Dierenarts Steven Schukking: 'Bij deze typerende reactie zet ik PUUR Cteno in'

Leestijd 3 minuten
Dierenarts Steven Schukking: 'Bij deze typerende reactie zet ik PUUR Cteno in'

En ineens springt je hond op. Hij vliegt met zijn snuit naar het gebied rond de staartbasis en begint driftig met kleine beetjes te bijten. “Typisch een reactie waarop ik PUUR Cteno inzet”, zegt dierenarts Steven Schukking van Dierenkliniek Kortenoord in Wageningen. “Mensen denken vaak dat het vlooien zijn, maar in 95% is het de huisstof- of meelmijt. Dieren kunnen er gek van worden.”

Nu de zomer op haar hoogtepunt is, stapelen de uitslagen van bloedonderzoeken van honden en katten zich op het bureau van dierenarts Steven Schukking op. “Een bloedonderzoek is de enige manier om vast te stellen wat het probleem is. Heb je te maken met alleen een vlooien- of mijtenbesmetting, of is er meer aan de hand? In het bloed kun je zien of het immuunsysteem normaal of afwijkend reageert op de prikkel. Dat bepaalt je advies en behandeling.”

Bescherming

Met de huidige bestrijdings- en werende middelen komt een vlooienplaag bij huisdieren niet meer zo vaak voor, is de ervaring van de Wageningse dierenarts. “Als een hond of kat belaagd wordt moet je hem er echt tegen beschermen. Bij een besmetting is er geen sprake van specifieke broedplaatsen, maar ondervindt het dier hinder over het hele lichaam.”

“Krabt en bijt de hond of kat vooral aan de staartaanzet, langs de hele ruglijn en in het kruis dan is  het vaak een overmatige reactie van het immuunsysteem op een enkele beet. Maar omdat je dus bijna geen grote besmetting meer ziet, is het tegenwoordig vooral de mijt die het immuunsysteem overmatig triggert. Mijten kunnen in grote getale aanwezig zijn, zonder dat je ze ziet met het blote oog. Mijn advies is dan om de Cteno druppels in te zetten, om de reactie te normaliseren. In combinatie met een Omega-3 olie als Doils Skin, vanwege het hoge gehalte EPA- en DHA vetzuren, voor de ondersteuning van het huidherstel.”

 

“Vaak zie je bij deze dieren ook dat ze niet blij worden als er veel pollen in de lucht zijn. Dan adviseer ik naast PUUR Cteno ook PUUR Pollen. En het volgende jaar al op tijd beginnen met desensibiliseren.”

Heeft een drainage zin?

Steven: “Als het immuunsysteem niet adequaat reageert op een prikkel, zal een drainage dat niet oplossen. Wel is het goed om periodiek een drainage- of detox kuur te doen om de reinigende organen lever en nieren te ontdoen van de opgehoopte afvalstoffen. Zeker bij chemisch bestrijding, medicijnen en gewoon al door de luchtverontreiniging, worden deze organen zwaar belast en komt  de werking van het immuunsysteem onder druk te staan. Met een detox schoon je de organen weer op en kunnen ze beter hun werk doen.”

Wie is dierenarts Steven Schukking? 

NML health werkt intensief samen met reguliere, holistische en homeopathisch werkende dierenartsen. Dat doen we bij de ontwikkeling van producten, maar ook in het delen van kennis en meningen in blogs en opiniestukken. Homeopathisch werkend dierenarts Steven Schukking is een van die zeer gewaardeerde professionals. In dit artikel 'Geen kwestie van geloven, maar zien dat het werkt' kun je verder met hemkennismaken.