Pony Rosa na jaren van haar deken bevrijd

https://www.facebook.com/DLpaardencoachingnl/

Wat een prachtig ervaringsverhaal van Diane Klaverdijk- Muilenburg van DL-paardencoaching, alumni van Equine.com, over haar pony Rosa. Toen deze lieve Welsh bij haar kwam, was ze er slecht aan toe. Elke twee weken werden haar manen afgeschoren en zat ze letterlijk niet goed in haar vel. Ze had last van alles. Door de goede aanpak van Diane met een periodieke detox en preventief PUUR Culico en PUUR Apis / Allergie, staat Rosa nu 24/7 buiten in de kudde. Met manen! En zelfs zonder eczeemdeken!

door Diane Klaverdijk

Ik kocht mijn Welshpony Rosa als 7- jarige. Ze had twee jaar lessen gelopen op het bedrijf waar ik toen werkte. Vanaf de eerste minuut had ik iets bijzonders met haar. Mijn favoriete dier.

In de twee jaar op de manege heb ik haar achteruit zien gaan, zowel mentaal als fysiek. Op een dag bleek er een afspraak met een handelaar te zijn gemaakt om haar op te halen. Ik was geschokt en nam in enkele dagen het besluit om haar te kopen. Ze was er slecht aan toe. 

Zoektocht naar oorzaak van Rosa’s klachten

Wat had Rosa toch? Waardoor werd ze toch zo ongelukkig. Op de manege hadden ze elke twee weken haar manen afgeschoren om haar klachten rond de staart en manen te verlichten. Ook had ik het vermoeden dat ze wellicht dampig was en dat haar luchtwegen onherstelbaar beschadigd waren. Achteraf gezien was dat dus helemaal niet het geval. Ze bleek verkeerd te ademen door de stress. Ze werd gek van haar klachten. Toen die voorbij waren was er niets meer met haar ademhaling aan de hand te zijn. Wat een letterlijke opluchting!

Met de nodige middeltjes lukte het me om de manen van Rosa weer te laten groeien. Maar hiermee ging de oorzaak niet weg. In mijn zoektocht naar dé oplossing, ben ik begonnen met een periodieke drainagekuur. En van het vroege voorjaar tot het late najaar gaf ik haar de druppels PUUR Culico en PUUR Apis / Allergie en werkte ik aan haar weerstand. 

Geduld loont

Omdat ik begrepen had dat de detox en de druppels niet meteen helpen, herhaalde ik deze aanpak elk jaar. Het eerste jaar liep ze nog een groot deel van het seizoen met eczeemdeken, maar in het tweede jaar hoefde ik daar pas in augustus mee te beginnen. Het derde jaar bleef dit nog slechts beperkt tot enkele momenten. Dat was alleen als om redenen haar weerstand minder was.

We zijn nu vele jaren verder. En Rosa loopt het hele jaar 24/7 buiten in de kudde en heeft nooit meer een eczeemdeken op. Voor de zekerheid start ik elk seizoen nog met PUUR Culico, maar ze heeft nooit meer ergens last van. Bovendien heeft ze een geweldige 'kop met haar'. Het belangrijkste is, ze heeft geen last meer. Wat was dat vreselijk om aan te moeten zien.

Ik ben nog steeds blij met Rosa en de keuze van de middelen. Ze wordt dit jaar alweer 18 en is voor mij de geweldigste pony ever! 


Rosa met kaalgeschoren manen