Yes! Ziva en Dayzee gekwalificeerd voor het WK 2020

Leestijd 4 minuten

De aanpak van agility trainer Katja Slippens lijkt toch echt haar vruchten af te werpen. Afgelopen weekend wisten haar Belgische herders zich opnieuw te plaatsen voor het Wereldkampioenschap agility voor Belgische herders. De focus op vertrouwen en veiligheid van haar honden in de ring blijkt een gouden greep. Katja: “Het is de enige manier waarop ik met mijn honden om wil gaan. Zo houden we allemaal plezier in deze prachtige sport.”

Voor Ziva is het de achtste keer dat ze zich weet te plaatsen. Voor 6- jarige Dayzee is het de eerste keer. Totaal onverwacht en een enorm grote prestatie. Zij is nog nooit eerder op een groot toernooi geweest doordat haar snelheid en reactief gedrag haar in de weg kunnen zitten in de ring. Katja vertelt.

WK Belgische herders 2020 here we come

Trots! Met de goede prestaties tijdens de laatste kwalificatiewedstrijd op 14 december, is de plaatsing van Ziva en Dayzee voor het Wereld Kampioenschap Belgische herders een feit. Deze wordt gehouden op 12 tot 17 mei 2020 in Aubigny Sur Nère in Frankrijk. De FMBB is de organisator. Er worden honderden Belgische herders verwacht.  Daar willen we bij zijn!

Zaterdag was de laatste wedstrijd van drie selectiedagen, waar we elke dag drie parcoursen moesten lopen. Ziva stond meteen al na de eerste wedstrijd dag op de eerste plaats. Zij had door het eerder behalen van de titel ‘Beste Belgische herder agility 2019’ 80 punten voorsprong. Door constant goed te lopen had ze daar flink wat goede uitslagen en punten aan toegevoegd. Haar plaatsing stond vast. Nu Dayzee nog!

Dayzee vol vertrouwen aan de start

Dayzee had mij de vorige wedstrijd blij verrast door op een jumping zo goed en snel te lopen, dat zij een eerste plaats met 80 punten haalde. Hierdoor stond zij nu op de 9e plaats, als je de niet gekwalificeerde (NQ) honden erbij telde. Deze honden hadden geen punten op het vast parcours. Dayzee hoorde daar dus bij. Het werd toch ineens spannend. Was ik met haar vooral de laatste tijd aan het werken aan startprocedures en vertrouwen in het veld, leek het er nu ineens op dat ze ook uitslagen zou kunnen halen. 
De weken voor de training waren er vooral op gericht om met Dayzee veel aan haar vertrouwen te werken. Fysiek en mentaal goed kunnen presteren en minder stress in de ring te ervaren, was hierbij het belangrijkste aandachtspunt. Dit vroeg veel training en dagelijkse ondersteuning met PUUR Tranquil. Op de wedstrijddag gaven we Dayzee de druppels Phytonics Strezz. Wie weet zou ze toch op die VP - vast parkoers met raakvlak toestellen - punten kunnen halen? 

Knie dreigt roet in het eten te gooien

Een paar dagen voor de belangrijke wedstrijd kwam er toch een dikke zwarte wolk op ons pad. Tijdens de lessen klapte een grote hond vol vanaf de zijkant tegen mijn knie. In één klap zag ik de wedstrijd aan mij voorbijgaan. Na de les ben ik meteen gaan koelen, heb de Puur Trauma druppels elk kwartier ingenomen, ben op mijn SWIT-magneet therapie mat gaan zitten en onderging ik een laserbehandeling gedaan. De volgende dag kon ik terecht bij Bergman Kliniek om te kijken wat er mogelijk en wenselijk was om te doen.

