemaal niet lekker vond, deed ik daar een scheutje honing bij. Daarop gaf ik haar de druppels PUUR Laryngo om het zelf herstellend vermogen van de voorste luchtwegen te ondersteunen. Uiteraard gaat TOPsy alleen aan een tuig uit, dus druk op haar keel door een halsband heeft ze nooit.

Rust

Verder heb ik voor TOPsy haar lessen en trainingen afgelast en ben ik niet met haar gaan sporten of andere intensieve dingen gaan doen. Zo kon ze goed uitrusten. Ik merkte aan haar dat ze veel slaap nodig had. Omdat het koud was buiten kreeg ze van mij warme halsdoek om, dat voorkwam die nare kriebelhoest.

Binnen twee weken was TOPsy weer helemaal fit. Ook Ziva en Dayzee bleven overeind, zij hadden lang geleden al eens dezelfde klachten gehad en er blijkbaar een goede weerstand tegen opgebouwd.

Maatregelen bij de hondentraining

Om ervoor te zorgen dat op mijn hondenschool honden elkaar niet ziek maken, zorg ik ervoor dat de cursisten een eigen waterbakje voor hun hond meenemen en dat honden alleen met hun eigen speeltjes spelen. Zo houd ik deze vervelende ziekte binnen de perken. Mijn eigen honden mogen sowieso nergens uit waterbakken drinken waar andere honden uit hebben gedronken. En na de training was ik altijd goed mijn handen voordat ik naar mijn eigen honden ga.

Wees waakzaam

Meestal verloopt het herstel van de voorste luchtwegen zonder problemen, maar houd het in de gaten. Let erop dat je hond goed eet en drinkt en meet regelmatig de lichaamstemperatuur. In geval van twijfel ga dan altijd naar de dierenarts.

En ook hier geldt, hoe beter de weerstand, hoe sneller je hond zal herstellen. Daarom is het een goed idee om van PUUR de Echina, Resistentia en natuurlijk Vita-Min te geven. Deze middelen ondersteunen het immuunsysteem.

Verder geef ik al mijn honden dagelijks de Doils Vital Omega-3 olie en de Puur Muscle mass poeder ter ondersteuning van hun gestel en algehele conditie. Hierdoor zijn ze behoorlijk fit en goed gespierd. Ik verwacht tenslotte van mijn meiden goede sportprestaties en het minste wat ik kan doen is zorgen voor de juiste voeding, supplementen en trainingsopbouw.

Ik ben blij dat er producten zoals Puur en Doils bestaan, die ons daarbij helpen.

Wie is Katja?

Katja Slippens is agilitytrainer en sporter. In Almere heeft ze haar eigen hondenschool Blazing Amber. Met haar honden Dayzee en Ziva doet zij aan Agilty op hoog niveau. De vrolijke Manchester terrier TOPsy is haar jongste aanwinst. Spelenderwijs leidt ze haar op voor agility. Bij Katja staat plezier in de sport voorop en de gezondheid van en haar liefde voor haar honden gaat boven alles. NML health volgt haar ervaringen op de voet. Lees nog meer blogs over Katja en haar honden in de categorie ambassadeurs.