Grote brandnetel (Urtica dioica)

Urtica is een belangrijk anti-allergicum bij urticaria met brandende pijn en hevige pruritus. Het kruid werkt depuratief en regenererend op het bloed bij eczemen, dauwworm en huidaandoeningen van het urticariatype. Urtica is ook toe te passen bij voedselallergie en voedselintoxicatie.

Grote brandnetel is een diureticum en stofwisselingsstimulans. Het wordt vooral ingezet bij netelroosachtige uitslagen met hevig jeuken en branden en bij allergische huidaandoeningen. Urtica heeft eveneens een urinezuurafdrijvende werking.

Urticais versterkend door het hoge gehalte aan mineralen, onder andere kiezelzuur. Het ondersteunt tevens de reinigende werking van de nieren. Tevens is Urtica een milde stimulans voor het immuunsysteem door de biogene aminen choline, histamine en serotonine.

Urtica stimuleert de stofwisseling, de bloedaanmaak en de opname van ijzer, waardoor het vitaliserend werkt. Ook voedingsallergie en voedselintoxicatie verminderen door Urtica.

Urtica is een belangrijk tonicum voor alle organen en klieren. Werkt bloedzuiverend, diuretisch, vitaliserend en weerstandsverhogend. Urtica bevordert de spijsvertering, stimuleert de opname van ijzer en verhoogt de eliminatie van toxinen via de nieren.

Urtica is een anti-allergicum en bloedzuiverend middel. Urtica urens wordt gebruikt bij huidontsteking, netelroos, eczeem, psoriasis, wonden en zweren. Het vermindert snel de roodheid en de jeuk van de huid.