Sterilisatie? Liever niet... zo blijf je hormonen de baas

Katja Slippens is hondentrainster en samen met haar team Mechelse herders loopt ze menig Agility kampioenschap.

Katja Slippens is hondentrainster en samen met haar team Mechelse herders loopt ze menig Agility kampioenschap. Toen NMLhealth vroeg om haar mening over hormonen en sterilisatie (castratie) bij haar honden, was ze duidelijk: “Ik heb allemaal meiden, gewoon omdat een teef mijn voorkeur heeft. Ik wil niet bezig zijn met mannelijke hormonen en machogedrag. Ook het snel afgeleid zijn bij leuke teven in de buurt en overal tegen aan plassen en markeren is iets waar ik geen zin in heb."

Ik heb dus meiden. En dan komt er altijd een moment: laat ik mijn teven steriliseren of niet? Mijn motto is, if it aint broke, dont fix it.

Voor de zekerheid ...nee

Dus, als er geen medische reden is tot een ingrijpende operatie, dan laat ik niet in mijn hond snijden. De algemene stelling dat je een teef zo jong mogelijk moet steriliseren, is ondertussen door de kenners achterhaald, maar veel dierenartsen pushen deze ingreep nog steeds. Ze geven aan dat de hond dan geen baarmoederkanker of andere teef troubles kunnen krijgen. Natuurlijk niet, als ik mijn been amputeer kan ik nooit pijn in mijn voet krijgen, betekent dit dat we dan alles maar moeten weghalen wat problemen kan gaan geven? Misschien, ooit, in de toekomst? Doen we dit onze kind ook aan als het een meisje is? Nee, natuurlijk niet, dat is barbaars. 

En dat vind ik van preventieve sterilisatie ook. Sterilisatie geeft kans op onvrijwillig urineverlies en problemen in botten en gewrichten (groeischijven) en mentale ontwikkeling bij te jonge honden om er maar een paar te noemen. Dit gezegd hebbende: ik heb Alice wel laten steriliseren. In overleg met de gedragsdeskundige op een leeftijd van 3 jaar. Haar hormonen zorgden ervoor dat ze drie keer per jaar helemaal onzeker werd en dit was samen met haar angstagressie destijds geen fijne combinatie. 

We hebben een dagboek bijgehouden van haar cyclus en gedrag en na voldoende evaluatie is de beslissing gevallen om haar op haar rustigste gedragsmoment te steriliseren. Alice knapte na haar regulier uitgevoerde operatie qua gedrag een stuk op. Maar zoals bij veel gesteriliseerde teven werd haar vacht veel dikker en heeft ze sindsdien de neiging om snel te zwaar te worden. Ondanks dat ze veel sport. 

Soms moet je wel

Franny, de moeder van Alice is bijna 15 geworden en was niet gesteriliseerd. Een supergezonde en sterke hond die niet ziek is geworden of te dik en sportte tot haar 13e. Ziva, mijn andere hond, had ik ook graag intact willen houden. Maar helaas gaf haar loopsheid zoveel problemen, ondanks dat ik haar ondersteunende druppels gaf, dat we na haar tweede loopsheid wel moesten kiezen voor sterilisatie. De arme hond was tijdens de loopsheid mentaal compleet de weg kwijt: ze ging gaten graven, met knuffels en schoenen en met nog veel meer dingen slepen. En ze gaf melk alsof er een compleet nestje pups op haar zat te wachten en kon zich zeker 3 maanden lang niet focussen op de sport. Het was echt een heel zielig hondje. We hadden geen keus…

Ziva is laparoscopisch gesteriliseerd. Ik dacht dat dat beter zou zijn, maar het gas dat ze gebruiken om ruimte te creëren in de buikholte, heeft haar zeker 3 maanden na de ingreep nog pijn in de schouders gegeven. Haar buik was helemaal opgeblazen. Nadien is ze nog eenmaal schijnzwanger geweest, maar al minder heftig. 

Ondersteunen met druppels

Dayzee en BATty zijn mijn intacte teven. Zij krijgen ter ondersteuning van de loopsheid druppels met extracten van Echte salie (Salvia officinalis), Haver (Avena sativa) en een verdund extract van Duivelsdrek (Asa foetida). Deze geef ik meteen als de loopsheid begint. Beide honden komen met deze ondersteuning goed de loopse periode door en stop ik met de druppels als het voorbij is.

Ik heb geen plannen om met Dayzee nestjes te maken. Ze is nu al 4 jaar en nog steeds hyperactief. Ze is geen gemakkelijke hond om in huis te hebben en ik vind niet dat ik daar nog 10 van op de wereld moet zetten. Met BATty laat ik alle opties open: zij is makkelijk, lief en sociaal naar alles en iedereen. 

Dankzij de ondersteuning met de fytotherapeutische druppels hebben deze meiden geen last van hun hormonen en houd ik alles mooi onder controle: If it aint broke, dont fix it. 

Lees ook in de kennisbank over castratie en sterilisatie van de hond, het opiniestuk 'Castratie en sterilisatie van de hond: een duivelsdilemma' en de blog 'Onzekerheid na castratie? Massage helpt'.