Welfare 4 Pets: voeding en gezondheid, daar hoort Omega-3 olie bij

Leestijd 4 minuten

Vraag Rob de Haas van Welfare 4 Pets waarom hij zo enthousiast is over visolie en hij steekt van wal: “Honden worden enorm blootgesteld aan belastende stoffen voor de lever. Die stapelen zich daar op en kunnen huidproblemen veroorzaken. Als je de lever weer opschoont zodat hij zijn reinigende werking kan doen en je geeft de hond Omega-3 olie vanwege de belangrijke vetzuren, dan zie je het dier zo weer opknappen. Na een zoektocht naar een kwalitatieve olie kwam ik uit bij NML health. Zij verkopen kwaliteit.”

Rob de Haas is een grote fan van Ruwhaar Kaninchen Teckels. Hij weet alles van dit ras, dat hij als liefhebberij is gaan fokken. Ook in zijn vorige leven als kwaliteitsmanager bij Teeuwissen Group, waar dierlijke bijproducten werden verwerkt voor petfood en farmaceutische grondstoffen, vertaalde hij zijn kennis en ervaring naar de gezondheid van honden. Rob: “Ik heb dit werk 20 jaar gedaan en ik weet waar ik het over heb als het gaat om voeding en hulpstoffen en de gevolgen daarvan voor de gezondheid. Als hobby begon ik steeds meer voeding- en gezondheidsadviezen voor honden te geven. Voor kwalitatief goede producten verwees ik diereigenaren naar bepaalde winkels. En toen kwam het moment waarop ik dacht ‘waarom ga ik die producten niet zelf verkopen?’ Dat was het begin van Welfare 4 Pets. Nu een jaar geleden.“

Opschonen en Omega 3

Honden worden tijdens hun leven blootgesteld aan veel giftige stoffen, zo stelt Rob. “Ik vind dat honden veel te vaak onnodig gevaccineerd worden. De hulpstoffen in een vaccin zijn erg belastend voor een dier. Tel daarbij op de onzin van de periodieke wormenkuur – je kunt niet preventief ontwormen! – en de chemische vlooien- en tekenmiddelen. Deze chemische middelen zijn heel belastend voor de organen, in het bijzonder voor de lever, nieren en galblaas, waarin ze worden opgeslagen. Deze organen kunnen hun reinigende werking niet meer doen en in de lever stapelen afvalstoffen zich op. Dat zie je terug in de huid van de hond: ze krijgen jeuk, eczeem en rode plekken.”

Icelandpet Cod- en Omega-3 olie_NML health “Mijn advies in deze gevallen is om altijd eerst te starten met een detox van de lever. Ik gebruik daar Mariadistel voor en dat werkt erg goed. Daarnaast adviseer ik om een scheutje (goede!) visolie toe te voegen aan het voer. Het houdt celmembranen soepel waardoor de processen in het lichaam gemakkelijker verlopen. En dat zie je terug in de huid en vacht, weerstand en het bewegen. Je ziet direct dat de huid zich hersteld en dat de vacht weer gaat glanzen.”

Ook als basis

Welfare 4 Pets adviseert vooral over gezonde voeding. In Rob’s optiek is rauw vlees en vis de sturende factor om een hond gezond te houden. Daarbij houdt hij een pleidooi voor het geven van verschillende soorten, omdat elk diersoort zijn eigen aminozuren heeft en de hond zo een breed spectrum aan bouwstoffen binnenkrijgt. Rob: “Van rauwe gevarieerde vlees/vis voeding wordt de pH in de maag erg laag. Dat is goed voor het verteren van de grote stukken vlees en bot, en in dit zure milieu in de maag kunnen bacteriën en andere ziekmakers niet overleven.“

Ook als er geen klachten zijn adviseert Rob om honden dagelijks een scheutje olie te geven. 

Olie van zuivere vis

Niet alle visolie zal Rob adviseren om te geven aan je hond. Veel visolie is afkomstig van vissen die gezwommen hebben in vervuild water of die zijn gekweekt. De keuze voor Icelandpet was door Rob eenvoudig gemaakt: afkomstig van diepzeevissen - hoe dieper ze zwemmen hoe hoger de concentratie EPA en DHA-vetzuren - uit de schone wateren rond IJsland en geen toegevoegde geur-, kleur en smaakstoffen. Daarnaast heeft het een lage totoxwaarde, een bevestiging van de hoge kwaliteit.

Tip van Rob: zo geef je je hond de nodige groente

Het mag duidelijk zijn dat de teckelfokker geen voorstander is van brokken. Er zit naar zijn mening maar weinig vlees in en teveel conserveringsmiddelen. Bij het alleen geven van rauw vlees, ontzeg je volgens Rob de hond noodzakelijke groente. Iets wat het dier nodig heeft om voldoende koolhydraten en vitamines binnen te krijgen en waarvan hij vindt dat je als diereigenaar je hond moet aanbieden.

“Kies liever geen koolsoorten en broccoli-achtige groentesoorten, want die worden door een hond minder goed verteerd. Ik kies vaak voor andijvie vanwege de vele goede stoffen die daarin zitten. Een alternatief is ook Vogelmuur, een plantje dat je overal tegenkomt in de natuur. Vogels zijn er zot op. Het zit barstensvol vitamines. Dus in het seizoen ga ik op Vogelmuurjacht, maar let er wel op dat ik niet pluk in gebieden waar veel vossen zitten.
Vervolgens doe ik de andijvie of Vogelmuur met een appeltje in een blender en vries het heel gemakkelijk in in een ijsblokjeshouder. Elke dag twee blokjes per hond. Ze vinden het heerlijk en het is goed voor ze.”

Nu Rob toch tips aan het delen is:

“Biologische Kefir is heel goed voor de darmflora en de maag. Bovendien verandert het de pH van het bloed, waardoor de hond minder gevoelig is voor vlooien en teken. Geitenmelk heeft dezelfde eigenschappen.” En zo zit de hondenkenner vol met tips en weetjes voor zijn klanten, die de weg vanuit Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Spanje gemakkelijk naar hem weten te vinden.  

Dank je wel voor het gesprek, Rob!

Meer lezen over Omega -3?

Lees erover in de kennisbank en in de blogs 'De belangrijke rol van Omega-3 bij ontstekingsreacties' en "Waar een scheutje olie niet allemaal goed voor is'. Wil je weten waar en hoe de olie van Icelandpet geproduceerd wordt? Lees dan de blog 'Vette vis met een gezond luchtje'.