Weg met die vliegen: help je paard de zomer door

NML health_weg met vliegen

Het is zomer…. Lekker eropuit trekken met jouw paard of pony, genieten van het zonnetje. Hoe fijn is dat? Helaas komen er met de eerste zonnestralen ook vervelende gasten mee… vliegen! Heeft jouw paard er ook zo’n last van? Door de vliegen kunnen paarden last krijgen van geïrriteerde ogen, maar vliegen zijn ook gevaarlijk als jouw paard een wondje heeft. Dus weg met die vliegen. 

Zwiepen en beschermen

Door met de staart te zwiepen en te schudden met het hoofd en manen kan jouw paard de vliegen even op afstand houden. Ook zie je dat het paard met de huid gaat trekken, voorbenen gaat optillen, alles om de vliegen te verjagen. Helaas voor hem is dat slechts van korte duur. Sommige paarden helpen elkaar door met hun hoofd bij de staart van de ander te gaan staan: door beiden met de staart te zwiepen houden ze bij elkaar het hoofd vrij van vliegen. Natuurlijk help je jouw paard met een goed passend anti- vliegenmasker. En mocht jouw paard een wond hebben, dan zou ik zeker proberen de vliegen op afstand te houden met een vliegendeken of leem, afhankelijk van de plek en de soort wond. Controleer wel regelmatig of het masker nog steeds goed zit op het hoofd van je paard en dat het niet zelf ook wondjes of irritaties geeft.

Afstotend luchtje

Daarnaast helpt het om een paar keer per dag je paard te sprayen met een luchtje dat voor vliegen onaantrekkelijk is. Dit ruikt prettig voor mensen - ook fijn voor jouw paard! - , maar niet voor vliegen. En is ook voor veulens, oude en zwakkere dieren geschikt.