Uit de praktijk van Evelien... rustgevende planten; any moment any time

Leestijd 3 minuten

In deze tijd van het jaar, met Oud & Nieuw in het vooruitzicht, schrijf ik vaak een stuk over de mogelijkheden van rustgevende planten, zoals Haver, Hop en Passiebloem, bij honden (en katten) met vuurwerkangst. Maar het zou jammer zijn om te denken dat deze planten alleen nuttig zijn bij vuurwerkangst. De planten kunnen namelijk veel breder worden ingezet bij angsten van honden, met name voor harde geluiden en stressvolle situaties.

Generaliseren van angst

Wat je vaak ziet bij honden met vuurwerkangst is dat ze de angst voor vuurwerk gaan generaliseren. Dat wil zeggen dat ze bang gaan worden voor meer dingen die op vuurwerk lijken. Het meest logisch is dat ze ook bang gaan worden voor onweer, maar dit kan ook gaan gelden voor heimachines en boomgaard knallen om vogels te verjagen, harde wind, regen en donker. Veel eigenaren merken na Oud & Nieuw dat hun hond in het donker nog steeds niet naar buiten wil of dat doet met heel veel tegen zin. Het vervelende van honden die ook voor andere soort geluiden bang worden, is dat deze geluiden, die op vuurwerk lijken, op veel meer momenten voorkomen gedurende het jaar. En de hond dus veel vaker bang is.

Ga er mee aan de slag

Vanwege het generaliseren van angsten bij honden, is het daarom belangrijk om iets aan angsten bij honden te doen en niet te denken dat het wel over zal gaan. Het is goed om te weten dat je dan ook de producten met  extracten van Haver, Hop en Passiebloem kunt inzetten om je hond rustig te krijgen. PUUR Nervo is hier speciaal voor ontwikkeld. Een samenwerking met een erkende hondengedragstherapeut kan hierbij heel zinvol zijn wat betreft het trainingsgedeelte. De combinatie met de producten maakt beter trainbaar.  

Zomers onweer

Ik adviseer regelmatig aan mensen die zomers op vakantie gaan naar de bergen en een hond hebben die bang is voor onweer, om PUUR Nervo mee te nemen voor het geval het gaat onweren. Dat is in de bergen nog heftiger dan bij ons. Maar ook in Nederland kan het fijn zijn om je hond te kunnen ondersteunen bij onweer, als hij daar bang voor is. Vaak wordt er voorspeld wanneer er mogelijk onweer kan komen. Als je hond heel bang is kun je dan al beginnen met geven van de druppeltjes totdat de onweer weer voorbij is. Je geeft het dan echt op effect. Het voordeel is dat honden dan sneller herstellen en niet heel lang bang blijven na het onweer.

Angst bij autorijden

Een andere toepassing van de rustgevende planten is bij honden die heel bang zijn tijdens het autorijden. Het gaat hier dan echt om honden die niet wagenziek zijn, maar puur angstig of onrustig. Honden willen soms nog wel de auto in, maar zijn vervolgens de hele autorit aan het hijgen en willen niet gaan zitten of liggen. Pure onrust! Vooral bij lange autoritten kan dit heel belastend zijn voor de hond en voor de diereigenaar. Het is de moeite waard om te kijken of een hond baat heeft bij de druppels. Je kunt dan beginnen met het geven van de druppels op de dag voor de autorit tot de dag erna.

Bewustwording

Wees je er van bewust dat alle dieren bang kunnen zijn of worden. Ook als ze al een keer een jaarwisseling mee hebben gemaakt en toen nauwelijks gereageerd hebben, hoeft dat niet te zeggen dat ze er de volgende keer niet bang voor zijn. Zorg bij pups die voor de eerste keer in aanraking komen voor een goede ervaring. Maak het veilig voor ze en laat ze in een gecontroleerde omgeving al eens wennen aan harde geluiden, bv. met een vuurwerkcd, en beloon positief gedrag. 

Kennismaken met Evelien van der Waa?

Lees de blog ‘Uitgedokterd? Niet bij dierenarts Evelien van der Waa'

Meer lezen over angst en stress bij honden en katten?