Mojo mag de hond zijn die zij is, PUUR helpt daarbij

Leestijd 4 minuten

Door Marijke Dick

Bewegingsongemakken bij onze hond Mojo, hebben over de afgelopen maanden onze mindset over haar leven flink veranderd. Ik hoop hier uit te leggen welke beslissingen wij hebben genomen en op welke manier PUUR Glucosamine extra daarin een enorme rol gespeeld heeft.

Startproblemen

Mojo, geboren in november 2014, is bij ons komen wonen omdat wij een compacte hond vol karakter zochten die onze actieve levensstijl goed kon bijhouden. Na een kort aantal maanden belden we echter al de dierenarts omdat ze wat stijf liep linksvoor. We moesten ons niet veel zorgen maken, het waren simpele groeipijnen. Mojo kreeg twee weken rust en pijnstilling en mocht naderhand rustig de beweging weer opbouwen. Een halfjaar later waren we terug bij af, ditmaal omdat we zagen dat Mojo ongemakkelijk wisselde tussen loopgangen (stap, telgang, draf, galop). De dierenarts was er van overtuigd dat het veroorzaakt werd doordat Mojo zich zou hebben verstapt, of zich op een andere manier licht bezeerd had. Weer kreeg ze rust en pijnstillers en deze keer ook ontstekingsremmers. Wij waren op dit moment nog niet bezorgd en volgden de tips van onze dierenarts netjes op.

Mojo bleef op en af gaan, met steeds kortere perioden waarin ze soepel kon bewegen. Wanneer ze na een dag met intensieve beweging een tijdje had geslapen, was het opstaan erg zwaar. Ze rekte zich lang en veel uit, wat gepaard ging met gekraak in haar botten en ongemak in de voorhand. Wandelen loste dit echter op, na een minuut of 5 was alles oké en kon Mojo weer soepel lange afstanden afleggen.

Bittere pil 

Vorig jaar kwamen de klachten steeds vaker terug. We legden het voor aan onze nieuwe dierenarts in Amsterdam, die ons netjes doorverwees naar het Medisch Centrum voor Dieren, ook in Amsterdam. Hier zijn Mojo’s gewrichten in januari helemaal nagevoeld en alle verdachte plekjes zijn geröntgend. Wat blijkt? De beide ellebogen en heupen van onze hond hebben zo’n slechte bouw, dat belasting in de gewrichten al snel teveel werd. Aanvankelijk een beetje, maar nu werd vastgesteld dat al deze gewrichten flink zijn aangetast.

Ik moet toegeven dat het een flinke pil was om te slikken. Maar wat waren wij opgelucht dat we eindelijk onze hond van onder tot boven hadden laten bekijken en wisten wat er gaande was. Ik herhaal hier: onze voorgaande dierenartsen hebben ons altijd zo’n gerust gevoel gegeven, dat we nooit hebben vermoed dat er zoiets ernstigs aan de hand was. Hadden we maar eerder een zetje gekregen om Mojo te laten controleren!

Aangepast bewegen, Omega-3 en Glucosamine

Het advies van de orthopedisch dierenarts was om enkel nog te wandelen en op laag tempo met Mojo te fietsen. Bij uitzondering mocht ze dan eens loslopen of apporteren, maar enkel als we haar dan drie dagen Galliprant gaven tegen de pijn. Ook zouden we omega-3 vetzuren moeten toevoegen aan haar brokjes. Wij voerden haar echter al een gebalanceerd rauw dieet dat erg hoog is in verse omega-3 vetzuren uit wild vlees en diverse kleine visjes, dus daar verwachtte ik geen tekort van. Ook voerden we Mojo al jaren een eigengemaakt gewrichtssupplement op basis van kurkuma en zwarte peper, daar was de orthopeed erg verrast over. Tsja, wat rest? Een goed en sterk gewrichtssupplement op basis van glucosamine. Welk product precies? Dat mag je zelf bepalen.

