Pittige jaarwisseling in Stal Stammerland, hoe is het gegaan?

Leestijd 3 minuten
Pittige jaarwisseling in Stal Stammerland, een terugblik

We schrijven er veel over: de impact van vuurwerk op dieren. In de aanloop naar de jaarwisseling van 2019 sprak onze Dietske met Esther Arendse hoe zij zich met haar Stal Stammerland voorbereidde op het spektakel dat op 31 december om 00.00 uur zou losbarsten. Nu wilden we wel eens weten hoe het is gegaan. Was de voorbereiding voldoende? Hoe hebben haar paarden zich gehouden? Hoe was hun ervaring? Indrukwekkend is het filmpje dat Esther heeft gemaakt van die oudejaarsnacht. Bekijk het filmpje onderaan de pagina. Het maakt je extra bewust dat vuurwerk eigenlijk absoluut geen optie meer is.

Die oudejaarsavond was Stal Stammerland er klaar voor: de paarden waren overdag naar buiten geweest en waren moe en tevreden. Knallen waren ook niet nieuw voor hen, de laatste weken hadden ze er genoeg gehoord. Esther zorgde ervoor dat rustige paarden bij schrikachtige soortgenoten stonden. Zo zouden ze elkaar minder snel gek waren als het te heftig werd buiten. De hele bange paarden werden ondersteund met de supplementen uit het vuurwerkstappenplan van NML health.

Oudejaarsnacht 2019

Esther vertelt: ”Het was een enorm kabaal rond oudejaarsavond, zoveel vuurwerk hebben we nog nooit gehoord en gezien. De dagen daar voorafgaand begon het al rond 10 uur ‘s morgens en dit ging de hele dag en avond door. Na 17.00 uur was het rijden op paarden niet meer mogelijk omdat er volop flitsen te zien waren, dit is echt het engst voor de paarden om te zien.”

“Op oudejaarsdag was Driemond bedekt met een dikke laag rook. Vanwege de mist bleef alles hangen en rook het behoorlijk naar kruit. We hebben alle paarden s’ morgensvroeg en overdag flink kunnen laten bewegen. Dit ging prima, ze waren al wel een beetje gewend aan de doffe knallen.”

“Alle ramen hadden we afgeplakt met zwart plastic. Hierdoor konden we de lichtflitsen buiten houden. Het was de eerste keer dat we dit deden, en we kunnen zeggen dat dit zeer goed helpt. 
De muziek stond de hele dag en avond aan: we hadden diverse boxen op elkaar aangesloten waardoor alle paarden muziek hoorden en de knallen naar de achtergrond verdwenen. Er waren zeven meiden aanwezig die de avond in Driemond door kwamen brengen. Met elkaar hebben we de paarden gerustgesteld, gevoerd en in de gaten gehouden.”

“Ik was heel blij dat we met zoveel mensen waren, dat is toch prettig als er zoveel paarden zijn die wat extra aandacht nodig hebben. Daarnaast is het natuurlijk ook een stuk gezelliger. Terugkijkend kunnen we stellen dat het ook dit jaar weer goed is gegaan. Met veel aandacht en moeite is het gelukt. Het was een pittige, maar zeker goede jaarwisseling.”

Meer lezen over de voorbereiding? Lees het hier