VacciCheck testresultaat S2: wat betekent het?

Leestijd 3 minuten

Door dierenarts Paulien Visser, Team VacciCheck

Het motto van de VacciCheck is ‘Meten is weten!’ In plaats van ‘blind’ te vaccineren volgens het schema van de farmaceut, wordt er met VacciCheck eerst gekeken of vaccinatie wel nodig is. Bij een goed beschermd dier voegt vaccinatie namelijk niets toe. Beschermd is beschermd, deze bescherming kan je niet nog verder verhogen of verbeteren. Andersom, vaccinaties slaan om verschillende redenen niet altijd aan. Gevaccineerd betekent dus niet automatisch beschermd, om dit zeker te weten kan je een titerbepaling doen. Een controletiter doe je 4 weken na de vaccinatie. 

VacciCheck geeft een testresultaat per ziekte op een schaal van S0 t/m S6. Bij een volwassen hond of kat geldt:

S3 t/m S6: positief ⇒ er zijn voldoende antilichamen aanwezig, het dier is goed beschermd

S2: zwak positief ⇒ er zijn voldoende antilichamen aanwezig, het dier is goed beschermd

S0 en S1: negatief ⇒ onvoldoende antilichamen zijn aanwezig, het advies is om te vaccineren

Wat te doen bij S2?

S2 is een iets lagere, maar nog wel beschermende titer. Bij dieren met een S2 wil je weten of de hoeveelheid antilichamen stabiel is of dat de hoeveelheid aan het dalen is en vaccinatie wellicht volgend jaar wel nodig is. Daarom worden dieren met waarde S2 niet voor 3 jaar afgetekend, maar worden zij meestal het jaar erop weer getiterd. Is de waarde stabiel gebleven, dan mag worden afgetekend voor 3 jaar. Is de waarde gedaald, dan is het tijd geworden om het dier weer te vaccineren.

S3, S4, S5 en S6?

Al deze waarden betekenen dat er voldoende antilichamen in het bloed aanwezig zijn. Een S3 is niet beter beschermd dan een S6. Beschermd is beschermd. Met deze waarden kunnen dieren met een gerust hart voor drie jaar worden afgetekend. 
 

Bij katten en niesziekte ligt de bescherming van de kat wat anders. Lees ook de hele blog op de website vaccicheck.nl