Zoektocht 

Zo begon onze zoektocht naar een supplement dat voldeed aan onze eisen: natuurlijk, vrij van toegevoegde vulmiddelen en indien mogelijk, lokaal gemaakt. Duurzaamheid en gezondheid zijn voor ons erg belangrijk, dus deze zoektocht was best een weg in het donker! PUUR kwam gelijk op ons pad, maar er waren zo veel andere merken te vinden. Na het uitpluizen van de ingrediënten van verscheidene producten, de productiewijze, alsmede de herkomst van het product, hebben wij de doorslag gemaakt om te kiezen voor PUUR Glucosamine extra.

Gedurende de eerste twee maanden na ons bezoek aan de orthopeed hebben we netjes enkel gewandeld en gefietst. Dagelijks ging Mojo 3 maal 30-60 minuten wandelen, gemiddeld zo’n 8 kilometer per dag. Eens per week mocht ze een beetje tuggen. We hangen dan een bijtrol aan een verend touw in een boom waar ze met haar bek aan kan trekken. Haar voorpoten zijn van de grond, zo belast ze haar pijnlijke ellebogen dus niet. Dat is alles wat ze deed. Binnenshuis mocht ze wat balans- en hersenwerk doen en speelde ze met onze andere teef. Na een week of drie merkte ik dat ze ontevreden was. Ze wilde niet meer mee wandelen, liep de eerste helft van de wandelingen achter me en tijdens de tweede helft trok ze voor me uit. Mojo wilde naar huis, daar mocht ze spelen, buiten zijn was nu saai. Haar gewrichten versoepelden enorm, ze kraakte maar weinig en liep al snel niet meer met stramme poten. Maar het belangrijkste: Mojo genoot niet meer van het leven.

Andere mindset

Na twee maanden veranderde onze mindset: Mojo moest wat leuks gaan doen. Terriërs leven voor het rennen en vliegen, pijn of geen pijn! We besloten afwisselend zonder en met Galliprant (pijnstiller en ontstekingsremmer) haar weer wat actieve bezigheden aan te bieden. Elke drie tot vier dagen mocht Mojo weer apporteren, maar wel op een aangepaste manier. Ze moet naast mij zitten, wachten tot de bal gegooid is en stil ligt, en mag dan de bal terugbrengen. Alle andere dagen speelt ze met haar springpole (de bijtrol in de boom). We wandelen voor het sporten 2-4 kilometer om haar spieren op te warmen en koelen achteraf ook een tijdje af. Tot onze verbazing liep ze eigenlijk zelden tot niet stijf na het rusten en maakte de Galliprant geen verschil. Het gekozen supplement, PUUR Glucosamine Extra, is wat het verschil maakte voor ons.

Mojo mag genieten zolang ze het kan

De eerste pot supplement is net op. Mojo heeft er drie maanden en 2 weken mee kunnen doen, op 3/4 schepje per dag. Net toen PUUR ons vroeg om een tekst te schrijven over onze ervaringen met dit product, gingen we voor de jaarlijkse Leptospirose vaccinatie naar onze vaste dierenarts. We kregen het compliment dat onze honden in goede conditie zijn en eruit zien als topmodellen. Ik kreeg de vraag hoe het met Mojo ging. Ook de dierenarts had de uitslag en röntgenfoto’s van het Medisch centrum voor Dieren toegestuurd gekregen. Ik legde alles uit en gaf aan welk supplement we gekozen hadden. Haar reactie: ‘Ik ben heel blij om dit te horen, dat is het beste supplement dat je had kunnen kiezen. Wij zien altijd super goede resultaten met dit product.’ Mijn gevoel over het effect van het gebruik van dit bewegingssupplement voor mijn hond was bevestigd: goede keuze, we gaan niet meer terug.

Niet alleen Mojo’s toestand is veranderd, ook onze gedachtegang is aangepast. Mojo is, helaas, niet de meest gezonde hond. We hebben twee keuzes: dagelijks wandelen en heel rustig en voorzichtig doen, of onze hond dagelijks laten genieten van intensieve bezigheden. Ze zal, ondanks haar gezonde voeding en PUUR Glucosamine extra, blijven aftakelen. Maar willen wij haar als een porseleinen beeldje behandelen? Of willen wij haar een hond laten zijn, de gekke Stafford die zij is, en dagelijks laten genieten? De eerste keuze houdt haar langer bij ons, maar maakt ons ook erg egoïstisch. Mojo mag genieten, met volle teugen, zolang ze het kan. En PUUR helpt haar daarbij.