Tetanusvaccinatie op maat met de TetaCheck

Tetanus vaccinatie op maat Tetacheck titerbepaling

Na de VacciCheck voor honden en katten brengt NML health sinds kort ook de TetaCheck op de Nederlandse markt. Met de TetaCheck kan via titerbepaling worden vastgesteld of een paard effectief beschermd is tegen tetanus. 

Tetanus is een levensbedreigende ziekte. Het wordt veroorzaakt door de tetanusbacterie (Clostridium tetani) die veelal door (straat)vuil via een wond het lichaam binnendringt. Vanwege de ernstige gevolgen worden mensen er via de DTKP-vaccinatie tegen ingeënt. Daarmee zouden ze voor tien tot twintig jaar tegen de bacterie zijn beschermd. Paarden gek genoeg worden er jaarlijks voor gevaccineerd. Maar waarom eigenlijk? 

Paarden blijken gevoeliger voor de tetanusbacterie dan mensen en lopen een groter risico op het krijgen van tetanus. Bij paarden leidt de besmetting tot ernstige spierkrampen en stopt uiteindelijk de ademhaling met de dood tot gevolg. Heftig dus! Maar belast je het immuunsysteem van je paard niet onnodig als er nog voldoende antistoffen in het lichaam aanwezig zijn? Meten is weten. Met de TetaCheck doe je dat en ent je alleen als het echt nodig is.

Paardendierenarts Roos Stoop schreef voor de Nederlandse Vereniging voor Vrijetijdsruiters een informatief artikel over tetanus en het bepalen van de beschermingsgraad met de TetaCheck. Met deze kennis vaccineer je alleen wanneer het nodig is en wordt het paard niet onnodig belast. Lees het artikel:

‘Jaarlijks vaccineren tegen tetanus? TetaCheck maakt maatwerk mogelijk’

gepubliceerd in de VrijRuiter in april 2017.