Wereld Kampioene Ziva abrupt met pensioen, een aangepaste vakantie

Leestijd 3 minuten

Dit jaar zou in mei Ziva’s laatste WK Belgische Herders zijn, haar achtste keer. Als vijf-jarige behaalde zij die begeerde titel Wereld Kampioen Belgische Herder Agility.  Zij heeft veel meer titels en kampioenschappen op haar naam staan, teveel om hier op te noemen. Maar aan alles komt een eind en de corona zorgde ervoor dat veel evenementen werden afgelast, zo ook het WK. Ziva is inmiddels tien en half  jaar oud en krijgt nu last van spondylose. Dit is best een mooie leeftijd om te stoppen voor een grote hond die zolang op hoog niveau topprestaties heeft geleverd. 

Welverdiende vakantie 

Ziva is dus met pensioen en mag nu van haar welverdiende rust genieten.  Dit betekende deze zomer dat de hele vakantie in teken van Ziva zou staan.
We begonnen de vakantie in Nederland. Ziva was mee als supporter voor mijn andere honden Manchester terrier TOPsy en Mechelse herder Dayzee op een wedstrijd in Bemmel. Daarna ging Dayzee met het baasje mee terug naar huis en vertrok ik in de camper in zuidelijke richting met Ziva en TOPsy. Normaal gesproken rijd ik door naar de heerlijke Alpen, maar omdat er nu onzekere tijden zijn door wisselende Corona maatregelen durfde ik dat dit jaar niet aan.

Gemakkelijke watertjes voor Ziva

De bergjes van de Belgische Ardennen zou het worden. We vonden mooie kampeerplekken aan de slingerende rivier Semois met makkelijk toegankelijke oevers voor Ziva. We begonnen bijna elke dag in alle vroegte met een mooie wandeling langs de rivier waarin ze steeds wadend het water in kon om lekker te gaan baantjes zwemmen en af te koelen. Ruim voor het heetste van de dag waren we terug bij de camper en verliep de rest van de dag dan luierend in de schaduw met lekker eten, botjes kluiven en slapen. In de avond nog eens zwemmen, goed opdrogen en weer slapen. 

Extra (voor)zorg

Elke dag was pootjescontrole. Door het zwemmen worden de voetzooltjes zacht. Als je daarna wandelt over grind en stenen bergpaadjes en mij de berg moet optrekken, vergt dat wel wat van de hondenpootjes. Een wax op basis van honing was dit keer gelukkig niet nodig, maar ik heb het altijd bij me. In onze reisapotheek zit standaard ook honingzalf voor huidherstel en een activerende druppel op basis van Zwarte bes (Ribes nigrum), Madeliefje (Bellis perennis), Valkruid (Arnica montana), Wijnruit (Ruta graveolens) voor het geval iemand zich stoot of valt. Ik neem altijd ook een activerende druppel op basis van Echte salie (Salvia officinalis), Grote weegbree (Plantago major), Hyssop (Hyssopus officinalis), Ronde zonnedauw (Drosera rotundifolia) mee op reis voor een onverwacht kuchje en een potje poeder op basis van Psyllium husk - Vlozaad (Plantago ovata), MSM (Methylsulfonylmethaan), Bentonite, N-Acetyl-Glucosamine, Magnesium citraat, Enterococcus faecium, FOS (Fructo Oligo Sacchariden) omdat de honden soms iets eten wat niet goed valt. Deze vakantie was relaxt en probleemloos: bijna drie weken rondgedwaald, gewandeld, gezwommen en geluierd in België en Nederland. 

Kan TOPsy al meer vrijheid aan?

Deze vakantie heb ik benut om jonge TOPsy los te leren lopen: eerst leerde ik haar bij mij te blijven met een tien meter lange sleeplijn, later kreeg ze steeds een kortere sleep lijn. Aan het eind van de vakantie durfde ik haar los te laten op overzichtelijke stukken. Maar het blijft altijd opletten met een terriër, ze kan er plotseling vandoor gaan.

Ziva mag vanaf nu een (oude) huishond zijn

Ziva mag vanaf nu gewoon lekker een huishond zijn. Met PUUR houden we haar fit, ook op oudere leeftijd. De meiden krijgen allemaal dagelijks een visolie met voldoende Omega-3 (EPA/DHA) en een poeder met goede bouwstoffen zoals MSM (Methylsulfonylmethaan), Glucosamine sulfaat, Chondroïtinesulfaat, Magnesium citraat, Kaliumchloride en Fosfor bij hun eten. Ziva krijgt als oudere hond sinds drie jaar choline gesuppleerd. Geven we het niet dan is ze een mentaal afwezige bejaarde. Dayzee krijgt, omdat ze een behoorlijk stress type is een kruidenmengsel met Magnesium citraat, Meidoorn (Crataegus oxyacantha), Natriumfosfaat/Sosium phosphate, Hop (Humulus lupulus), Sint-janskruid (Hypericum perforatum), Dong Quai (Angelica sinensis), Japanse notenboom (Ginkgo biloba), Zink, L-Tryptofaan, Vitamine B3, Vitamine B6 en bij wedstrijden en autoritten een activerende druppel op basis van Saffraan (Crocus sativa), Vleeskleurige passiebloem (Passiflora incarnata), Hop (Humulus lupulus). Zo blijven onze honden blij en gezond.

Ziva gaat voortaan alleen nog maar genieten van wandelen, zwemmen, vakanties vieren en op de camper passen. Zo fijn dat we allemaal gezond zijn en samen deze leuke vakanties kunnen houden. Ook al is de sport nu voor Ziva over, zij blijft de allerbeste en liefste hond ooit.