Oververhitting, extreme warmte en paarden

Paardjes zoeken schaduw_Sandra Cartesan NML health

Nu we in Nederland ook steeds vaker te maken krijgen met extreem warm weer, worden paarden in de wei er ook steeds vaker mee geconfronteerd. Onze paardenspecialist San is er maar druk mee. Hoe kan ze deze warme dagen draaglijk maken voor haar paarden? Ze deelt graag haar ervaringen en tips, zodat ook jouw paard de hitte goed doorstaat.

Door San

Paarden kunnen beter tegen hitte dan bijvoorbeeld honden. Maar als er - zoals wel vaker in deze zomer - temperaturen boven de 30 graden worden voorspeld, wordt het voor mij wel voorbereidingen treffen.

Roze neusjes

Twee van onze paardjes hebben namelijk roze neusjes, die dus gemakkelijk kunnen verbranden. Voor hen heb ik speciale vliegenmaskers met een extra flap, die UV werend is. Het insmeren van de neuzen tegen zonnebrand beviel mij persoonlijk minder goed. Het ene paard ging onmiddellijk alles keurig eraf schuren aan zijn benen, de andere duwde haar hoofd heel diep in de waterbak. Gevolg: geen zonnebrand meer op de neus en onfris water! Voor mijn paarden werkt de flap met het UV filter een stuk beter!

Pootjebaden

Verder zet ik met extreme warmte extra waterbakken neer. Nee, niet om uit te drinken, daar hebben ze ruim voldoende van. Maar ik weet dat onze jongste gek is op ‘pootjebaden’, en ook dan is de bak niet meer geschikt als waterbak. Ik zet de waterbakken op de plek waar in de middag, als het op z’n heetst is, schaduw is. Tijdens het schoonmaken van de watertonnen - liefst in de middag, dan is het al bijna lauw - gooi ik ze om. Zo wordt de grond in de schaduw lekker nat. Goed voor de hoefjes. En extra koel. 

Helaas is mijn oude ‘Opa’, onze 26-jarige Fjord, niet zo slim. Tijdens de heetste momenten van de dag staat hij in de volle zon naast zijn hooinet. Er hangen natuurlijk ook hooinetten op de plekken waar wel schaduw is, maar Opa heeft zijn favoriete plek. En houdt daar hardnekkig aan vast. Omdat hij ook nog eens een dikkere vacht heeft - hij heeft PPID - maak ik me wel zorgen om hem. Is scheren dan een goed idee? Er zijn hier net zoveel voor- als tegenstanders voor te vinden. Maar als het echt al te erg en heel erg warm is, wordt het mijn laatste noodgreep. Voor nu dan maar met parasols creatief gaan zijn. Ook al vond hij die dingen altijd eng, tijdens een periode van ziekte is hij er uiteindelijk toch onder gaan staan. Hopelijk doet hij dat morgen met die hitte ook!

Wat doe jij met jouw paarden als het zo warm is?

Mijn tips:

  • Zorg voor extra likstenen, ze hebben nu echt zouten nodig. Ik leg zelf altijd verschillende soorten neer. Let op dat ze met graasmasker er niet altijd meer goed bij kunnen. Je zult het dan moeten aanpassen.
  • Ook met de graasmaskers: uit een automatische bak drinken gaat niet of niet goed meer. Zet daarom liever een waterton neer.
  • Bescherm paarden met witte neuzen tegen extreme UV stralen. Er zijn speciale neus-netjes voor, maar ook smeersels. Dat is voor iedereen persoonlijk. Vergeet ook niet de witte kootholtes in te smeren, hier kunnen door UV stralen mok-achtige plekken ontstaan.
  • Uiteraard: Paarden moeten altijd in de schaduw kunnen staan! Desnoods met een parasol! Bevestig die dan wel stevig, dat is even een handigheidje wat je je eigen moet maken. Kun je geen schaduw creëren? Dan zou ik ze naar binnen zetten. Zeker als de temperaturen zo hoog oplopen op de heetste momenten van de dag. Zorg uiteraard voor voldoende ventilatie op stal.
  • Bij gevoelige paarden zie ik dat aan einde van de dag, als de insecten actief worden, ze heel onrustig worden buiten. Misschien is dit een goed moment om jouw paard binnen te zetten? Na de schemering kan hij of zij wel weer naar buiten. Hetzelfde geldt voor de vroege ochtend: dan zijn knutten ook vaak actief.
  • Vervoeren? Alsjeblieft niet overdag als het zo heet is. Nood breekt wetten, maar liever niet zou ik zeggen. Je moet er toch niet aan denken dat je pech krijgt onderweg of in een lange file komt? Doe dat je paard maar niet aan.