Wat een opluchting. De specialist constateerde dat de schade meeviel: niks was afgescheurd en de knie was mobiel. Na een electropulse behandeling mocht ik met mijn geïrriteerde meniscus weer huiswaarts. Met groen licht voor de wedstrijd! Dat de wedstrijd lopen zaterdag flink pijn ging doen stond vast, maar meer schade veroorzaken zou het niet. Verder nog mijn Swit mat gebruikt en doorgegaan met PUUR Trauma druppels. Hier zit onder meer Arnica in, een effectief ingrediënt bij blessures van elk soort. 

De kwalificatie van Dayzee en Ziva

De grote dag brak aan. In ons campertje waren we al op locatie, zodat we goed uitgeslapen de wedstrijd in konden. Het eerste parcours beloofde pittig te worden: alleen brave hondjes die goed luisteren, zouden daar doorheen komen. 
Ik startte als eerste met Ziva, ervan overtuigd dat zij zou luisteren. Maar Ziva had anders besloten en koos een diskwalificatie route. Dit was duidelijk ook Dayzees parcours niet en ook zij belandde over de verkeerde hindernis. Het was een VP, waar we de uitslagen echt op nodig hadden. Gelukkig kregen we nog een laatste kans op punten. Deze VP bleek beter te doen met onze meiden. Ziva mocht weer als eerste beginnen. Doordat ik door mijn knie gehinderd was, tikte Ziva een latje, maar liep verder een mooi rondje. 

Toen was Dayzee aan de beurt. We hadden samen contact aan de start. De eerste vier hindernissen zijn cruciaal voor haar vertrouwen en deze gingen goed. Nog even dat spannende middenstuk waar zij geweldig reageerde op mijn aanwijzingen en nu die lange snelle lijn naar de finish nog even zonder een latje te tikken. Jaaaaa, foutloos en verreweg de snelste! Dayzee had weer de eerste plaats en 80 punten in the pocket! Ze steeg naar de derde plaats met die vereiste VP-punten. Daarna moesten we nog een jumping, maar daar waren we niet meer scherp. De dag had zijn tol geëist, we waren moegestreden. 

Na deze drie parcoursen werden de punten weer opgeteld. Dayzee was wel afgezakt naar een zesde plaats, maar met acht geplaatsten was dit nog ruim voldoende om mee te mogen naar het WK. Ziva stond nog steeds op de eerste plaats en zij mag dan ook voor het team extra rondes lopen op het WK. De eerste vier geplaatsten lopen voor het landenteam extra parcoursen op het WK.

Supertrots en blij

Ik ben zo blij en supertrots op mijn meiden. Eigenlijk had ik niet meer de verwachting dat Dayzee op het WK zou lopen: ze is heel reactief. Concentratie en focus in de ring is bijna onmogelijk te houden door alle prikkels. En zij wil zo graag goed werken, vooral heel snel rennen, dat het heel moeilijk is haar de goede kant op te sturen. Maar… het is ons toch gelukt!

Ik kan nu met gepaste trots zeggen dat ik met al mijn stamboomhonden ben gekwalificeerd voor het WK Belgische Herders. Het wordt mijn 13e jaar dat ik voor het WK afreis en de vijfde keer dat ik aan de start mag met twee honden op één en dezelfde WK

Wij zijn sinds 1999 bezig met deze veeleisende sport. De honden krijgen naast goede voeding en gepaste beweging, elke dag voedingssupplementen. Zoals de Puur Muscle mass voor onderhoud en opbouw van de spieren, samen met de Doils vital olie. De oudere honden zoals Ziva, krijgen Cholodin tabletten. Hierdoor is zij merkbaar veel meer bij de tijd. Voor blessures hebben we altijd de Puur Trauma in onze tas paraat. In deze sport is een ongelukje zo gebeurd.

Nu eerst genieten van een mooie kerstvakantie. Dayzee gaat met een vriendin Ski-joring en wij gaan met Ziva en TOPsy wandelen in de bergen. Na de vakantie weer fit met training aan de voortgang van Dayzee werken. Ik verheug me erop!

Wie is Katja Slippens en wil je weten hoe je haar en haar honden kunt volgen in de agility sport? Lees het hier.