Tyra weer helemaal opgeknapt

Als je onze IJslander Tyra nu rustig ziet genieten in de wei, is het haast niet voor te stellen hoe slecht ze er, nog maar twee maanden geleden, aan toe was. Drie kolieken op een rij en sterke vermagering speelde haar zoveel parten dat we bij NML health het ergste voor haar vreesden. Twee flink ontstoken kiezen bleken de boosdoeners. Na extractie knapte Tyra weer stapje voor stapje op. Heel langzaam. Ondersteuning met natuurlijke supplementen in combinatie met Bowentherapie door Eva Goudswaard van Fit Paard, zette de vaart in haar herstel. 

In drie keer

Eva constateerde bij het onderzoek een scheve bekkenstand en verkleefd bindweefsel bij Tyra. De speekselklieren waren iets opgezet en het maaggebied gevoelig. In de nekspier zat aan de linkerzijde een verdikking. De behandeling vond Tyra heerlijk om te ondergaan, alsof ze wist dat de zachte manuele technieken haar gingen helpen om zich lekkerder te voelen. Na de behandeling stond het bekken vrijwel recht en was haar korte gang duidelijker verruimd. Een week later volgde de tweede behandeling. Eva: “Het was zo mooi om te zien hoe Tyra’s blik al veel zachter was geworden. Na deze behandeling was het meest opvallend dat Tyra haar achterhand weer gebruikt tijdens bewegen. In haar ziekte periode was ze een gang gaan ontwikkelen waarbij ze dit gebied volledig uitschakelde.”

Eind goed al goed zou je haast willen zeggen. Natuurlijk blijft Tyra een paard op leeftijd maar haar vacht is weer glanzend en gezond, en in plaats van te mager is ze nu een mooie slanke dame die zichtbaar goed in haar vel zit. Haar ribben zijn nog wel voelbaar, maar niet meer te zien.

Kennis

Uit interesse en uit liefde voor haar vak is Eva met een groepje therapeuten tweemaal per jaar aan de snijtafel van het paardenslachthuis te vinden. Hier onderzoekt ze het paardenlichaam en ziet en voelt ze de structuren en faciale verbindingen die ze anders in de levende praktijk onder haar handen krijgt. Eva: “Het is mooi om te ervaren dat je in de snijzaal bevestigd wordt in wat je voelt en andersom. Ik blijf het paardenlichaam fascinerend vinden. De samenhang van de fasciae en de invloed van een ziekte of aandoening op het bindweefsel. Zo goed is het om te realiseren dat deze samenhang er is. En zo mooi om via normalisering van het bindweefsel een positieve invloed te bewerkstelligen op het herstel. Elk paard is anders: ik raak nooit uitgeleerd.”

Bowentherapie

Bowen Therapie is ontwikkeld door Thomas Bowen en vindt haar oorsprong in Australië. In 1993 bereikte de techniek Europa en wordt het ook in Nederland door steeds meer dierenartsen onderschreven. De zachte manuele behandeling van het bindweefsel zorgt voor een betere de doorbloeding van het weefsel en een effectieve afvoer van afvalstoffen door het lymfestelsel.

Lees ook de blog Steuntje in de rug met Bowentherapie,Tyra vindt het heerlijk