Pup Hugo perfect gebouwd voor Bikejoren, wat een goed nieuws!

Leestijd 4 minuten

Yes! De röntgenfoto’s laten zien dat 1-jarige Hugo beschikt over uitstekende ellebogen, heupen en rug. De medische keuring wijst uit dat de hond gezond en sterk is. Met dit goede nieuws kan Pauline Zwaan van Team PUUR met Hugo de volgende fase in met Bikejoren, een discipline binnen hondensport Canicross. De kruising Duitse staande hond en Husky zit fysiek goed in elkaar voor deze intensieve sport. 

Je vraagt nogal wat van een hond als je samen met hem Canicross beoefent. Over onverharde paden trekt de aangelijnde hond als het ware de sporter vooruit met als doel dat het koppel zo snel mogelijk het parcours aflegt. Het is echt een samenspel tussen de renner en de hond. De andere disciplines binnen Canicross zijn Bikejoring en Steppen, waarbij de hond de sporter op de fiets of step vooruit trekt. Dit vraagt een nog grotere belasting en daar moet de hond fysiek toe in staat zijn. Om die reden is er voor deze sporthonden een verklaring ‘ontheffing trekhondenbesluit’ nodig: als de pup 1 jaar is wordt hij medisch gekeurd. 

Pauline: “Dat is altijd een spannend moment. Met Hugo ben ik als pup heel rustig begonnen met de training. Hij is een lange lummel met behoorlijk forse groeischijven. Dan is het extra belangrijk dat je de belasting aanpast aan de groei van het skelet in verhouding tot spierkracht en coördinatie. Zelf laat ik bij mijn honden op deze leeftijd ook altijd een röntgenonderzoek doen. Wat ben ik blij met de uitslag! Hugo zit fysiek goed in elkaar en beschikt over een uitstekende rug, ellebogen en heupen. De conclusie is dat ik met een gezonde hond aan het trainen ben. Niets staat hem in de weg om zich verder te ontwikkelen in Canicross, Bikejoren en Steppen. Beter nieuws konden we niet krijgen!”

Dus nu heeft Hugo groen licht?

“Nou, we gaan zeker nu niet ineens vol aan de bak, maar wel kunnen we rustig verder gaan met de opbouw. Een hond is zeker tot anderhalf jaar nog in de groei en mag zolang dat het geval is, niet volledig belast worden. Vanaf nu mag hij wel korte hardloopwedstrijdjes doen om ervaring op te doen met Canicross. Zo kan hij wennen aan alle dingen die bij een wedstrijddag horen: de drukte van de mensen en honden bij een start, de opwinding… kortom de wedstrijdstress. Bij Canicross is het ook belangrijk dat een hond leert hoe hij een ander koppel inhaalt of hoe hij ingehaald wordt, daar moeten ze mee leren omgaan. Jammer dat door de coronacrisis de wedstrijden niet doorgaan en moeten we Hugo dit op een andere manier aanleren.”

Hoe ziet een training van een pup in normale tijden eruit?

“In het eerste jaar is vooral de socialisatie van de pup het belangrijkst. We nemen de hond al heel jong mee naar de wedstrijden, zodat hij went aan de sfeer en energie die er heerst. Ook leren we ze al heel jong de commando’s die bij de sport gehanteerd worden. Dus links, rechts, door en stop. Daar oefenen we spelenderwijs mee bij het uitlaten, door steeds aan te geven wat we aan het doen zijn. Ook laten we de pup wennen aan het wedstrijdtuig. Vanaf 10 maanden zou ik Hugo de Funcross hebben laten lopen, dat is een hardloopwedstrijdje van maximaal 1 kilometer. Dat doe ik niet zelf, ik fiets en step alleen, maar dat zou een vriend van ons doen. Helaas gooit voor Hugo corona roet in het eten."

“Vanaf de leeftijd van 12 maanden mogen de hardloopwedstrijden langzaam worden uitgebouwd met lange (5km) en korte afstanden (3 km). Intussen kun je wel rustig beginnen met de training voor Bikejoren en Steppen, maar wedstrijden zijn dan nog te zwaar. Daar begin je pas mee als de hond 18 maanden is.”

Hoe doe jij het nu met Hugo?

“We proberen elke dag een trainingsrondje te maken. Meestal laat ik Hugo los mee rennen naast de fiets. Vaak rond een meertje zodat hij ook nog lekker kan zwemmen en op deze manier spiermassa opbouwt. Daarnaast trainen we één keer per week in het harnas voor de fiets of step. We zijn begonnen met rennen van 100 meter voor de fiets en alleen recht toe, recht aan, op een makkelijk en onverhard parcours. Zo worden de poten en voetzolen niet te zwaar belast. Na de training let ik goed op de nareactie. Zie ik stijfheid of merk ik dat Hugo spierpijn heeft, dan is dat zijn grens of we gaan een stapje terug. Gaat het goed, dan kun je weer een stapje verder. Vanzelfsprekend gaat elke training gepaard met een warming up en een cooling down.”

Met welke supplementen ondersteun je Hugo in zijn ontwikkeling?

“Nu hij elke dag traint geef ik hem dagelijks PUUR Muscle mass. Daarvoor kreeg hij dit supplement dat de ontwikkeling van spieren ondersteunt zo’n drie keer per week. Na de training geef ik hem altijd een shake met PUUR Myo en PUUR Magnesium. Dat doe ik gewoon door het water in een bidonnetje van 250 ml met een klein beetje brokkenpoeder erbij voor de smaak. Heerlijk vindt hij dat en zo ondersteun ik het herstel na een training.”

Wat zijn de plannen met Canicross en Bikejoring dit seizoen?

“In Team PUUR heb ik samen met mijn partner Willem Aalderink drie volledig inzetbare honden en pup Hugo in opleiding. Er is nog veel onzekerheid wat er aan wedstrijden mogelijk is in de huidige periode. Helaas zijn de kampioenschappen in september geschrapt en staat de eerste wedstrijd nu voor oktober op de kalender. We wachten het af. Zolang Hugo nog geen 18 maanden is vraag ik een vriend om met hem, zodra het kan, wat loopwedstrijdjes te doen. Gelukkig kan ik met Hugo wel lekker trainen met de fiets, maar mist hij door de omstandigheden vanwege corona het opdoen van ervaring in groepen. Hij zal hierin wel wat achterstand gaan oplopen, maar ik verwacht geen problemen. Hugo is een heerlijke, stabiele en gefocuste hond. We boffen enorm met hem.”