PUUR Utero op stal tijdens lammertijd

Leestijd 2 minuten

Natuurgeneeskunde Dietske Dijkman legt uit waarom zij PUUR Utero op stal heeft tijdens lammertijd. 

Gelukkig gaan de meeste bevallingen van schapen en geiten soepel en vanzelf. Toch is het elke keer weer spannend. Het liefst wil ik zoveel mogelijk bevallingen zelf begeleiden om te voorkomen dat het mis gaat en natuurlijk ook omdat het heel erg leuk is om mee te maken. Daarom zorg ik dat mijn agenda tussen eind maart en half april zo leeg mogelijk is.

Ondersteunen van de baarmoeder.

Bij bevallingen die ingrijpen vereisen, zoals vaak bij drielingen het geval is, ondersteun ik het schaap direct na de bevalling met de PUUR Utero. Bij een drieling komt het geregeld voor dat er 2 lammetjes in het geboorte kanaal liggen. Dan moet je dus op zoek naar het lijfje dat bij de pootjes hoort die het dichtst voor de uitgang liggen. Een ander pootje, of hoofdje wat al naar voren komt moet dan worden teruggeduwd. Je handen goed ontsmetten en glijmiddel gebruiken is uiteraard standaard, maar ik heb inmiddels gemerkt dat schapen vele malen sneller herstellen zodra ik na de bevalling direct start met de PUUR Utero. Ik doseer direct hoog, omdat ik dan snel resultaat merk. 4 x daags 20 druppels gaat met een spuitje direct in de mond, voor ongeveer 3 dagen.

Voorspoedige bevalling en gezonde baarmoeder.

De PUUR Utero zorgt ervoor dat de baarmoeder sneller rustig samentrekt. Dit verspoedigd het afkomen van de nageboorte, maar voorkomt ook de kans op narigheden van de baarmoeder achteraf. Schapen met een drieling hebben vaak een enorm vol uier, de kans op ongezonde uiers is dan ook aanwezig. Omdat dit middel weerstandverhogend werkt op het gehele lichaam, vind ik ook dit een groot bijkomend voordeel, de kans op uierongemakken is minder.

Eigenlijk zet ik dit middel dus standaard in na een bevalling en zeker bij drie lammetjes. Preventief behandelen, problemen voor zijn vind ik zeer belangrijk om het jonge spul te beschermen tegen de schadelijke invloed van antibioticagebruik bij de moeders. En gelukkig is dat in de meeste gevallen bij ons niet nodig, dus ik adviseer iedere diereigenaar met een drachtig dier PUUR Utero in huis te halen. Dit middel is namelijk ook erg goed in te zetten bij katten, honden en paarden.