Verdriet bij zoekactie, een wake up call: wees alert op stress

Ontdaan kwam vorige week onze collega aan bij NML health. Wat zij had meegemaakt was nog in haar ogen te lezen. Ontzetting, verdriet. Als vrijwilliger bij een organisatie die vermiste honden zoekt, zag zij bij een reddingsactie voor haar ogen hoe het mis kan gaan. Onnodig…wanneer worden mensen nu wijzer? 

Het droevige incident maakt maar weer eens duidelijk hoe verantwoordelijk baasjes zijn voor hun huisdier. De dieren zijn afhankelijk van ons. Niet alleen in onze dagelijkse zorg voor hen, maar ook voor hun veiligheid. Baasjes zijn zich niet altijd bewust van de mentale conditie van hun hond. Door stress en angst kan het anders zo rustige dier volledig in paniek raken en zo de straat oprennen of in een sloot terecht komen. Zeker in de kerstperiode, waar alles anders is en knallen angst kunnen aanjagen, is het belangrijk om je dier te steunen.

Kloppen de gegevens op de chip nog?

Ook de Facebookpagina ‘Honden vermist door vuurwerk’ wijst baasjes op hun verantwoordelijk om juist in deze periode extra goed op hun hond te letten. Hun tips om een toch ontsnapte hond en kat gemakkelijker terug te vinden, geven we graag door:
•    Check je gegevens bij de chipregistratie
•    Kloppen de telefoonnummers nog?
•    Klopt het adres nog?
•    Is je hond of kat niet gechipt? Doe het nu!
•    Zo ben je bereikbaar als jouw vermiste dier gevonden wordt
•    Tot slot: zet het telefoonnummer van de dierenambulance in je telefoon

We kunnen het niet genoeg benadrukken: let goed op je huisdier, zeker in deze stressvolle laatste weken van het jaar. Bereid je dier goed voor op vuurwerk en laat hem niet alleen.

Meer weten?

Lees in de kennisbank over 'Vuurwerk en gedrag: zo steun je je hond' en de blog over supplementen bij stress.

Ook hondengedragdeskundige Michelle Vrolijk vertelt in een korte filmpjes over hoe je je dier kunt ondersteunen bij stress door vuurwerk.
 

Deel dit artikel

 Bezorgd over uw privacy?