Spieren maken de hond!

Blog van Sandra de Jong

Dit is Sjors, een Engelse cocker spaniël van 5 jaar. Een vrolijke snuiter, die graag keihard voor je werkt. Helaas kwam ik er op zijn 2de jaar achter dat er wat mis was met zijn rug. Na de nodige onderzoeken foto s en een MRI kwamen ze er achter dat de laatste wervels niet helemaal goed staan en die zorgen voor lichte beknelling van de zenuwen. Ook waren er verschillende tussenwervelschijven van mindere kwaliteit. De artsen noemden het ‘een rug van een oude hond’. Help! De enige optie was volgens hen om Sjors te opereren en met een verwijdering van het dakje van de wervel te zorgen voor meer ruimte in de wervels. Zo niet dan zou Sjors niks meer kunnen. 

Ondersteunen met natuurlijke producten

Gelukkig adviseerde mijn eigen dierenarts om het eerst eens aan te kijken. Zo’n zware operatie is natuurlijk ook niet zonder risico en Sjors gebruikte zijn achterpootjes nog goed en had geen uitval. We hebben hem toen een supplement met glucosamine gegeven en daar later de activerende druppel met Echte guldenroede (Solidago virgaurea), Duivelsklauw (Harpagophytum procumbens), Kattensnor (Orthosiphon stamineus) en Curcuma longa bij gedaan. Dat gaf hem net dat extra steuntje in de rug en Sjors kon weer gaan genieten. Hij deed niet meer onder voor andere hondjes en liep met gemak 10 km. Helaas besloot Sjors afgelopen zomer dat hij kon vliegen en belandde hij op een gladde vloer in spreidstand. Dat had hij nu net niet moeten doen ...gevolg: zwaar bandletsel en een lange herstelperiode voor de boeg. 

Hangende staart

Helaas krijg ik hem sinds die val niet meer goed: elke keer als ik dacht dat het beter ging, kreeg hij weer een terugval. Behandeling door een fysiotherapeut hielp hem wel op weg, maar nog bleef de afstand beperkt tot korte stukjes wandelen. En dan hing zijn staart weer. Moet ik dan toch voor die operatie gaan? De fysio adviseert om het niet te doen en ook mijn eigen dierenarts heeft veel twijfels bij die operatie. Maar wat dan? Ik zie mijn Sjorsie wel graag genieten en moeiteloos bewegen?!

Spieren versterken

Toen kreeg ik het advies om Sjors op een spieropbouwend supplement van Wierookboom (Boswellia serrata), Damiana (Turnera diffusa), Echte guldenroede (Solidago virgaurea), Schietwilg (Salix alba), Zwarte bes (Ribes nigrum), MSM (Methylsulfonylmethaan), Glucosamine sulfaat, Chondroïtinesulfaat, Magnesium citraat, Kaliumchloride en Fosfor (calciumfosfaat) en een kwalitatieve Omega-3 visolie te zetten. Na wat lezen en verdiepen leek dat me een goed idee: Sjors heeft immers zijn spieren nodig om zijn rug te ontzien, maar ik kon hem nu niet opbouwen en sterker maken, omdat zijn lijf dat niet aan kon. Dus ben ik vier weken geleden begonnen met deze twee producten en ik ga nu echt verschil zien: zijn kont wordt weer mooi rond door de spieropbouw en kan hij weer langer lopen. Ook zijn staartje maakt weer overuren met kwispelen. Tijdens het wandelen begint de staart pas te hangen na 30 minuten, dat is toch al snel 20 minuten winst. Ik heb goede hoop dat dat steeds beter zal worden nu. Hij rent zwemt en speelt weer en is weer een blije hond. En ik? Ik kan wel juichen!