Over brokkenpiloten, slippende paarden en PUUR Trauma

Leestijd 3 minuten

In mijn werk bij NML health hoor ik verhalen van eigenaren die zich zorgen maken om de gezondheid van hun paard. Zeker na een ongelukje. Van pezen tot spieren, ik krijg vaak de vraag wat men kan doen. Meer dan eens adviseer ik te beginnen met PUUR Trauma.

Zelf heb ik ook drie paarden en soms vraag ik me af waarom ze juist mij uitgekozen hebben. Vanwege mijn werk? Zo is de jongste van het stel een 8-jarige mini. En een echte brokkenpiloot. Ongelofelijk hoe vaak hij slippend de bocht door gaat… en uitglijd. De eerste keer was toen hij 2 dagen oud was, en hij ineens ging rennen en uitgleed over het beton. Om gek van te worden als baas! De laatste keer was een maand geleden, toen bedacht hij dat het gras aan de andere kant van de afzetting heel aantrekkelijk was en ondanks de stroomdraden ging hij er dwars doorheen. Uiteraard raakte hij in paniek en trok alles stuk. 

Het was de eerste keer dat ik hem ook slecht zag lopen na een ‘ongeluk’. Het vervelende is dat ik eigenlijk nooit iets aan hem kan zien, na zo’n valpartij. Maar ik weet beter. Zo laat ik hem regelmatig door de dierenarts nakijken, om er zeker van te zijn dat er nergens nog ‘verborgen’ klachten zijn. Deze kunnen na verloop van tijd alsnog problemen geven door bijvoorbeeld een scheve belasting. 

Een van de eerste maatregelen die ik neem na weer eens een slippartij, is direct beginnen met de PUUR Trauma. Dit heb ik dan ook (gelukkig) altijd op voorraad en mee als ik langere tijd op pad ben met deze pony. Grappig genoeg is één van de ingrediënten van dit product Valkruid (Arnica montana). De naam zegt genoeg. Arnica herstelt de uitwendige en inwendige gevolgen van een valpartij of stootincident.

Mijn oude merrie is inmiddels rond de 30 jaar oud. Een mooie Camargue, maar een echte merrie. Toen er laatst een logee op mijn land kwam, een mini ruintje die een beetje brutaal werd, liet zij zich van haar slechtste kant zien. Ondanks haar ernstige artrose en alle andere ‘beperkingen’ begon zij een heftig gevecht. Toen eenmaal de ongewenste gast verdwenen was, werd zij weer rustig. Dit zijn wel degelijk stressvolle situaties voor paarden: er is onrust in de kudde. Ook dan helpt PUUR Trauma, maar dan om de emotionele gevolgen van een vechtpartij wat te sussen. Kortom; een product om in de kast te hebben staan als paardeneigenaar. Voor paard of hond, mentaal of fysiek, bij vallen en weer opstaan. 

Tip van San

PUUR Trauma is trouwens ook handig als je zelf een keer een blauwe plek oploopt bij vallen, stoten of een andere ongelukje. Ook na een operatie ben je met PUUR Trauma weer sneller mentaal en fysiek op de been.