Visolie en paarden: een goede combinatie, zo ervaart Tyra

Het is wellicht niet het eerste waar je aan denkt bij een evenwichtig rantsoen van een paard, maar een dagelijks scheutje visolie kan voor veel paarden een goede toevoeging zijn: zeker bij paarden met een jeukerige en schilferige vacht, die kampen met zomereczeem (SME) of bij paarden die een intensief trainingsschema volgen. Zij varen wel bij de omega-3 olie met EPA- en DHA-vetzuren uit visolie, die als eigenschap hebben de celmembranen toegankelijker te maken. Onze IJslander Tyra die na een periode met driemaal een koliekaanval slecht in haar huid, vacht en energie zat, krijgt dagelijks visolie over haar slobber: ze is weer energiek en glanst ons tegemoet.

Omega-3

In een evenwichtig rantsoen halen paarden hun dagelijkse benodigde hoeveelheid omega-3 uit het gras van de weide waar ze op staan. Voor een optimale synergie is het belangrijk dat de vetzuren uit omega-3 en omega-6 met elkaar in balans zijn. Nu halen paarden omega-6 ruim voldoende uit granen die verwerkt zijn in brokken en muesli’s, maar zeker in de winter – als paarden minder vers gras en vaker ruwvoer zoals hooi aangeboden krijgen – schiet de hoeveelheid omega-3 vaak tekort. Dit kan leiden tot een verhoogde kans op ontstekingen, een slechtere conditie van de vacht en huid, verminderde weerstand en zelfs een verminderde vruchtbaarheid. Suppleren met extra omega-3 is dus geen overbodigheid als je merkt dat deze symptomen ontstaan. Visolie is daartoe een gemakkelijk supplement: het zit boordevol omega-3 met een hoog gehalte aan EPA- en DHA-vetzuren.

Weerstand

Onderzoek heeft aangetoond hoe de omega-3-vetzuren EPA en DHA uit visolie in het lichaam worden omgezet in bioactieve metabolieten. Deze stoffen haken aan de receptoren van het neurologische en immunologische systeem en hebben een regulerende werking op ontstekingsprocessen. Met dit onderzoek is er een biochemische verklaring gevonden voor al eerder klinisch gevonden effecten: een voeding rijk aan omega-3 met EPA en DHA heeft een ontstekingsremmende werking en werkt positief op het neurologisch- en immuunsysteem. Referentie: Lees hier de publicatie over het onderzoek op naturafoundation.nl.

Bij paarden blijkt uit klinische ervaringen dat de omega-3 vetzuren uit visolie niet alleen een gunstig effect hebben op het immuunsysteem, maar ook de glucosehuishouding in het lichaam: met name de verwerking van suikers tijdens en na training verbeteren sterk en de kans op insulineresistentie neemt af. Ook zomereczeem en luchtwegproblemen verbeteren duidelijk na ondersteuning met visolie. Vanzelfsprekend adviseert NML health om te kiezen voor een duurzaam geproduceerde visolie. Deze olie bevat geen belastende stoffen als pcb’s, zware metalen en dioxinen, een kritiek die je vaak hoort over visolie. 

Uit de praktijk van NML health

Irene: "Onze IJslander Tyra is op leeftijd (24), heeft het afgelopen jaar 3 x een enorme koliekaanval gehad, is bijna al haar kiezen kwijt. De bespiering van de achterhand is duidelijk minder en ook haar stofwisseling werkt minder efficiënt. Om die redenen kan het dier best wat extra ondersteuning gebruiken om haar weerstand op peil te houden. Om haar nog goed gezond te houden geef ik haar vier maal per dag een bak slobber, gemaakt van kruiden, luzerne en natuurlijk wat toevoegingen uit de eigen dierenapotheek. Voorheen gaf ik een scheutje vegetarische omega olie. Nu Tyra vier maal per dag een slobber krijgt, kies ik voor haar liever een olie met een hoog EPA- en DHA-gehalte voor optimale kwaliteit van de celmembranen. Je komt dan automatisch uit bij visolie van goede kwaliteit. Ze voelt zich nu niet alleen als een vis in t water, ze vindt de visolie ook heerlijk! Ze glimt me tegemoet, is super voorwaarts en komt van de andere kant van de track aan galopperen als ze me ziet met een bakje slobber. Als ze zo goed in conditie blijft kan ik komend voorjaar weer met haar gaan zwemmen in de Spiegelplas bij NML health om de hoek. Ik kijk er enorm naar uit!"