Liever een goede buur...

Leestijd 2 minuten

Door Sally.

Kijk goed, het staat gewoon om ons heen

Wildplukken is altijd wel een interesse gebiedje geweest wat meestal begint met wilde bramen.

Wij fietsten in mijn tienerjaren met een hele club meiden vanuit school naar huis, onderweg namen mijn vriendin en ik een nieuwe route en kwamen terecht op het braamstruikse binnenpad, een pad dat helemaal vol stond met heerlijke, dikke, vette, rijpe bramen. We hebben daar kilo’s bramen naar binnen gewerkt. Toen het begon te schemeren werd het toch maar eens tijd om ons 'stalen ros weer an te trappen' en huiswaarts te keren. Thuis aangekomen waren onze moeders volledig over de rooie. “Waar zaten jullie in vredesnaam!” (dit was voor het mobiele foon tijdperk) mijn moeder wierp een blik op mijn paars besmeurde snoetje en wist meteen waar we uitgehangen hadden.

Lentekriebels-plukkriebels

Ieder jaar als de lente voor de deur staat krijg ik weer de kriebels, ik denk aan vorig jaar en aan mijn heerlijke zoete Kamille oogst die ik in de Weerribben plukte, ook denk ik aan de brandnetelsoep die ik van jonge brandneteltopjes maakte, een heerlijke detox soep voor in het voorjaar.

Buurman en buurman

Dit jaar heb ik na jarenlang dromen mijn eigen moestuintje op een ontzettend gezellig volkstuin complex en kan ik nu ook zelf bepalen wat ik neerzet om te plukken. Ik ben sinds januari al aan het plannen en aan het leren over bodemverbetering, permacultuur en combinatieteelt. Dit laatste betekent dat je bepaalde planten naast elkaar zet als ‘goede buur’. Zij voorzien elkaar van stoffen en beschermen elkaar van plagen, ze hebben dus een aanvullende werking op elkaar.

Hand in hand

Bij NML hebben we ook veel ‘goede buren’ om maar even in moestuintermen te blijven spreken. Er zijn ingrediënten die het lichaam schoonmaken en afvalstoffen afvoeren die in het lijf zijn opgeslagen. En dan zijn er nog ingrediënten die in combinatie met elkaar zij aan zij strijden voor gezonde staart- en manen bij paarden in het voorjaar en in de zomer. Deze drie zou ik dus zeker samen in een moestuinbed neerzetten.

Detox-soepje

Ik heb hier een lekker recept voor jullie om een brandnetelsoep te maken. Wist je dat de Latijnse benaming Urtica is? En het is niet alleen lekker maar heeft ook een prachtige werking, lees die hier.

  1. Oogst ongeveer 1L topjes, ik trek altijd mijn handschoentjes aan. 
  2. Fruit een uitje glazig, doe 2 teentjes knoflook erbij. 
  3. Doe de brandneteltopjes erbij en roer even goed door. 
  4. Giet hier 1L groentebouillon op, de topjes moeten ongeveer onder water staan. 
  5. Doe er 2 geschilde aardappeltjes bij in stukjes gesneden. 
  6. Laat gaarkoken en maak er een mooie gladde soep van met de staafmixer.

Voeg kruiden toe naar wens! Ik vind een handje bieslook er erg lekker op. Eet smakelijk!

Check hier de mooie geneeskrachtige werking van de Brandnetel en de benoemde producten: