PUUR Beer oververhit

PUUR Beer afkoelen in het water

Denk ik een heerlijk einde middagwandelingetje tussen de Ankeveense- en Spiegelplas te maken met mijn drie honden, gaat Beer ineens liggen en komt niet meer overeind. Ik schrik want ik ben juist erg alert met deze warmte en ben expres op dit tijdstip gaan wandelen, in een schaduwrijk gebied met veel water. Wat kan er nou aan de hand zijn denk ik. Hij staat op en een paar meter verder gaat hij weer liggen. Uiteraard had hij net lekker heen en weer gerend met zijn moeder en tante, beide Ridgebacks, die overigens beter tegen de warmte kunnen dan hij, het rennen was maar even en niet zo explosief. Maar Beer is een kruising Ridgeback/Tjechische herder en heeft het snel warm. 

Zou hij tegen oververhitting aanzitten? Hij was gelukkig nog goed aanspreekbaar maar hijgde flink en was duidelijk verslapt in zijn spieren. Andere symptomen van oververhitting: kwijlen, braken en verkleuring in tong en tandvlees waren gelukkig niet aan de orde. 

Ik breng hem naar de waterkant en maak hem voorzichtig en beetje bij beetje nat in de plas. Hij koelt af, drinkt, en ik zie hem weer opfleuren en Beer geeft zelf aan weer verder te kunnen. We lopen op een langzaam tempo met Beer aan de voet terug naar de auto waar we, voordat we instappen, eerst nog even in de schaduw hebben gezeten. 

Voortaan ga ik ’s morgens heel vroeg wandelen en in deze enorme hitte laat ik de lange wandeling ’s middags met alle drie de honden even achterwege! Ze gaan toch lopen rennen en spelen met z'n drieën. 

Zo zie je maar... Ben ik nog zo scherp op dit soort dingen en overkomt het ons toch! Let ten alle tijden goed op! 

Lees meer over 'Oververhitting bij de hond' over de symptomen en wat je moet doen.