Zonbescherming voor paarden. Waarom een zonnebrandcrème voor je paard?

Leestijd 2 minuten

De zon is natuurlijk heerlijk en doet ook goed, maar…

Mens en dier halen erg veel goede dingen uit de zon. We warmen ons ermee op en halen er vitamines uit. Maar de zon kan ook verraderlijk zijn. Het kan de huid verbranden en hierdoor kunnen andere huidproblemen ontstaan. Voor paarden die gevoelig en kwetsbaar zijn voor de zon is het belangrijk om de huid te beschermen tegen de zon. 

Geeft de vacht dan niet voldoende bescherming?

Maar nu hoor ik je denken. Mijn paard heeft toch een vacht die hem beschermt tegen de nadelige gevolgen van de zon? Dat is natuurlijk ook zo. De vacht legt een beschermlaag tussen de schadelijke straling van de zon en de huid. Nu is de vacht van je paard niet op alle plekken even dik. Denk bijvoorbeeld aan de neus, lippen, rond de ogen en de randjes van de oren. Hier is de beharing dun en kan de zon zeker de huid verbranden. En kijk ook eens naar de benen. Witte vacht op de benen laten de straling van de zon meer door dan donkere vacht. Hier bevat de huid ook minder pigment. Dus ook die plekken hebben extra bescherming nodig. Littekens of andere huidbeschadigingen, zoals schuurplekken door bijvoorbeeld staart- en manenezeem, die aan de oppervlakte liggen adviseren we ook extra te beschermen. 

Natuurlijke bescherming

Gelukkig kun je de huid van je paard heel goed beschermen. Belangrijk is om een product te kiezen dat geen chemische stoffen bevat. Veel (humane) zonnebrandproducten bevatten chemische grondstoffen en ook nanodeeltjes. Deze worden door de huid opgenomen in het lichaam. Hier kunnen deze deeltjes vervelende reacties tot gevolg hebben doordat het immuunsysteem zich er geen raad mee weet. Daarnaast heeft de huid een andere zuurgraad dan die van de mens. 

Wanneer je kiest voor een product zonder nanodeeltjes en met mineralen filters die op de huid blijven liggen heb je dit probleem niet. Doordat de filters niet in de huid trekken, weerkaatst het de nadelige straling van de zon. Zinkoxide en titaniumoxide zijn 2 van dit soort filters. Een crème met deze filters is PUUR Sun cream. Groot voordeel voor deze grazende viervoeters, Sun cream plakt niet, dus geen zand-, hooi- of stoftoet. 

pondus Hydrogenium

De pH waarde van een crème is belangrijk. De zuurgraad van een dierenhuid is niet dezelfde als die van mensen. De dierenhuid heeft een pH van rond de 6.5. Bij de mensen ligt de zuurgraad een stuk lager. Zo rond de 5.5. Het is dus niet zo’n goed idee om humane middelen op je paard te gebruiken. Hiermee verstoor je de balans van de huid. Het gebruik van babyproducten bij dieren is ook af te raden, ook deze producten hebben niet de gewenste zuurgraad zoals wel vaak gedacht wordt.

Hoe vaak smeren?

Doordat de crème op de huid blijft liggen en niet wordt opgenomen zie je de filter ook als een waasje op de huid liggen. Breng de crème ’s ochtend dun aan. Het kan veilig meerdere keren per dag aangebracht worden als dat haalbaar is. Wanneer de zon weg is, kun je de crème er met een vochtig doekje makkelijk weer afhalen. We adviseren dit voor de zekerheid omdat je anders laagje op laagje stapelt. Dit zou in een enkel geval irritatie kunnen geven.

 

Haalbaarheid in de praktijk

Natuurlijk is dit niet voor iedere paardeneigenaar en ieder paard van toepassing. In de zonnigste en heetste tijd van het jaar moet een paard natuurlijk altijd een schaduwrijke plek op kunnen zoeken. Maar staat het paard lekker te grazen, maak je een keer een langere buitenrit, heb je een wedstrijd, duldt jouw paard geen neusnetje of uv-werend vliegenmasker en heeft het echt een kwetsbaar snoetje? ‘Block the sun’ met PUUR Sun cream. Het is een handzaam tubetje en past gemakkelijk in je zak, tas of in de EHBO kit voor paarden

Bestel PUUR Sun cream meteen mee